Kandidati za OI 2020. godine predstavili se MOK-u

Kandidati su imali po 45 minuta da se predstave u najboljem svijetlu, prikazivajući vidio materijal, kao i govorom svojih predstavnika.
0 komentar(a)
Tokio kadidatura IO, Foto: Beta AP
Tokio kadidatura IO, Foto: Beta AP
Ažurirano: 03.07.2013. 20:42h

Gradovi kandidati za organizovanje Olimpijskih igara 2020. godine, danas su u Lozani prvi put imali priliku da direktno predstave svoje kandidature izbornom telu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Kandidati su imali po 45 minuta da se predstave u najboljem svijetlu, prikazivajući vidio materijal, kao i govorom svojih predstavnika. Oni su takođe imali po 45 minuta za odgovore na pitanja čelnika MOK-a.

Čelnici izbornog tijela MOK-a rekli su da je od tri kandidata za Igre 2020. godine, Madrid, predvođen "sjajnim" govorom španskog princa Felipea, do sada pokazao najviše.

Predstavnike MOK-a u Španiji jedino brine, čini se, finansijska situacija i velika nezaposlenost, međutim, Španci su u Lozanu doveli ministra ekonomije, koji je izbornom tijelu rekao da se ekonomija oporavlja, kao i da Igre ne predstavljaju finansijski rizik.

Madrid je u svom predstavljanju naglasio da ima 80 odsto spremnih borilišta, kao i da je potrebno "samo" 1,9 milijardi eura da bi bili u potpunosti spremni za Igre.

Pored Madrida svoju kandidaturu iznijeli su Istanbul i Tokio. Čelnike MOK u Turskoj najviše brinu antivladini protesti, za koje su se predstavnici Istanbula složili da se "ne mogu tolerisati", ali da nisu nerješivi.

Predstavnici Istanbula kao svoju najveću prednost istakli su veliki budžet za OI (19,4 milijarde eura), kao i položaj grada na dva kontinenta.

Tokio, koji je već bio domaćin Igara 1964. godine, kao svoju prednost istakao je sigurnu ekonomiju (treću po jačini u svijetu) i modernu saobraćajnu mrežu grada.

MOK će organizatora OI odrediti tajnim glasanjem u Buenos Ajresu 7. septembra.

Bonus video: