Napravite sami ulje za sunčanje

Svakodnevno mućkajte sadržaj i na kraju ulje procijedite kroz gazu i sipajte u plastičnu ili staklenu bočicu
363 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2013. 17:56h

Ako planirate da se na more zaputite tek krajem jula ili u avgustu, imate sasvim dovoljno vremena da do tada pripremite ulje za sunčanje bez ijedne hemikalije.

Potrebno vam je nekoliko svježih šargarepa, maslinovo ulje, nekoliko zelenih oraha, cvjetovi lavande i malo žalfije.

Šargarepe narendajte, orahe nasjeckajte i ubacite u teglu ili bocu sa širim grlom. Dodajte žalfiju, lavandu i prelijte maslinovim uljem. Tegla bi trebalo da bude dvije trećine puna. Ulijte do vrha maslinovo ulje, posudu zatvorite i ostavite da odstoji tri nedjelje na sunčanom mjestu.

Svakodnevno mućkajte sadržaj i na kraju ulje procijedite kroz gazu i sipajte u plastičnu ili staklenu bočicu sa zatvaračem.

Na koji način će ovo ulje iz domaće radinosti zaštititi kožu od isušivanja, crvenila i obezbjediti joj preplanulost?

Najprije treba da znate da već čisto maslinovo ulje posjeduje zaštitni faktor 2. Nivo faktora povećavaju orasi i šargarepa. Šargarepa je naročito važna, jer je prirodni izvor vitamina A i beta karotena, pa kožu štiti od starenja, a i ubrzava dobijanje preplanule boje. Lavanda djeluje blagotvorno na opekotine i rane, a žalfija redukuje celulit.

U prirodne zaštitne faktore spadaju i šea maslac (poseduje prirodni zaštitni faktor 6), pa ulje čileanskog lješnika (faktor od 12 do 20), ulje od sjemenki maline (faktor 20)... Njihovom mješavinom (otopi se maslac i dodaju iste količine ulja lješnika i maline) dobija se prirodni losion za zaštitu od sunca.

Galerija

Bonus video: