Četiri tone granata prijetilo da raznese širi centar Podgorice

Ogromnu količinu neeksplodiranih ubojnih sredstava, MUP skladištio u neuslovnom magacinu u podgoričkom naselju Masline
269 pregleda 28 komentar(a)
Kasarna Masline, Foto: Vesko Belojević
Kasarna Masline, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.07.2013. 11:49h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) tajno je više od godinu i pet mjeseci držalo četiri tone aktivnih granata iz Drugog svjetskog rata, u neuslovnom magacinu kasarne u Maslinama.

Time su, potvrdilo je “Vijestima” više stručnjaka iz te oblasti, ugrozili živote na hiljade građana Podgorice.

Granate prikupljene radom službenika Sektora za vanredne situacije, držane su u neuslovnom magacinu u Maslinama od 1. aprila 2011. do kraja avgusta 2012. godine.

Pismo Begovića Brajoviću

Nejasno je da li su još na istom mjestu.

Iako su se “Vijesti” još u avgustu prošle godine raspitivale o tom slučaju, iz MUP-a i Ministarstva odbrane tada su tvrdili da te informacije nijesu tačne i da granate nikada nijesu skladištili u naseljenim mjestima, kao što je slučaj sa kasarnom Masline.

“Vijesti” su, ipak, došle do potvrde svoje priče.

Samostalni savjetnik u Sektoru za vanredne situacije Milovan Joksimović, dva puta je u 2011. godini pisao dopise tadašnjem pomoćniku ministra i svom nadređenom Zoranu Begoviću, u kojima svom šefu poručuje da ne želi da snosi odgovornost ukoliko dođe do eksplozije granata.

On u jednom od dopisa navodi da se neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) u Maslinama skladište po naređenju Begovića, od koga traži da taj problem riješi.

Joksimović, između ostalog, piše i da, dok on traži izmiještanje granata, nove svakodnevno dopremaju u isti, neuslovni prostor.

“NUS se po Vašem usmenom naređenju skladište u neuslovnom magacinu u kasarni Masline, gdje ne postoji konstantno održavanje atmosferskih uslova (temperatura, vazdušni pritisak i vlažnost vazduha), čime se povećava opasnost od samodetonacije sredstava koja su tamo uskladištena. Magacin nema ni odgovarajuću gromobransku instalaciju i velika je ugroženost od požara, a pored svega toga nalazi se u širem centru grada... Imajući u vidu navedene činjenice i posljedice koje bi mogle nastati usljed eksplozije NUS-a... ne želim da snosim nikakvu moralnu, ni materijalno - krivičnu odgovornost za eventualni akcident”, piše u drugom dopisu Joksimovića.

Nakon tog dopisa, i Begović “pere ruke” od mogućih posljedica i piše bivšem ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću.

On u dopisu ponavlja da se oko četiri tone granata drže u neuslovnom magacinu u Maslinama i ističe potencijalnu opasnost: “Ovaj magacin je neuslovan i nije namijenjen za skladištenje NUS-a i predstavlja opasnost za sve susjedne objekte i okolne kuće... Zbog navedenog Vas obavještavam da ne želim snositi posljedice za situaciju koja može nastati usljed samodetonacije NUS-a”, piše u pismu, koje je Brajoviću poslao Begović.

MUP i dalje negira da su granate skladištene u Maslinama. Samim tim, “Vijesti” su ostale bez odgovora da li su granate relocirane, kad i gdje.

Konjević neće o propustima prethodnika

“Vijesti” su nedavno pitale MUP šta je urađeno povodom dopisa iz Sektora za vanredne situacije i gdje su eventualno granate relocirane. Iz kabineta ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, nijesu se u odgovorima ni dotakli tog pitanja.

“Predstavnici Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su u toku 2012. godine izvršili 149 intervencija, prešli oko 23.315 km i prikupili oko 13 tona neekspolodiranih ubojnih sredstava (NUS), koja su uništena uz potrebne bezbjedonosne mjere.

U toku 2013. sva pronađena ubojna sredstva su privremeno uskladištena (do uništenja) u namjenskom magacinu lociranom u bivšem vojnom skladištu Rogami. Skladište je odlukom Vlade ustupljeno MUP-u na trajno korišćenje.

Radi se o magacinu koji je uslovan i ispunjava sve bezbjedonosne standarde za skladištenje ovih sredstava”, piše u odgovoru.

Bonus video: