Odbojkaši savladali Češku, ali više ne mogu do prvog mjesta

Izabranici Nikole Matijaševića savladali su danas Češku 3:2, u pretposljednjem kolu, i tako ostali i dalje ostali u trci za drugo mjesto, koje bi, svakako, bilo veliki uspjeh
66 pregleda 7 komentar(a)
Češka - Crna Gora, Foto: Cvf.cz
Češka - Crna Gora, Foto: Cvf.cz
Ažurirano: 06.07.2013. 18:15h

Nakon što savladali Mađarsku u Kečkemetu, te Španiju u Barseloni, odbojkaši Crne Gore su pobjedom protiv Češke u Opavi zatvorili krug. Protiv Mađarske i Španije imaju pozitivan skor u pobjedama (po tri u četiri meča), bez obzira na sjutrašnji duel sa Mađarima (15 časova), izjednačili su skor sa Češkom, sa kojom imaju isti broj pobjeda (osam) i od koje su i u “Morači” bili bolji u pet setova.

Svaki od četiri turnira su završili sa makar dvije pobjede, a sjutra imaju priliku i da prvi put turnir završe sa maksimalnim učinkom.

Posljednja pobjeda u grupi B, međutim, nije bila dovoljna da “crveni” ostanu u trci za prvo mjesto, zbog izgubljenog četvrtog seta, jer je domaćinu igrao i bod, koji je na kraju i osvojio da sačuva nedostižna četiri boda prednosti.

Crnoj Gori ostaje da posao završi kako treba protiv Mađarske, koja je već tri puta savladana, svaki put po 3:0, što je jedino našoj selekciji pošlo za rukom. Našim odbojkašima je dovoljan i bod da budu drugi u grupi B, jer bi od Španije bili bolji i u slučaju istog broja bodova (zbog većeg broja pobjeda, pošto Španci kolo prije kraja imaju šest trijumfa, i dva boda manje).

Izabranici Nikole Matijaševića su, u svakom slučaju, najprijatnije iznenađenje Evropske lige, i to u debitantskom nastupu, bez obzira što nijesu uspjeli da izbore plasman na fajnl-for u turskom Marmarisu.

"Ostaje žal za četvrtim setom. Da smo uzeli sva tri boda, u nedjelju bi Česi bili pod pritiskom, možda bi ih Španci i iznenadili. Ali, šta je tu je, bitno je da smo mi pobijedili u ovom meču, kao što je važno da u posljednjem kolu dobijemo Mađarsku i završimo na drugom mjestu, jer je to veliki rezultat. Ne treba zaboraviti das mo mi debitanti u ovom takmičenju. Šteta što su pravila takva da je Turska i prije početke obezbijedila plasman kao domaćin, jer su igrali sa drugim timom", rekao je za “Vijesti” srednji bloker Gojko Ćuk, koji je u Opavi odlično zamijenio povrijeđenog kapitena Milana Markovića i bio među najboljima u oba meča.

Kao protiv Španije, selektor Matijašević je i protiv Češke od starta dao šansu mladom 18-godišnjem tehničaru Rajku Strugaru, koji je u potpunosti opravdao očekivanja, ali je i ostatak startera bio isti – korektor Aleksandar Minić, primači Aleksandar Milivojević i Vojin Ćaćić, srednji blokeri Gojko Ćuk i Luka Šuljagić, te libero Ivan Rašović. Do kraja meča su svi ulazili u igru…

Crna Gora je prvi set prelomila serijom 6:0 (od čega 5:0 na servis Strugara), za vođstvo od 11:5, i od toga trenutka se do kraja seta domaćin više nije uspio oporaviti (64 odsto realizacije napada za Crnu Goru, tri bloka..).

Česi su se, međutim, probudili u drugom setu, proradio im je blok, pa su vrlo brzo poveli 6:2, Crna Gora se vratila na 8:9, ali je domaćin vratio veliku prednost na 14:9, a na 16:10 i prelomio set za 1:1.

Češka je do 12:8 imala sigurnu prednost u trećem setu, izgledalo je da su bliži vođstvu. Međutim, serijom 3:0, Crna Gora je na 15:14 prvi put povela u setu, a onda je kontrom Boža Ćuka došla do “plus dva” na 17:15, i tu prednost sačuvala do kraja (posljednji poen osvojio je Ćaćić iz kontre).

Činilo se u tom trenutku da Česima prijeti poraz bez boda, i nastavak drame za prvo mjesto, ali je domaćin u četvrtom setu uspio da se povrati u život, i lako stigne do izjednačenja, jer je vodio od početka do kraja, do četiri poena.

Da li zadovoljni osvojenim bodom, ili zbog veće želje gostiju, tek u odlučujućem setu dileme nije bilo. Crna Gora je eskpresno stigla do 6:1, na promjeni strana je bilo 8:3, a na 12:5 je bilo jasno da brojna domaća publika neće moći da pozdravi pobjedu svoje ekipe…

Španija je u prvom meču današnjeg programa savladala Mađarsku 3:1 (21:17, 22:20, 16:21, 21:13).

Češka, Belgija, Hrvatska i Turska na fajnl-foru

Uoči sjutrašnjeg, posljednjeg kola Evropske lige, sve je poznato. Bodom protiv Crne Gore, Češka je osigurala prvo mjesto i plasman na fajnl-for u Marmarisu, 13. i 14. jula. Osim domaćina Turske, na finalni turnir idu i Belgija i Hrvatska, pobjednici grupa A i C.

Da je kojim slučajem Turska bila prva u svojoj grupi C (ako danas dobije Izrael izbjeći će posljednje mjesto), Crna Gora bi, izvjesno, išla na finalni turnir, kao najbolja drugoplasirana selekcija.

Trenutno, Crna Gora na tabeli najbojih drugoplasiranih ima tri boda više od Slovačke (grupa A) i četiri od Bjelorusije (C).

Crna Gora je, dakle, platila i ceh poigravanju Turske u grupi C, jer je igrala sa drugim timom, jer je prvi tim nastupao na nedavnim Mediteranskim igrama…

Crna Gora – Češka 3:2 (21:13, 17:21, 21:19, 17:21, 15:7)

Opava – Sportska dvorana: „Opava“. Gledalaca:2.500. Sudije: Gjoka (Albanija) i Gargasas (Litvanija). Poeni iz napada: Crna Gora 47, Češka 42. Poeni iz bloka: Crna Gora 10, Češka 10. Poeni iz servisa: Crna Gora 5, Češka 7. Greške: Crna Gora 22, Češka 29.

Crna Gora: MINIĆ 10, Babić 4, G. ĆUK 14, ŠULJAGIĆ 6, ĆAĆIĆ 17, RAŠOVIĆ (libero), MARKOVIĆ 5, Radunović, B. Ćuk 4, MILIVOJEVIĆ 6, Vujović, STRUGAR 1, Ječmenica.

Češka: Mauler 1, Bouler, HISKI 11, HOLUBEC 1, KOPAČEK (libero), Zajiček, Kriško, BARTOŠ 9, ŠIROKI 10, TIHAČEK 4, FINGER 23, Kuliha.

Bonus video: