DEBI ZA PRIMJER

Matijašević: Sve smo debelo zaslužili

"Ne vjerujem da je bilo mnogo onih koji su očekivali takav bilans, ali smo pokazali da smo na najboljem putu", rekao je selektor Nikola Matijašević
92 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 12:32h

Selektor Nikola Matijašević kaže da je samo neki dobar astrolog mogao predvidjeti takve rezultate odbojkaša Crne Gore u debitantskom nastupu u Evropskoj ligi – čak devet pobjeda i samo tri poraza, u grupi sa Češkom, učesnikom predstojećeg EP, Španijom, prije šest godina prvakom Evrope, istina sada u podmlađenom sastavu, te, takođe debitantom Mađarskom.

"Ne vjerujem da je bilo mnogo onih koji su očekivali takav bilans, ali smo pokazali da smo na najboljem putu. Ne samo da smo napravili iznenađenje, mislim da smo sve to debelo zaslužili", kaže za “Vijesti” Matijašević, koji će, kako nam je potvrdio predsjednik OSCG Cvetko Pajković, ostati na kormilu reprezentacije, koja će tek naredne godine imati prve obaveze, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

“Crveni” su Mađare savladali sva četiri puta po 3:0, protiv Španije su zabilježili tri pobjede u četiri meča, sa Češkom su imali neriješen skor – po dvije pobjede. Crna Gora je bila najprijatnije iznenađenje takmičenja, ubjedljivo najbolja drugoplasirana selekcija u svim grupama, ali joj to nije donijelo vizu za fajnl-for u Marmarisu, pošto je domaćin završnog turnira Turska, koja je imala direktnu vizu za F4, bila tek treća u svojoj grupi, jer je igrala sa drugim timom.

Crna Gora je do pretposljednjeg kola sa Češkom bila u trci čak i za prvo mjesto, koje je odlučeno kada su Česi u Opavi osvojili bod koji im je trebao (poraz od 3:2) na meču sa našom selekcijom. Češka je na kraju imala tri boda više od Crne Gore, a presudna su bili četiri međusobna duela. Česi su dva puta slavili po 3:1, Crna Gora dva puta po 3:2, što znači da je Češka osvojila osam, a Crna Gora četiri boda iz međusobnih duela.

Na prva tri turnira, u Kečkemetu, Barseloni i Podgorici, upisane su po dvije pobjede i poraz, u Opavi, na kraju, i sve tri pobjede, čime je i definitivno vraćena vjera u crnogorsku mušku odbojku…

"Dosta smo popravili igru. Na početku je to bilo, stvarno, na želju, borbenost, kolektivnost. Na kraju, na posljednjem turniru smo došli u situaciju da protiv Čeha imamo više blokova, a primjera radi, i kad smo dobijali Špance i Mađare nekada smo imali manje blokova od rivala. Sad čak imamo i više odbrana, tako da mislim da se igra mnogo popravila, iako je to još nedovoljno", ističe Matijašević.

Kroz četiri turnira Evropske lige šansu je dobilo 14 igrača. Bilo je uspona i padova, a za posljednje tri pobjede je vjerovatno presudan bio trijumf u “Morači” protiv Češke, prvi u međusobnim duelima, nakon dvije slabije partije protiv Mađarske i posebno Španije. Ta pobjeda je ne samo povratila već i povećala samopouzdanje.

"Pobjeda protiv Češke u “Morači” nam je značila na psihološkom planu, to sam rekao još u Podgorici. Otvorila nam je oči da još više vjerujemo u sebe i da budemo još odlučniji, da igramo kolektivnije. Druga činjenica je da smo mi od tog meča sa Češkom u Podgorici uveli u postavu jednog vrlo svježeg igrača, mladog tehničara Rajka Strugara, koji se nije istrošio u prethodnim mečevima, a znamo da je dizač srce i mozak ekipe. Da ne pričam mnogo o individualnostima, ali mislim da je to dosta uticalo na rezultate u Češkoj. Došli smo u situaciju da je Vojin Ćaćić počeo da sazrijeva, bio je naš najbolji primač, što njemu nije najjača strana. Svi mečevi u Evroligi su nam donijeli dosta iskustva, samopouzdanja, pa smo, definitivno, izvukli dosta pozitivnih stvari", zaključio je Matijašević.

Ne odričem se nijednog igrača, ali nikoga neću pozivati po svaku cijenu

Evropsku ligu reprezentacija je odigrala bez trojice igrača koji su u Skoplju, krajem maja, igrali kvalifikacione mečeve za Svjetsko prvenstvo – bez povrijeđenog korektora Miloša Ćulafića, tehničara Sima Dabovića i primača Marka Bojića, standardnih igrača u prethodnim akcijama.

"U posljednjem meču protiv Mađarske igralo je svih 12 igrača, ne samo po jedan poen, nego su svi igrali barem po dobar dio seta. Mislim da smo uradili ono što smo i htjeli, da proširimo bazu, tako što neke igrače nećemo pozvati, a hoćemo neke druge. Možda ćemo neke i vratiti, jer smo mala zemlja, nemamo toliki broj igrača da se možemo odreći nekih, pogotovo ne onih koji su tu", kaže Matijašević.

Na pitanje da li to znači da se nije odrekao usluga Dabovića, u izboru trenera prvog tehničara proteklog prvenstva Grčke, i Marka Bojića, koji je proveo sezonu u Rusiji, Matijašević je odgovorio:

"Ne bih o imenima, ali ne odustajemo ni od koga. Ja sam i prvi put, kada su me svi pitali za to, rekao da je spisak za Evropsku ligu bio uslovljen formom, lošim igrama i ponašanjem u Skoplju. Duga je godina do sljedeće akcije, za narednu godinu ćemo vidjeti šta je pametno, šta nije. Ponavljam, sigurno je da se nikoga ne odričem, ali niti ću ikoga pozivati po svaku cijenu. To mi je neki moto, moja filozofija", dodao je Matijašević.

Minić sedmi poenter lige

Korektor Aleksandar Minić bio je prvi poenter naše reprezentacije, ukupno sedmi na kraju takmičenja po grupama, sa 149 poena, što je na odigrana 42 seta prosječno 3,55 poena po setu.

Visoko kotiran bio je i primač Vojin Ćaćić, na 11. mjestu, sa 132 poena na 46 setova, odnosno 2,87 prosječno po setu.

Najbolji poenter ligaškog dijela Evrolige je korektor Hrvatske Ivan Raič, bivši član Budvanske rivijere, sa 186 poena. Minić je peti u konkurenciji najboljih smečera, sa 128 poena iz napada, odnosno 3,05 prosječno po setu, a istu poziciju zauzima i u konkurenciji servera, sa ukupno 12 asova.

Ćaćić je bio naš najbolji primač u takmičenju, a zauzeo je 10. mjesto u konkurenciji svih primača, sa 36,18 odsto idealnog prijema. Na njega su protivnici servirali ukupno 246 puta, ubjedljivo najviše u našoj selekciji.

U konkurenciji blokera, najbolji iz selekcije Crne Gore bio je Luka Šuljagić, na 12. mjestu, sa 21 poenom iz bloka, prosječno 0,45 po setu.

Najzad, u konkurenciji tehničara Marko Vujović je zauzeo 10. mjesto od ukupno 22 igrača na toj poziciji. U svih 47 setova igrali su jedino Luka Šuljagić i libero Ivan Rašović.

Crna Gora je ukupno osvojila 459 poena iz napada, uz realizaciju od 45 posto, imala je 48 asova (jedan prosječno po setu), 96 poena iz bloka (dva po setu), uz 35 posto idealnog prijema servisa.

Najbolji procenat napada imala je Hrvatska (54 posto), koja je imala i najviše servis asova (83, prosječno po setu 1,8) i najbolji prijem servisa (42 odsto idealan prijem). Najviše blokova upisala je Češka (131, posječno po setu 2,6).

Galerija