Kako da zaštite kosu od sunca?

Osim toga i svakodnevni boravak na plaži, zbog soli i sunca, može je dodatno isušiti
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2013. 15:47h

Zbog visokih temperatura i jakog sunca, kosa zahtijeva posebnu njegu tokom ljeta. Na nju jako štetno djeluju ultraljubučasti zraci koji je čine slabijom i daju joj mat izgled.

Osim toga i svakodnevni boravak na plaži, zbog soli i sunca, može je dodatno isušiti. Kako biste spriječili sve ove promjene na kosi i pružili joj najbolju zaštitu, važno je da je adekvatno njegujete tokom cijelog ljeta.

Nekoliko savjeta pomoći će vam da joj pružite najbolji tretman.

  • U ovo doba godine poželjno je da kosu perete bar dva puta nedjeljno, i to hidrantnim blagim šamponima napravljenim na bazi bilja. Po potrebi na krajeve nanesite i malo balzama koji će vam pomoći da kosu lakše raščešljate. Na kraju je isperite hladnom vodom koja će zatvoriti folikul dlake i dati joj sjaj.
  • Prije nego što izađete napolje kosu obavezno zaštitite šeširom ili maramom. Bitno je da ovi detalji budu od kvalitetnih materijala, da nisu sintetički i da su lagani i prijatni za nošenje.
  • Važno je i da kosu redovno skraćujete, najbolje je na svake četiri nedjelje, da biste spriječili ispucale krajeve. Tokom ljeta preporučuje se rjeđe farbanje kose, ali ukoliko to ipak morate zbog upečatljivog izrastka bilo bi najbolje da stavite preliv koji će joj vratiti sjaj i boju koja je približna onoj koju ste imali. Dobar izbor su i farbe bez amonijaka koje njeguju i hrane kosu
  • Ako imate problem sa opadanjem kose, bilo bi dobro da što češće masirate teme kako biste pojačali cirkulaciju. Takođe, jako dobar efekat daju i kozmetički proizvodi napravljeni na bazi kofeina, pantenola, matičnih ćelija... koji sprječavaju prekomjerno opadanje, ubrzavaju rast, jačaju kosu od korijena do vrha i povećavaju volumen
  • Da bi se kosa oporavila i obnovila, što manje koristite fen. Ako je ponekad neizbježno da je isfenirate, prije sušenja nanesite zaštitnu kremu, a kada je osušite stavite "kristale" koji njeguju i vraćaju sjaj. Povremeno, kada operete kosu, samo na krajeve nanesite specijalna ulja koja će sprečiti isušivanje i pucanje dlake.
  • Kosa koja se često farba osjetljivija je i veoma suva. Zbog toga joj je potrebna dodatna njega proizvodima na bazi vitamina A, C i E, kao i češće tretiranje hidrantnim maskama i uljima.
  • Dok ste na moru potrebna vam je maksimalna zaštita za kosu. U tome će vam pomoći pakovanja, ulja, kreme i drugi preparati specijalno namijenjeni ovim uslovima. Bitno je da ih nanesete na kosu čim dođete na plažu i poslije izlaska iz vode. Kao što razni proizvodi štite kožu od lošeg uticaja sunca, tako i ova pakovanja daju isti efekat na kosi. Važno je samo da izaberete kvalitetne preparate koji odgovaraju vašem tipu kose. Izbegavajte da vezujete kosu dok je mokra, a posebno metalnim štipaljkama i šnalicama koje je još više lome. Kada operete kosu posle plaže nanesite hranljive kapi koje neguju i sprečavaju pucanje krajeva.
  • Umjesto laka ili gela za učvršćivanje, bilo bi dobro da za oblikovanje kose koristite kreme koje pružaju isti efekat. Idealne su za sve tipove kose, a osim što učvršćuju, hrane kosu i daju joj sjaj, zdrav izgled i štite je od vlage.

Galerija

Bonus video: