Što sve kriju lica i šake

Najnovija likovna ostvarenja mlade crnogorske umjetnice Vesne Sušić izložena u galeriji "The Queen of Montenegro"
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2013. 14:43h

U galeriji hotela "The Queen of Montenegro" u Bečićima, aprila ove godine, priređena je samostalna izložba najnovijih likovnih ostvarenja, mlade crnogorske umjetnice Vesne Sušić (Zajčar, 1972).

Sušić je diplomirala (1997) na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u slikarskoj klasi profesora Ismaila Karaila.

Do sada je imala tri samostalne, a učestvovala je na brojnim grupnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bavi se dizajnom, stalno živi i stvara u Nikšiću. Aktuelnu izložbu prati sadržajan kolorni katalog sa uvodnim tekstom dr Nikole Marojevića.

U izložbenom prostoru vezanom za glavni ulazni hol, prezentirano je četrnaest slika galerijskog formata, ostvarenih uljanom tehnikom na prepariranom platnu, a radovi su nastali u posljdnje dvije godine.

Svojim recentnim eksplikatima, Vesna Sušić je eksplicite pokazala da se veoma uspješno bavi portretnom tematikom, zapravo, tom veoma specifičnom sadržajnošću, kojom se kod nas bavi mali broj umjetnika.

Osim izvrsnih fizionomskih nadahnuća, Vesna Sušić i verbalno izražava svoju duboku i iskrenu vezanost za portretnu tematiku. Izloženo je više relativno logičnih, unisono-vertikalnih portreta ("Deset prsta", "Poeta"), ali i nekoliko vrlo neobičnih, horizontalno orjentisanih, triplicitnih portretnih cijelina ("Ribičići", "Tri gracije"). I koliko god Sušićeva odista vrsno hvata i majstorski definiše fizionomije, može se reći da Vesni Sušić nije primarni cilj da ostvari bjelodan prikaz modela na platnu.

Čak bi se moglo ustvrditi, da Sušićeva ne portretiše ličnosti da bi im naslikala portret i ostvarila eventualnu zaradu, već da su svi ti veoma interesantni likovi iz njenog okruženja, isključivo u paradigmatsko-poticajnoj funkciji kreiranja vrlo specifičnih likovno-sadržinskih postavki. To se takođe sasvim logično očituje i kroz univerzalističko naslovljavanje pojedinih njenih portreta ("Muza", "Leto", "Proleće", "Zima").

Prilikom rada na svojim romatično-poetiziranim eksplikatima, Vesna Sušić slijedi globalne portretske uzanse, zapravo, osim kreativnog i veoma nadahnuteog pristupa liku, ona majstorski na tretiranoj ravni, "portretiše" i ruke a posebno šake, koje su u korespodentnom odnosu sa fizionomijom.

Šta više, Sušićeva islikava šake sa istom strašću i intenzitetom, upravo kao što islikava lica. U tom svom intuitivno-romantiziranom zanosu, Vesna Sušić posebnu pažnju usmjerava prema frizurama ženskih likova, zapravo ona maestralno kiti njihove glave islikavajući raznovrsne šešire, ili uplićući u pramenove cvijetno-lisnate izdanke ili inkorporirajući čitava ptičija gnijezda.

Svakako, karakter je najbitniji element svakog portretisanog lika, a Vesna Sušić tu primarnu i često teško uhvatljivu kategoriju, odista nepogrešivo ostvaruje na svim svojim senzibilnim likovima.

Ona zna da oči reflektuju suptilne treptaje duše, da pogledi imaju izuzetnu moć komunikacije, i upravo zbog toga, senzualne oči, sugestivni pogledi i osobeni izrazi, predstavljaju najbitnije elemente svih njenih produhovljenih likova.

Prezentirane portretne cijeline, a prije bi se moglo govoriti o specifičnim radovima koji su inspirisani pojedinim karakterističnim likovima, eksplicite upućuju na činjenicu da je Sušićeva, osim evidentnog talenta, temeljno izučila mnoga crtačko-slikarska znanja i otkrila neke od skrivenih tajni koje sobom nosi svaka istinska umjetnost.

U toku neposredne likovne egzekucije, Sušićeva likidnom i veoma transparentnom hromatksom supstancom, sa dosta ratvarača vrši široko podslikavanje.

U slijedećim fazama ona slika gestualno i opušteno gušćim nanosima, modeluje forme i oblike, naglašava intenzivne svjetlosne upade, potcrtava blaga zasjenčenja, ostavljajući neke arealitete kao podslikanu podlogu.

Taj vrlo izbalansirani spoj prozirno-curećih i pastuozno-oblikovnih zona i površi, čini njena slikarska ostvarenja, istovremeno i veoma kompaktnim ali i lepršavim. Njena koloritna skala je vrlo bogata i razuđena, kreće se od izrazito toplih do zagasito hladnih, a valerski odnosi su veoma suptilni i izrazito razvijeni.

Prilikom slikarskog postupka, Sušićeva se koristi prevashodno raznovrsnim četkama, ona ne cizelira tretirane površine, već su potezi četkom evidentni i vrlo uočljivi.

Kako bi obogatila pojedine zone eksplikata, ona djelimično vrši svojevrsno kolorno prskanje, tako da hramatske veće i manje tačke prouzrokuju vizuelne treptaje. I ovom recentnom postavkom, Vesna Sušić je još jednom potvrdila svoju istinsku posvećenost izazovu portreta...

Galerija

Bonus video: