Tur: Kingova eliminacija izazvala negodovanje

Ljekari su mu rekli da sposobnost da vozi zavisi isključivo od njegove mogućnosti da trpi bol. Biciklista je u svom internet dnevniku opisao da je pod velikim bolovima, ali je nastavio da vozi
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 10:39h

Odluka organizatora da sa Tur d' Fransa eliminišu Amerikanca Teda Kinga zato što je zakasnio sedam sekundi u vožnji u hronometru izazvala je reakciju kod takmičara i gledalaca.

Vozač Kenondejla zabilježio sedam sekundi sporije vrijeme od onog koje mu je bilo potrebno, a žalba tima nije povukla odluku da mu ne dozvoli da nastavi. King je vozio povrijeđen, pošto mu je u subotnjoj prvog etapi iskočilo rame.

Ljekari su mu rekli da sposobnost da vozi zavisi isključivo od njegove mogućnosti da trpi bol. Biciklista je u svom internet dnevniku opisao da je pod velikim bolovima, ali je nastavio da vozi.

On je u grupi prošao drugu i treću etapu, ali timska vožnja u hronometru je predstavljala poseban problem.

Bicikl za tu vožnju je napravljen tako da se vozač laktovima namjesti na volan, ali King nije mogao da opterećuje rame, pa je vozio običan, sporiji drumski bicikl.

Tim je morao da završi sa do 25 odsto vremena od pobjednika Orika-Grinedž, što je ukupno bilo 32 minuta i 25 sekundi.

King je došao za 32 minuta i 32 sekunde, odnosno sedam sekundi kasnije od propisanog vremena.

"Nisu htjeli da saslušaju naše objašnjenje. Ted je vozio s povrijeđenim ramenom i trkao se na drumskom biciklu. Bio je jako hrabar i nije prestajao da se bori. To su odlike biciklizma, ali oni nisu htjeli da promijene mišljenje. Ted je sanjao da se trka na Turu. Ne možemo da vjerujemo", prenio je sajt Velonjuz riječi portparola tima.

I navijači i ljubitelji biciklizma su izrazili negodovanje.

Bonus video: