Krivična prijava protiv Kavarića zbog energetske strategije

Kavarić se sumnjiči da je grubo prekšio Zakon o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, smatraju u dvije NVO
107 pregleda 9 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Savo Prelević
Vladimir Kavarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.07.2013. 13:40h

Nevladine organizacije (NVO) Green Home i MANS su danas podnijeli krivičnu prijavu protiv ministra ekonomije Vladimira Kavarića zbog kršenja zakona prilikom sprovođenja procedure za izradu dva ključna dokumenta za razvoj energetike u zemlji – nacrta Strategije razvoja energetike i Strateške procjene uticaja na zivotnu sredinu.

"Kavarić se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, jer je kao odgovorno lice omogućio da oba dokumenta izrade firme iz konzorcijuma COWI, čime je grubo prekšen Zakon o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu koji onemogućava da planski dokument i izještaj o strateškoj procjeni radi ista firma", navodi se u zajedničkom saopštenju dvije NVO.

Ministarstvo ekonomije je, kako tvrde, prekršilo zakon jer je prvo izradu Nacrta strategije radio COWi iz Norveške, odnosno njegova podružnica Exergija iz Grčke, a zatim je Stratešku procjenu uticaja radio COWI iz Danske, što je suprotno pravilima.

"Pri tome je nevjerovatna tvrdnja zvaničnika Ministarstva da se ne radi o povezanim pravnim licima, iako čak i zvanični podaci na Internetu to nedvosmisleno pokazuju. Tako se može vidjeti da COWI konzorcijum okuplja 32 povezana lica, odnosno kćerke kompanije, te da jedinstveni bord direktora kontroliše ne samo COWI Danska, već i COWI Norveška", navodi se u saopštenju i dodaje da postoji nesporan konflikt interesa u konkretnom slučaju, "čime je validnost samog dokumenta dovedena u pitanje".

Ove dvije organizacije su, kako se dodaje, u više navrata tokom javne rasparave zatražile da se nacrti ovih dokumenata povuku i vrate na ponovnu izradu, tvrdeći da se radi o neodrživim dokumentima koji se zasnivaju na nerealnim projekcijama potrebe crnogorskog društva za električnom energijom u narednih dvadeset godina, tim prije što njihovi autori uopšte nijesu razmatrali scenario eventualnog gašenja Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

"Upravo su ta nerealna predviđanja budućih energetskih potreba korišćena da opravdaju predloge za izuzetno visok rast proizvodnje električnih kapaciteta. Tako ovi dokumenti koji su strateški za razvoj države omogućavaju megalomanske investicije u sektoru energetike, dok sa druge strane ne odgovaraju na ključna pitanja kakav će uticaj planirane investicije imati na ekonomski, socijalni i aspekt životne sredine", upozoravaju iz Green Home-a i MANS-a.

Bonus video: