Ubica sa sombrerom pratio Vidakovića od Kotora do Budve

Pančevac sa podebljim dosijeom, preksinoć u Budvi nije preživio treći atentat...
200 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 16:41h

Inspektori kriminalističke policije i dalje tragaju za muškarcem 30-ih godina, koji je u noći između ponedjeljka i utorka, 45 minuta nakon ponoći, sa više hitaca ubio Pančevca Miloša Vidakovića (29).

Vidaković je preksinoć bio sa društvom u popularnom lokalu ispod bedema Starog grada, kada mu je ubica visok oko 185 centimetara, prišao i u leđa ispalio 5-6 metaka, nakon čega je pobjegao.

Više očevidaca ubistva, ispričalo je “Vijestima” da se ubica prišunjao između stolova i zapucao naočigled više od 300 posjetilaca popularnog šanka u Budvi.

Gotovo svi očevici rekli su policiji da je ubica mršav, srednjeg rasta, a da je na sebi imao bijelu košulju i veliki sombrero.

Nakon što je izrešetao Pančevca, ubica sa šeširom je trčeći ka šetalištu ispalio još nekoliko hitaca.

Ranjeni mladić pao je na kameni pločnik, a nekoliko konobara i posjetilaca lokala mu je pritrčalo u pomoć, donoseći mokre peškire kako bi pokušali da zaustave krvarenje.

„Pokazivao je znake života. Iz usta mu je tekla krv, a učinilo mi se da je donekle bio i svjestan“, rekao je jedan od konobara.

Vidaković je izdahnuo na putu do kotorske Opštne bolnice, gdje je ljekarima nakon prijema preostalo da konstatuju smrt.

Ubica imao i pomagača

Budvanska policija vjeruje da je ubica stigao iz Srbije, kao i da je preksinoć imao i pomagača, koji ga je automobilom čekao u naselju Gospoština.

Više sagovornika “Vijesti”, kazalo je da je, prema njihovim podacima, ubica preksinoć u stopu pratio Vidakovića od Kotora do Budve.

Ubijeni muškarac je, prema tim izvorima, u preksinoćnji provod krenuo sa prijateljima iz Kotora, a onda je zabavu nastavio u nekoliko budvanskih lokala. Na otvoreni šank stigao je pola sata prije ubistva.

Ubica je nestao kroz prolaz između hotela “Mogren”. Stepeništem se popeo do na vrh naselja Gospoština, gdje ga je u kolima čekao saučesnik.

“Vjerujemo da je Vidaković praćen, te da je ubistvo naručeno iz Beograda”, naveo je izvor “Vijesti” iz policije.

Tokom pucnjave u lokalu nastala je opšta panika i vriska, jer su svi na trgu haotično pokušavali da pobjegnu ili da nađu neki zaklon.

Tokom pucnjave u lokalu nastala je opšta panika i vriska, jer su svi na trgu haotično pokušavali da pobjegnu ili da nađu neki zaklon

Tokom pucnjave ranjena je manekenka iz Zemuna Slađana Nikolić (26), koja je bila za obližnjim stolom, ali i njena snaha Jovana Vulić (32) iz Pančeva. Tokom stampeda lakše su povrijeđeni i Jovana Gajić (24) iz Inđije i O. P. (17) iz Berana. Njima je ljekarska pomoć pružena u Opštoj bolnici u Kotoru, gdje je konstatovano da su zadobili lakše tjelesne povrede.

Policija vjeruje da je ubici išla na ruku panika koja je nastala nakon pucnjave, jer je u opštoj bježaniji mogao lakše da nađe zaklon i lakše napusti mjesto ubistva.

Platio dugove iz Beograda

“Vijesti” saznaju da je tokom provjere utvrđeno da je ubijeni Vidaković za vikend sa prijateljima stigao na Crnogorsko primorje, gdje je došao na odmor.

Na osnovu razmjene podataka sa srpskom policijom, pretpostavlja se i da je ubica stigao iz te zemlje, jer je Vidaković u aprilu preživio ranjavanje u Beogradu.

“Gotovo smo potpuno sigurni da je Vidaković ubijen zbog tih neraščišćenih računa u Srbiji. Slučajnost je to što je za likvidaciju odabrana Crna Gora”, tvrdi sagovornik “Vijesti” iz policije.

Crnogorska policija gotovo je sigurna da Vidaković nije imao kriminalnih veza u našoj zemlji i da njegovo ubistvo nema nikakve veze sa likvidacijom Kotoranina Darka Bugarina, koji je u petak veče usmrćen ispred porodične kuće u tom gradu.

Forenzičari našli dosta tragova

Ekipa forezničara odmah nakon ubistva, stigla je u Budvu, tako da su juče do podne uzimali tragove sa mjesta ubistva. Taj posao je na licu mjesta nadgledao i zamjenik višeg državnog tužioca Željko Tomković, koji rukovodi istragom ovog ubistva.

“Vijestima” je rečeno da su na mjestu ubistva nađeni brojni tragovi, koji će biti upućeno na vještačenje u Forenzički centar u Danilovgradu.

Pored tijela ubijenog Vidakovića ostao je i njegov mobilni telefon, a policija će provjerom listinga pokušati da uđe u trag sa kim je sve bio u kontaktu, kao i da li mu je neko i na taj način prijetio.

Posebnu pomoć u istrazi zločina, policiji su pružile kolege iz Beograda, sa kojima su u stalnom kontaktu.

“Među aktivnostima je i komunikacija sa službenicima Direkcije policije MUP-a Srbije, radi razmjene relevatnih informacija”, saopštila je policija.

“Vijestima” je rečeno da se očekuje i dolazak kriminalističara iz Beograda u Budvu, kako bi našem timu inspektora pomogli u istrazi ovog ubistva.

Tijelo Vidakovića je transportovano na Odjeljenje sudske patologije Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici, gdje je juče urađena obdukcija.

Vujisić ubijen na istom mjestu

Gotovo na istom mjestu, u avgustu 2004. godine ubijen je Mojkovčanin Tomislav Tomo Vujisić (52), koji je u to vrijeme bio vlasnik poznatog lokala “Znak pitanja”. Policija je tokom te istrage utvrdila da je Vujisić ubijen iz snajpera, a ubica ga je jednim hicem pogodio sa puškarnice bedema Starog grada.

Loša statistika nerasvijetljenih ubistava u Budvi nastavljena je u tom slučaju, jer ni gotovo devet godina kasnije ne zna se ko je te noći i zašto ubio Vujisića. Mjesec nakon tog zločina policija je dobila podatke da je ubica M. L. profesionalni egzekutor iz Bosne i Hercegovine, ali to nikada zvanično nije dokazano.

Upozoreni da se spremaju likvidacije

“Vijesti” su krajem maja objavile da je crnogorskoj policiji iz Beograda stigla depeša u kojoj ih srpske kolege obavještavaju da se, prema njihovim informacijama, sprema vrelo ljeto. Oni su tada naveli da postoji bojazan da se na Crnogorskom primorju spremaju brojni mafijaški obračuni i eksplozije.

Taj podatak stigao je u Podgoricu gotovo u isto vrijeme kada i šestočlana grupa iz klana Zemunca Luke Bojovića, čija je posjeta tada zabrinula policiju, ali i neke ljude iz mafijaškog miljea u Budvi. Na osnovu takvih podataka i dobre razmjene sa kolegama iz Beograda, polovinom juna uhapšen je Nikšićanin Veselin Pantović (33), za kojeg se sumnja da je eksplozivom trebalo da usmrti vođu jednog od najjačih kriminalnih klanova u Baru Luku Đurovića.

Dosije Vidakovića

Ubijeni Miloš Vidaković je ima podeblji dosije u srpskoj policiji, a prije dva i po mjeseca preživio je pokušaj ubistva u beogradskom naselju Galenika. 18. aprila ove godine - Vidaković je sa više metaka ranjen u butinu i u lijevo uvo na uglu ulica Batajnički drum i Jovana Stoisavljevića u Beogradu, nakon što se na tom mjestu sastao sa jednom mladićem.

Sigurne smrti te noći spasao ga je pancir. 25. avgust 2009 - Vidaković je ranjen u nogu nakon sukoba kriminalnih grupa. On je tog ljeta usred bijela dana pogođen u Karađorđevoj ulici u Beogradu, a napadač, koji nije otkriven, ka njemu je ispalio nekoliko metaka. 2. jul 2009 - Tog ljeta mediji u Srbiji pisali su da je bio u toku ulični rat bandi u Pančevu, gdje se kao jedan od aktera čestih obračuna pominja Vidaković.

Na njega je 2. jula te godine pucano. Pominjano je da se obračun bandi događa zbog sukoba oko prevlasti za prodaju droge, dok je drugi razlog naveden kockarski dug. 20. oktobar 2005 - Ubijeni Pančevac preživio je i tešku saobraćajnu nesreću na pančevačkom mostu, kada je vozeći BMW probio ogradu i sletio na željezničku prugu. U toj nesreći poginuo je njegov saputnik Beograđanin Zoran Lukić (24), dok je Vidaković imao teške povrede. 10. jul 2004 - Uhapšen je jer je ranije iste godine, nakon prebrze vožnje centrom Beograda, pretukao policajce koji su ga zaustavili zbog divljačke vožnje.

Posebna jedinica već stigla u Budvu

Oko 20-ak pripadnika Posebne jedinice policije stiglo je sinoć u Budvu, kako bi stalnim kontrolama pokušali da utiču na povećanje bezbjednosti u metropoli crnogorskog turizma. PJP će, kako je planirano u štabu “Ljeto 2013”, tokom cijele sezone biti u gradu, kako bi pružili pomoć kolegama iz budvanske policije. To je ustaljena praksa, jer

Posebna jednica svake godine tokom ljeta dolazi na ispomoć u primorske gradove, ali je sinoćnje ubistvo samo ubrzalo njihov premještaj.

Nikolić: Počela sam da trčim, ali više nisam mogla

U kiši metaka koje je ubica preksinoć ispalio u Budvi, ranjena je Zemunka Slađana Nikolić (26), koja je imala sreću da sa lakšim povredama preživi metak koji je pogodio u leđa.

Djevojka je navela da je nju pogodio metak, koji je prije toga prostrijelio Vidakovića

Atraktivna manekenka za “Vijesti” je ispričala da se sjeća kako je ranjena, ali ne i kako je izgledao ubica koji je pucao ispod bedema grada. „Dobro se osjećam, izašla sam iz bolnice, ali sve ovo je bilo izuzetno stresno za mene“, ispričala je manekenka, koja je sa snahom Jovanom Vulić stajala dva stola dalje od mjesta gdje je ubijen Vidaković.

„ Prava je sreća, što sam u trenutku pucnjave ustala sa barske stolice, tako da me metak nije pogogodio u kičmu, jer, kako su mi ljekari rekli, tada bih sigurno ostala nepokretna. Bila sam okrenuta leđima, tako da nijesam vidjela šta se dešava. Počelo je da puca, instinktivno sam ustala, a potom osjetila jak bol. Počela sam da trčim, ali nakon nekoliko metara više nijesam mogla. Tu sam vidjela da mi je haljina pocijepana, ali i krv koja je lila. Od šoka, bola i stresa sam počela da drhtim i povraćam. Srećom, drug me je uzeo u naručje i odnio do kola, a potom prevezao do Hitne pomoći pa u kotorsku bolnicu”, ispričala je Zemunka, koja će ovo ljetovanje pamtiti i po ožiljcima od sedam kopči.

Djevojka je navela da je nju pogodio metak, koji je prije toga prostrijelio Vidakovića.

“Kada sam stigla u bolnicu, vidjela sam tijelo ubijenog mladića u sali gdje su me uveli”, navela je ona.

Djevojka nije vidjela ko je pucao, kao ni kako je izgledao ubica, ali se sjeća da je muzika ugašena kada je zapucalo...

“Lokal je bio pun, ali kada je počelo da puca svi su bježali na sve strane. Jedan od metaka je okrznuo moju snahu u nogu, a jedan je okrznuo mladića za susjednim stolom”, kao kroz maglu prisjetila se mučnih slika manekenka, koja je juče puštena iz bolnice.

Šešir - ukras za skrivanje

Ubica, koji je preksinoć u Budvi usmrtio Miloša Vidakovića, na glavi je imao veliki sombrero, kojim se skrivao od pogleda ali i kamera budvanskih lokala. Taj podatak podsjetio je policiju i na ubicu, koji je u avgustu 2008. godine, greškom usmrtio Nikšićanina Gorana Pejovića koji je sa prijateljima sjedio na terasi lokala “Palma”. Ubica je tog dana na glavi, takođe, imao veliki sombrero, tako da ga nijesu snimile kamere iz lokala, a vjeruje se da je prava meta bio Budvanin Ivan Delić, koji je sjedio za susjednim stolom.

Tada je ubica, najvjerovatnije, pomiješao strane pa umjesto da puca u Delića ubio je nedužnog Nikšićanina, koji se sasvim slučajno sa prijateljima zatekao u tom lokalu.

Srpski mediji su tokom 2011. godine objavili da je član zemunskog klana Sretko Kalinić svjedočio kako je on tog dana bio poslat u Budvu da ubije Delića, koji je i ranije bio meta napadača. Krajem te godine Delić je svjedočio u podgoričkom Višem sudu u okviru istrage o ubistvu Gorana Pejovića.

Galerija

Bonus video: