Simonović: Rezultati za ponos

"Naš najveći sportski izazov u budućnosti su Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, nadam se da ćemo zablistati na njima", rekao je predsjednik COK-a Dušan Simonović
64 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2013. 08:43h

Prije šest godina, na jučerašnji dan, Međunarodni olimpijski komitet primio je Crnogorski olimpijski komitet u svoju porodicu. Bio je to istorijski trenutak za crnogorski sport, koji je omogućio da naši sportisti, pod crnogorskom zastavom, nastupe već na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.godine, a da 2012. u Londonu osvoje i prvu olimpijsku medalju.

Povodom tog jubileja, Crnogorski olimpijski komitet juče je priredio koktel u hotelu “Podgorica”, a prisutne je na startu pozdravio i predsjednik COK-a Dušan Simonović.

"Prije šest godina, u noći između 6. i 7. jula, Crnogorski olimpijski komitet je od strane MOK-a priznat i prepoznat kao nacionalni olimpijski komitet. Bio je to za nas veliki događaj, nakon kojeg su došli sjajni rezultati, a nadam se da će tako biti i ubuduće".

"Nastupili smo na Olimpijskim igrama u Pekingu i u Londonu, gdje smo osvojili prvu medalju, učestvovali smo na Mediteranskim igrama u Peskari i Mersinu i sa tih igara donijeli ukupno 12 medalja".

"Potvrdili smo se kao sjajni organizatori, a na Igrama malih zemalja pokazali smo se kao sportska velesila. Ali, ne zaostajemo ni u jačoj konkurenciji", kazao je Simonović.

Predsjednik COK-a govorio je i o ciljevima i takmičenjima koja očekuju crnogorske sportiste.

"Naš najveći sportski izazov u budućnosti su Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, nadam se da ćemo zablistati na njima. Za njih smo već počeli pripreme, ali biće dosta takmičenja i prije Brazila".

"Nastupićemo na Festivalu mladih u Utrehtu, potom na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, zatim na prvim Evropskim igrama koje će se održati u Azerbejžanu, pa na prvim Igrama na pijesku u Peskari", istakao je Simonović.

Crnogorski olimpijski komitet na poseban način zahvalio se nekim od partnera. Osnovnoj školi "Radojica Perović" plaketa je dodijeljena za saradnju u realizaciji više projekata od značaja za razvoj olimpizma, a nagradu je iz ruku potpredsjednice COK-a Zorice Kovačević primila direktorica škole Mirjana Bošković.

Direktor Luke Bar Slobodan Pajović u ime svog kolektiva primio je plaketu za sponzorstvo i višegodišnju nesebičnu podršku COK-u i crnogorskom sportu, koju je uručio potpredsjednik COK-a Andrija Popović.

Opštini Tivat zahvalnost je putem plakete iskazana na naporima za realizaciju ideje izgradnje mini olimpijskog centra, a nagradu predsjedniku Opštine Tivat Draganu Kankarašu uručio je predsjednik COK-a Simonović.

Plakete za partnere

Boru Vučiniću je namijenjen poklon u znak zahvalnosti njemu i ljudima koji su sa njim pokrenuli ideju o osnivanju Crnogorskog olimpijskog komiteta. U pitanju je skulptura "ptice" našeg mladog, ali već afirmisanog vajara Željka Reljića, koja predstavlja simbol snage, ponosa i slobodnog duha.

U odsustvu Vučinića, koji je došao nešto kasnije, skulpturu je primio Savo Milašinović.

Nakon dodjele priznanja, prešlo se na rezanje slavljeničke torte sa logom Crnogorskog olimpijskog komiteta. Na poziv predsjednika COK-a Simonovića, tortu su uz njega simbolično prerezali zlatni olimpijac i v.d. direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović, vicešampion svijeta Srđan Mrvaljević, olimpijac Milivoj Dukić, džudista Nikola Gušić i nekadašnji džudista Davor Vuković, koji je teško povrijeđen na tatamiju.

Igor Vušurović, Bojan Kosić i Dušan Simonović

COK je na sinoćnjoj svečanosti predstavio i brošuru urađenu povodom projekta “Olimpijski san - promocija olimpijskih vrijednosti i ideala”. Projekat je rađen u saradnji sa Centrom za istraživanje i razvoj sporta, kao Centrom za borbu protiv gojaznosti, a podržan je od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Galerija

Bonus video: