Po najavljenoj tužbi

Ministarstvo ekonomije na krivičnu prijavu: EK angažovala COWI konzorcijum

Iz Ministarstva su naveli da je za pripremu Strateške procjene uticaja na životnu sredinu obezbijeđena finansijska podrška KfW
78 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2019. 22:11h

Evropska delegacija je angažovala COWI konzorcijum, koji je izradu nacrta Strategije razvoja energetike 2030 povjerio Exergia SA iz Grčke, koja je članica tog konzorcijuma, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Nevladine organizacije Green Home i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS podnijeli su danas krivičnu prijavu protiv ministra ekonomije Vladimira Kavarića zbog, kako su saopštili, kršenja zakona prilikom sprovođenja procedure za izradu dva ključna dokumenta za razvoj energetike.

Krivična prijava protiv Kavarića zbog energetske strategije >>>

Kavarić se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, jer je omogućio da nacrte Strategije razvoja energetike i Strateške procjene uticaja na zivotnu sredinu, izrade firme iz konzorcijuma COWI.

U reagovanju Ministarstva se kaže da su u tom resoru obezbijedili finansijsku podršku Evropske delegacije u Crnoj Gori za realizaciju prve faze projekta pripreme Strategije razvoja energetike 2030, koja podrazumijeva sačinjavanje njenog nacrta.

“Za izradu nacrta Strategije razvoja energetike 2030 Evropska delegacija je angažovala COWI Danska koji je izradu nacrta Strategije razvoja energetike 2030 povjerio Exergia SA (Grčka), koja je članica COWI konzorcijuma. Exergia je krajem juna 2012. godine uradila nacrt Strategije razvoja energetike 2030– Zelena knjiga, koji je dostavljen Vladi septembra prošle godine«, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je za pripremu Strateške procjene uticaja na životnu sredinu obezbijeđena finansijska podrška KfW, sa kojim je odgovarajući Ugovor potpisan u aprilu prošle godine.

Oni su pojasnili da je nakon potpisivanja tog finansijskog ugovora, u saradnji i po pravilima KfW banke sproveden otvoreni međunarodni tender.

“Imajući u vidu da član 16 Zakona o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu definiše da »Preduzeće ili preduzetnik koji učestvuje u izradi plana i programa ne može učestvovati u izradi izvještaja o strateškoj procjeni”, Ministarstvo je, nakon konsultacija sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i KfW-om, zahtijevalo izjašnjenje od COWI-ja Norveška po ovom pitanju i dobilo njihovu izjavu”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je COWI Norveška, izjavom potvrdio da je poseban pravni subjekt, nezavistan od COWI-ja Danska.

“Takođe, istom izjavom, COWI Norveška je potvrdio da tokom procesa pripreme Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu neće koristiti usluge COWI-ja Danska”, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, s obzirom na izjavu dobijenu od COWI-ja Norveška, novembra prošle godine, uz saglasnost KfW, potpisan je Ugovor između Ministarstva ekonomije i COWI AS Norveška sa partnerima: COWI Srbija i REC Montenegro, za pružanje konsultantskih usluga za izradu Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za Strategiju razvoja energetike 2030.