"Pajtonovci" izgubili bitku o autorskim pravima

Popularni mjuzikl "Spamalot," čiji je autor Ajdl, na posterima je opisan kao "simpatično ukradena" adaptacija "Svetog grala."
105 pregleda 0 komentar(a)
Monti Pajton, Foto: Purdue.edu
Monti Pajton, Foto: Purdue.edu
Ažurirano: 05.07.2013. 12:02h

Filmski producent Mark Forstater izašao je kao pobjednik sudskog spora o autorskim pravima protiv preživjelih članova slavne britanske grupe Monti Pajton.

Prema odluci Višeg suda, njemu pripada dio autorskih prava popularnog pozorišnog mjuzikla "Spamalot," prenosi BBC

Mark Forstater, koji je producirao ostvarenje iz 1975. godine, "Monti Pajton i Sveti gral" (Monty Python and the Holy Grail) tvrdio je da nije dobio pravu nadoknadu za autorska prava, od pojavljivanja mjuzikla "Spamalot" 2005. godine, i smatrao da polaže pravo na više od dvije stotine hiljada funti.

Erik Ajdl, Majkl Pejlin i Teri Džouns bili su svjedoci u sudskom procesu, kao tri člana kultnog britanskog sastava.

Popularni mjuzikl "Spamalot," čiji je autor Ajdl, na posterima je opisan kao "simpatična imitacija" kultnog "Svetog grala."

U prvoj nedjelji izvođenja, 2005. godine, mjuzikl je donio preko milion dolara zarade, da bi potom osvojio čak tri Toni nagrade.

Forstater je naveo kako bi mu se, radi lakšeg rješavanja finansijskog spora, mogla dodijeliti titula "sedmog Pajtonovca," što su članovi grupe ocijenili kao uvredu.

"Tužno je što se sa nekadašnjim prijateljima sastajem ovim putem, na sudu. Dugi niz godina smo bili veoma bliski, Pajtonovci su institucija. Čak su se trudili da i ovaj spor dožive kao šalu," zaključio je producent.

Bonus video: