Organska proizvodnja

Dr Hauška kozmetika: Bašta je naše najveće bogatstvo

Kozmetika dr Hauška se prvi put pojavila na tržištu 1967. godine pod nazivom "ljekovita kozmetika"
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 22:09h

Dr Hauška kozmetički preparati za njegu kože proizvode se po biodinamičnim načelima, koji podrazumijevaju organsku proizvodnju zasnovanu na holističkom pristupu i odnosu zemljišta, biljaka i životinja kao samoodrživog sistema.

Bašta koju posjeduju u blizini Štutgarta ima više hektara, a na njoj je zasađeno čak 1.500 ljekovitih biljaka. U bašti okruženoj brdima, rade doktori botanike koji brinu o biljkama i njeguju vrt bez pesticida i vještačkih đubriva.

"Kada dođe vrijeme za berbu u tome učestvuju svi koji rade u Vali, svaki cvijet se bere ručno, i to od četiri do šest ujutru kada je energija cvijeta na vrhuncu. Pušači ne smiju da beru i diraju biljke, da ih ne bi putem nikotina na koži zagadili. Sve što se ne uzima za dalju preradu pažljivo se vraća nazad u kompost, pa opet u zemlju i ništa se ne baca", objasnili su iz te kompanije.

Marijke Vermeulen prilikom obilaska bašte, kojeg je kompanija organizovala za novinare, objasnila je da za takvu proizvodnju posjeduju sertifikat, te da bašta postoji od 1955. godine.

Bašta koju posjeduju u blizini Štutgarta, Foto: Dražen Đurašković

"Veoma dugo vremena je imamo i predstavlja naše bogatstvo. Uvijek kažemo da kvalitet Dr Hauška kozmetike ili naših ljekova počiva na kvalitetu naših biljaka. Ali, naravno kvalitet biljaka počiva i na kvalitetu sjemena i zemlje", rekla je ona.

Vermeulen je rekla da su veoma srećni što imaju to zemljište iz kojeg svake godine imaju 5.000 kilograma korijena, lišća i cvijeća od biljaka koje uzgajaju.

"To je mnogo za malu baštu kakva je ova. To znači da je sjeme dobro. Kvalitet sjemena je mnogo bitan, i mi ustvari sijemo naše sjeme kako bi bili sigurni u kvalitet. Za to su nam potrebne i pčele, koje gajimo u bašti i za koje su zaduženi naši radnici. To je i zbog balansa i oprašivanja", rekla je ona.

Prilikom branja biljaka radnici uvijek ostave dio koji će biti iskorišćen za sjeme naredne godine.

"U toku jeseni i zime sušimo i biramo najbolje sjeme za sljedeću godinu. To je zaista zatvoreni krug proizvodnje", kazala je ona.

Sastojci iz prirode, pomno izabrane ljekovite biljke, vlastiti koncept obrade i jedinstvena misao vodilja karakteriše Dr Haušlka kozmetiku i koncept njege.

Kozmetika dr Hauška se prvi put pojavila na tržištu 1967. godine pod nazivom "ljekovita kozmetika". Fabrika koja stoji iza brenda je Vala koju je osnovao dr Rudolf Hauška i u početku je proizvodila samo Vala ljekove. Osim brenda dr Hauška proizvodi još i Vala lijekove i Dr Hauška Med preparate za oralnu higijenu. Temeljni koncept proizvodnje je upotreba biljaka bez upotrebe alkohola.

Dr Hauška kozmetika nudi bogatu paletu s više od 140 preparata za njegu lica i tijela te dekorativnu kozmetiku. Preparati iz Dr Hauška su prilagodljivi stanju kože, tako da nijesu zavisni od starosne dobi korisnika.

Najpoznatiji proizvodi su Dr Hauška maska od gline, tonik za lice, krema za dubinsko čišćenje lica, hidrantna krema, krema od matičnjaka, kupka od ruže, ulje za njegu suve, lomljive kose.

Galerija