Optužbe za korupciju

Saobraćajci pod sumnjom da su uzimali mito, uskoro hapšenje

Saobraćajne patrole su godinama na udaru zbog sumnji da uzimaju novac kako mu žmurili na prekršaje.
101 pregleda 67 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2013. 20:18h

Sedam saobraćajaca Centra bezbjednosti Podgorice ubrzo će se naći u pritvoru, jer je tokom petomjesečne istrage Tužilaštva utvrđeno da su uzimali mito da bi vozačima žmurili na drumske prekršaje, saznaju “Vijesti” u VDT-u.

Izviđaj protiv saobraćajaca podgoričke policije počeo je u januaru, nakon što je ministar Raško Konjević tražio da se provjeri rad patrola na glavnim saobraćajnicama.

Više sagovornika “Vijesti” potvrdilo je da je u okviru borbe protiv korupcije u plavim redovima utvrđeno da je sedam policajaca iz CB Podgorica, navodno, uzimalo novac tokom kontrole saobraćaja.

Tužilaštvo je tokom petomjesečne istrage mjerama tajnog nadzora, ali i drugim kriminalističkim metodama, došlo do podataka da su sumnjivi policajci uzimali mito od vozača.

“Predmet je gotov, ali se čekaju još neki detalji kako bi se uskoro krenulo sa hapšenjem policajaca”, kazao je izvor “Vijesti” iz VDT-a.

Pod “budnim okom” kolega posebno su bile patrole policije, koje su bile zadužene za kontrolu saobraćaja na magistrali iz pravca Kolašina ka Podgorici.

Navodno, tokom pretkrivične istrage prikupljeni su dokazi da su patrole na toj dionici ponajviše bile lakome na novac, koji su uzimali kako vozačima ne bi pisali novčane naloge ili prekršajne prijave za saobraćajne prekršaje.

Sumnja da pojedini saobraćajci PJ Podgorica uzimaju novac stigla je još prije nekoliko mjeseci, kada je jedan od vozača podmitio policajaca, a nakon toga došao u CB Podgorica da podnese prijavu protiv njega.

Kada je shvatio da bi mogao i on krivično da odgovara za davanje mita, on se predomislio i odlučio da ne podnosi prijavu protiv tog saobraćajca tako da krivični postupak nije zvanično otvaran.

Konjević je prije petanestak dana u Skupštini najavio jaču borbu protiv korupcije u toj instituciji, pojašnjavajući da bi imovinski kartoni pomogli da se “odstrane oni elementi, koji svojim radnjama narušavaju ugled policije”.

Konjević je to rekao tokom rasprave o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima i naglasio da bi imovinski kartoni policajaca pomogli da se otkriju slučajevi nezakonitog bogaćenja.

Saobraćajne patrole su godinama na udaru zbog sumnji da uzimaju novac kako mu žmurili na prekršaje, a svake godine specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije podnese po nekoliko krivičnih prijava protiv policajaca za uzimanje mita.

Nakon ovog udara na uniformisanu policiju, plan je da se otvori istraga i protiv nekih operativaca kriminalističke policije, koji imaju nerealno bogatstvo u odnosu na plate koje primaju u UP.

Popisali im i imovinu

Tokom pretkrivične istrage po nalogu Tužilaštva popisana je imovina saobraćajaca iz Podgorice, za koje se vjeruje da su uzimali mito.

U predmetu se nalazi sva njihova imovina, tako da će oni, kada dođe do otvaranja krivičnog postupka, morati da dokazuju porijeklo.

Policajci u Crnoj Gori primaju oko 400 eura, a većina njih nema riješeno stambeno pitanje i žive u veoma teškom materijalnom stanju.

Galerija

Preporučujemo za Vas