Izložba u Porto Montenegru: Djela Vorhola, Kunelisa, Lihtenštajna...

“Ova izložba svojevrsno je sagledavanje savremene umjetnosti u Italiji i Evropi, sa svim dodirnim tačkama futurističkog pravca i pop arta"
2 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.07.2013. 08:11h

"Od futurizma do savremene umjetnosti” naziv je velike likovne izložbe koja će večeras u 20 sati, biti otvorena u Zbirci pomorskog nasljeđa u nautičkom centru Porto Montenegro u Tivtu. Izložbu čini više od 100 originalnih radova velikih umjetnika kao što su: Skifano, Holidej, Engels, Kunelis, Paskali, Rotela, Maseli, Roj Lihtenštajn kao i Endi Vorhol.

Među savremenim umjetnicima, biće izloženi radovi Danila Bućija, Kristijana Petrućija, Fabricija Kampanele, Majkla Kosira, Patricije Pre, Elija Varuna, Ričarda Pitarija, Đulijana Giđantija, Đampistonea, Elija Đoija, Gabrielsa i Kanta, osnivača NAJS pokreta. Takođe, u izložbi učestvuju i tri crnogorska vajara: Adin Rastoder, Željko Reljić i Vlatka Vujošević.

“Željeli smo naše umjetničko putovanje po Crnoj Gori, gdje smo osnovali galeriju 'Diomedea Art International', početi na pravi način, pa smo organizovali ovu izložbu u čijoj je postavci 106 originalnih djela koja daju presjek moderne evropske umjetnosti i njenog razvoja tokom XX vijeka.

Poseban akcenat u izložbi dali smo djelima modernih ruskih autora, a veoma nas raduje što su svojim djelima prisutna i tri umjetnika iz Crne Gore”, kazao je na jučerašnjoj konferencji za novinare, Salvatore Karbone, direktor izložbe i direktor galerije “Diomedea Art” iz Rima. On je dodao da su pripreme za ovaj reprezentativni likovni događaj bile vrlo kompleksne, o čemu svjedoči i podatak da je ukupna vrijednost djela koje će crnogorska publika u narednih mjesec i po dana moći da pogleda u Porto Montenegru, preko pet miliona eura.

“Ova izložba svojevrsno je sagledavanje savremene umjetnosti u Italiji i Evropi, sa svim dodirnim tačkama futurističkog pravca i pop arta. Futurizam i pop art dijele taj isti gen, istu nit, da umjetnost prožmu sa životom. Pop art je uzeo i shvatio te svojevrsne 'znake ulice', znake života i to je pretočio u umjetnost. Ovdje naprimjer, imate Vorholovog 'Crvenog Lenjina' i 'Zavjeru u Dalasu' kao svojevrsni omaž Kenediju, što pokazuje pažnju pop arta prema novim ikonama, nevezano za tada ili sada postojeće političke podjele u Evropi i svijetu”, objasnio je profesor Mauricio Skudiero, istoričar umjetnosti i kustos izložbe. Ovaj poznati italijanski likovni kritičar bio je kustos više od 800 izložbi širom svijeta, a autor je više od 700 kataloga i likovnih prikaza.

On je posebno naglasio i društvenu angažovanost umjetnika futurizma i pop arta, akcentujući djelo “Gathering” Denisa Hopenhajma, umjetnika poznatog po svojoj borbi protiv droga i narkomanije. Njegovu instalaciju čini velika kašika napunjenu sa par kilograma brašna koje reprezentuje kokain, i devet skupljenih manjih ljudskih figura koje je okružuju. Figure ljudi napravljene su od voska što simbolizuje umjetnikovu poruku da droga prosto izgara one koji je koriste.

Izložba “Od futurizma do savremene umjetnosti” u Porto Montenegru se organizuje u saradnji galerije “Diomedea Art International” iz Podgorice, kulturne asocijacije M.I.C.R.O iz Rima i Narodnog muzeja sa Cetinja.

Bonus video: