Kako se pravi srećan Crnogorac: Premijera u DODEST-u

"To je predstava mentaliteta, koja snagom Brkovićevog pjesničkog izraza, upućuje kritiku savremenom crnogorskom društvu"
6 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2013. 15:24h

Srećan Crnogorac mora biti rodoljub, mora svim

Srcem vjerovati u sve što mu se kaže, mora iz duše

Voljeti Onog i One koji su ga za vazda usrećili,

Mora im potkazivati svakog ko nije kao on srećan,

Nesrećne Crnogorce ponajprije, takvi su najopasniji...

Ovo su stihovi iz pjesme "Kako se pravi srećan Crnogorac", Jevrema Brkovića. Koliko god da djeluju aktuelni i savremeni, stihovi su objavljeni u knjizi “Kučkini sinovi” (BIGZ, Beograd) 1984. godine.

Upravo pjesme iz ove knjige odabrao je pozorišni autor Džoni Hodžić za predstavu koja će premijerno biti izvedena u pozorištu DODEST, večeras u 21 sat.

- U susret osamdesetom rođendanu jednog od najvažnijih crnogorskih književnika odlučili smo da podsjetimo na neke stare pjesme, no, koje danas, čini se imaju jednaku aktuelnost kao u doba objavljivanja, pojašnjava Džoni Hodžić.

U predstavi “Kučkini sinovi”, Brkovićeve stihove interpretira Ivana Milašević.

- “Kučkini sinovi” je predstava nastala na pjesničkom ostvarenju barda crnogorske poezije Jevrema Brkovića, čija suptilna ironija i sarkazam, pružaju bezbroj mogućnosti scenskog čitanja i izvođenja, kaže Hodžić.

- To je predstava mentaliteta, koja snagom Brkovićevog pjesničkog izraza, upućuje kritiku savremenom crnogorskom društvu, snažno demistifikujući crnogorski moral i već izanđalu floskulu o “čojstvu i junaštvu“, ukazuje na nedostatak građanske hrabrosti i urođenu sklonost ostvarivanja kroz pripadnost čoporu i psihologiji mase.

Pored pjesme Kako se pravi srećan Crnogorac, Hodžić je u dramatizaciji koristio i pjesme Narodno zdravlje kao i naslovnu, Kučkini sinovi...

Dramatizaciju i režiju potpisuje Džoni Hodžić, a asistent režije je Sejfo Seferović.

Bonus video: