Novi prevod slavnog romana Kolin Mekalou

Za rukopis romana nadmetale su se dvije izdavačke kuće. Pobijedila je izdavačka kuća Avon, sa ponudom od 1,9 miliona dolara
176 pregleda 0 komentar(a)
Trn u grudima knjiga, Foto: Laguna.rs
Trn u grudima knjiga, Foto: Laguna.rs
Ažurirano: 14.07.2018. 11:07h

Roman “Trn u grudima” australijske spisateljice Kolin Mekalou je najčitanija ljubavna pripovijest sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka, pravo remek-djelo svoga žanra. Serija snimljena 1983. po ovoj knjizi, kod nas emitovana pod naslovom “Ptice umiru pjevajući”, bila je i na našim prostorima jedna od najgledanijih serija svih vremena, kao i roman pod isitim naslovom, objavljen u izdanju Znanja i u znamenitoj ediciji Hit koju je uređivao Zlatko Crnković. Ovog puta pod naslovom “Trn u grudima”, zanosna priča o Megi i Ralfu ponovo je pred čitaocima, i starim i novim. Prevodilac je Dubravka Srećković Divković, a izdavač Laguna.

“Trn u grudima” obuhvata period od preko pola vijeka, tri generacije i dva kontinenta. Megi je kći siromašnih australijskih naseljenika zaljubljena u nepregledne ravnice australijskih zabiti. Ralf je mladi sveštenik koji Australiju doživljava kao robiju. Njegove ambicije su usmjerene na drugu stranu, ka Vatikanu, ali u trenutku kada ugleda usamljenu, zanemarenu desetogodišnju Megi, poželjeće da se i sam poigra Tvorca i oblikuje njen život, ne sluteći šta će to njemu donijeti u budućnosti, kada bude izrasla u ženu. Zabranjena ljubav Megi i Ralfa, koja će potrajati decenijama, izrodiće mnoge tragične plodove. Dok će se Ralf u svojoj slijepoj umišljenosti skrhati, Megi će steći mudrost, uprkos stravičnoj cijeni kojom će morati da je plati kako i njena ćerka ne bi doživjela sudbinu ptice koja pjeva samo jednom u životu, svjesno razdirući grudi trnom ljubavi. “Trn u grudima” Kolin Mekalou je izvanredna, epska porodična saga o snovima, nadama, mračnim strastima i titanskoj borbi sa osjećanjima koja već decenijama osvaja srca miliona čitalaca. Radnja romana se odvija na farmi Drogeda u Australiji i opisuje živote nekoliko pripadnika porodice Kliri i katoličkog sveštenika, oca Ralfa u periodu od 1920. do 1962. godine.

Kolin Mekalou (1937–2015) rođena je u Australiji. Po obrazovanju neurofiziolog, osnovala je Odeljenje za neurofiziologiju u sidnejskoj bolnici Royal North Shore, a potom deset godina radila kao istraživač i predavač na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl. Spisateljsku karijeru započela je romanom “Tim”, nakon čega je uslijedio svjetski bestseler “Trn u grudima”. Živjela je na ostrvu Norfolk.

O romanu po kojem je snimljena hit serija Kolin Mekalou je 2005. godine za ART Vijesti rekla da je to bio roman koji je držao svjetski rekord po ponudi za rukopis. Naime, za rukopis romana nadmetale su se dvije izdavačke kuće. Pobijedila je izdavačka kuća Avon, sa ponudom od 1,9 miliona dolara. Knjiga je objavljena u petak 13. maja 1977. godine, a za četvrt vijeka doživjela je prodaju od oko 40 miliona primjeraka.

Kolin Mekalou je imala karijeru zapaženog neurofiziologa. Ali kao žena ljekar, govorila je ona, u muškoj profesiji bila je plaćena upola manje od svojih kolega muškaraca, a živjela je sama i nije se htjela udavati. Tako je odlučila da zaradi malo “džeparca” od pisanja romana. Njen prvi roman je bio “Tim” i od njega je zaradila 50.000 dolara. Taj roman joj je omogućio da nastavi avanturu pisanja.

“Trn u grudima” je bila njena druga knjiga. Bio je to pokušaj pisanja porodične sage. Kolin Mekalou kaže da nije očekivala toliki uspjeh knjige. Jer, ona je samo opisala iskustva njene porodice pomiješane sa čistom maštom.

Godine 1983. ovaj roman je adaptiran u popularnu televizijsku mini-seriju, drugu po gledanosti u istoriji američke televizije. Serija je osvojila tri Zlatna globusa i šest Emija. U mini seriji oca Ralfa glumio je čuveni glumac Ričard Čembrlen, a Rejčel Vord, koja je glumila Megi, ljubav njegovog života, je upravo zahvaljujući toj ulozi postala velika zvijezda. Uz njih su u seriji nastupali i Barbara Stejnvik, Kristofer Plamer, Mare Vinigam, Filip Anglim i Džin Simons.

Poslije ogromnog uspjeha koji joj je donio ovaj roman, Kolin Mekalou se preselila na ostrvo Norfolk u južnom Pacifiku, 1.600 kilometara od obala Australije, kada se 1984. udala za Rika Robinsona, čovjeka sa tog ostrva, trgovca palminim sjemenom. Norfolk je malo ostrvo 5 km široko i 8 km dugo, a najbliža zemlja mu je Nova Kaledonija, oko 700 km udaljena. O svom životu na književnom “kraju svijeta” Mekalou je govorila da je i dobar i loš. Dobar je zbog klime i ljepote ostrva, kao i svih problema koje donosi slava. A loš je zbog velike udaljenosti ostrva, jednolične i skupe hrane, lošeg avio servisa. No, bez obzira na sve, Mekalou je ostala da živi na ostrvu sve do svoje smrti, 2015. gdje je i sahranjena. Kolin Mekalou nije imala djece. Na Norfolku je napisala brojne romane inspirisane antičkim svijetom: “Put časti”, “Put slave”, “Put pobjede”, “Pjesma o Troji”, “Lav sa Istoka”, “Smaragdna lupa”, “Aurelijine suze”, “Predstava za gospodara”, “Nekrunisani kralj”, “Moćnici i ratnici”, “Cezarove žene”, “Cezar”, “Oktobarski konj”, “Antonije i Kleopatra”, a 2011. godine je objavila zapaženu autobiografiju „Život bez dosadnih djelova“.

“Ptice umiru pjevajući” bio je slobodan prevod romana “The Torn Birds” (“Trn ptica”), tako da ni novi prevod “Trn u grudima” nije u potpunosti dosljedan prevod. O kakvoj je simbolici riječ i na šta se odnosi ovaj naskov najbolje je objasnila Kolin Mekalou u romanu ovim riječima:

“Prema jednoj legendi postoji ptica koja pjeva samo jednom u svom životu, i to ljepše nego bilo koje drugo stvorenje na ovoj zemlji. Od trenutka kada napusti svoje gnijezdo, ta ptica traži trnovito drvo i nema mira sve dok ga ne nađe. Tu se ta ptica uvuče među njegove divlje isprepletene grane i pjevajući nabode svoje tijelo na najduži i najoštriji trn. U trenutku kad joj trn prodre u grudi, ona nije svjesna da joj donosi smrt; jednostavno pjeva i pjeva dok u njoj ima snage. I dok umire, njena bol prerasta pjesmu daleko ljepšu od pjesme svih slavuja i ševa. Cijena te predivne pjesme je sam život, ali zato - čitav svijet zastane da sluša, a Bog se na to osmjehuje…. jer ono najbolje što postoji može se dobiti samo po cijeni velike boli… ili bar tako samo legenda kaže…”

Bonus video: