Odbojkaši treći put bolji od Španije, drugo mjesto skoro u džepu

Izabranici Nikole Matijaševića savladali su danas "furiju" 3:1 (18:21, 21:17, 23:21, 21:13), u meču prvog kola posljednjeg turnira, koji se do nedjelje održava u češkoj Opavi
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2013. 14:53h

Treći put su odbojkaši Crne Gore “uzeli mjeru” Špancima (3:1), pokazavši da je maksimalan poraz u “Morači” bio samo slab dan.

Da li će na kraju završiti ispred “furije”, znaće se nakon posljednja dva kola, ali su izabranici Nikole Matijaševića u Opavi, definitivno, potvrdili da su u ovom trenutku bolja selekcija od Španije.

A ne treba smetnuti da je posljednja pobjeda protiv Španaca ostvarena bez kapitena Milana Markovića (zbog lakše povrede Ahilove tetive nije ni putovao u Češku), te da su u postavi bila dva nova igrača u odnosu na prethodne mečeve, 18-godišnji Rajko Strugar i srednji bloker Gojko Ćuk.

To znači da je Matijašević u odnosu na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Makedoniji imao četiri nova startera, što je i najveći dobitak, jer Crna Gora u Evropskoj ligi uglavnom dobija mečeve, bez obzira na tim koji igra…

Pobjedom protiv Španije, sedmom ukupno u Evroligi, Crna Gora je ostala u trci za prvo mjesto. “Crveni” su, skoro, osigurali drugo mjesto u grupi, koje ne donosi ništa zbog slabih rezultata Turske (Crna Gora je i dalje najbolja drugoplasirana ekipa u svim grupama), za kojem im fale još tri boda, bez obzira na rezultate Španaca u posljednja dva kola…

"Odigrali smo odličan meč. Naročito smo dobri bili u odbrani. Rizikovali smo na servisu, što se vidjelo i po broju grešaka, ali nam je prvi napad bio odličan. Posebno bih pohvalio mladog Babića, koji je u veoma važnim trenucima prošao nekoliko lopti i sjajnom igrom u bloku omogućio da se rezultatski vratimo u meč. Protiv Češke očekujem veliku borbu i obećavam da ćemo dati sve od sebe da ih ponovo pobijedimo", rekao je za “Vijesti” primač servisa Vojin Ćaćić.

Osim startera, tehničara Strugara, korektora Aleksandra Minića, primača Aleksandra Milivojevića i Vojina Ćaćića, srednjih blokera Luke Šuljagića i starijeg Ćuka, te libera Ivana Rašovića, u igru su ulazili još tehničar Marko Vujović (osjećao je bol u koljenu), korektor Luka Babić (u sva četiri seta) i primač Božidar Ćuk (u drugom, trećem i četvrtom setu).

Početak meča nije obećavao srećan kraj. Španija je odmah na startu povela 4:0, uz dva poena na bloku, a set je prelomila već na 9:3. Crna Gora je uspjela da priđe na 17:19, ali nije imala snage za više od toga (svega 35 odsto realizacije napada, bez poena na bloku i servisu).

Od drugog seta se, međutim, sve promijenilo. U drugom periodu igre Crna Gora je popravila realizaciju napada (58 odsto, dvostruko više od Španija), imala je bolji prijem, i od starta je kontrolisala rezultat (“furija” je vodila samo 1:0 i 2:1), a set je odlučen na 17:13 (bilo je i 20:15).

Treći set je bio najneizvjesniji, praktično i odlučujući za konačan ishod, a Crna Gora je do prednosti došla odličnom igrom u odbrani, te zbog manje grešaka u odnosu na rivala (6-10), i pored slabe realizacije napada (38 odsto). Do 13:13 se igralo poen za poen, onda je Crna Gora uzela dva poena u nizu, čuvala ih do 20:18 i stigla do dvije set lopte.

Međutim, nije ih iskoristila, Španija je sa tri uzastopna poena došla do svoje prve set loptu, ali ni ona nije iskoristila svoju šansu. Milivojević je izjednačio na 21:21, a onda i flot servisom napravio as za 22:21. Tačku na set stavio je kontrom Minić..

U četvrtom setu dileme nije bilo, Crna Gora je brzo povela 6:2, potom i 11:6. Španci su priprijetili na 11:13, ali su “crveni” sa tri uzastopna poena otišli na 16:11 i otklonili sve dileme i samo uvećali prednost do kraja...

U drugom meču današnjeg programa, Češke je savladala Mađarsku 3:1 (21:16, 12:21, 21:17, 21:15).

Crna Gora sjutra (18, TV) igra protiv Češke.

Crna Gora – Španija 3:1 (18:21, 21:17, 23:21, 21:13)

Opava – Sportska dvorana „Opava“. Gledalaca: 400. Sudije: Gargasas (Litvanija) i Van Gompel (Holandija). Poeni iz napada: Crna Gora 44, Španija 35. Poeni iz bloka: Crna Gora 7, Španija 11. Poeni iz servisa: Crna Gora 2. Greške: Crna Gora 26, Španija 30.

Crna Gora: MINIĆ 14, Babić 4, G. ĆUK 9, ŠULJAGIĆ 4, ĆAĆIĆ 11, RAŠOVIĆ (libero), Radunović, B. Ćuk 1, MILIVOJEVIĆ 10, Vujović, STRUGAR, Ječmenica.

Španija: Ruis, NODA 13, TRINIDAD 3, Vihil, Rokamora 2, FERNANDES 6, Osorio, LJABRES (libero), FORNES 5, VILJENA 8, Mora, GONZALES 9.

Galerija

Bonus video: