Uhapšen finansijski direktor KAP-a

Policija ispitivala ruskog državljanina Dmitrija Potrubača, u sklopu istrage o poslovanju Kombinata aluminijuma
88 pregleda 76 komentar(a)
Dmitri Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Dmitri Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.07.2013. 11:03h

Bjelopoljska policija zadržala je juče na ispitivanju finansijskog direktora Kombinata aluminijuma, ruskog državljanina Dmitrija Potrubača, zbog sumnje u neregularnosti u poslovanju ove kompanije, saznaju "Vijesti".

Iz Uprave policije je saopšteno da je Potrubač uhapšen zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krađa.

"Sumnja se da su KAP u svojstvu pravnog lica i D.P. u svojstvu odgovornog lica u KAP-u počinili krivično djelo teška krađa, na štetu A.D. Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES). KAP i D.P. su, kako se sumnja, krivično djelo počinili na način što su, u periodu od 22. februara do 25. maja 2013. godine, protivpravno prisvojili električnu energiju u količini od 190.515 MW/h, vrijednosti 9.640.079 eura (devet miliona šest stotina četrdeset hiljada sedamdeset devet eura), za koji iznos su nanijeli štetu CGES-u", piše u saopštenju UP.

Navodi se i da će Potrubač uz krivičnu prijavu, biti predat Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici.

KAP je od ponedjeljka u stečaju, dugovi od 386 miliona eura su dvostruko veći od nominalne vrijednosti kompanije, kojom od 2005. upravljaju predstavnici manjinskog vlasnika, firme CEAC ruskog tajkuna Olega Deripaske, partnera crnogorske Vlade.

Članovi uprave KAP-a i državnih institucija žalili su se na lošu saradnju sa Potrubačem pri utvrđivanju pravog stanja dugova, prije uvođenja stečaja, a i da je nestao.

“Odbio je saradnju finansijski direktor koji je bio glavni čovjek za vezu sa VTB bankom. Protiv njega je zbog toga pokrenut disciplinski postupak i o svemu smo obavijestili policiju”, objasnio je izvršni direktor KAP-a Dragan Mijović u ponedjeljak, nakon uvođenja stečaja KAP-u.

Policija je prošle sedmice ušla u KAP i zaplijenila dokumentaciju, po nalogu tužilaštva. Državna revizorska institucija je imala problem da dobije potrebnu dokumentaciju, posebno ugovor o kreditu od 235 miliona od VT banke, za čiji je dio aktivirana državna garancija od 60 miliona eura.

Policija je prošle sedmice ušla u KAP i zaplijenila dokumentaciju, po nalogu tužilaštva

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić nije mogao u ponedjeljak reći reći da li je finansijski direktor napustio Crnu Goru već je samo rekao da je “nestao” i da “ne znaju gdje je“. Mediji su spekulisali i da se krije u ruskoj ambasadi u Podgorici.

Izvršni direktor KAP-a Dragan Mijović rekao je prije par dana da je na lageru 3.000 tona aluminijuma, jer ne mogu da ga prodaju zbog toga što VTB banka povlači novac od uplata, povlačila je i 500.000 eura mjesečno po osnovu kamate na kredite, a sada je tražila da se taj iznos unaprijed uplaćuje.

Od juče je počeo da se izvozio aluminijum iz KAP-a, a priodaju ga fabrici Sevojno, a ne dosadašnjem ekskluzivnom kupcu Glenkoru. Ruska VTB banka je skidala prihod KAP-a po tom osnovu kada je prodaja isla preko Glenkora.

Bonus video: