Vorvik: Ivičnjaci nisu krivi za eksploziju guma

“Ovakvi ivičnjaci su na stazi još 2009. Više hiljada automobila je prešlo preko njih i sve je bilo potpuno u redu”, kaže predsjednik Britanskog trkačko-vozačkog kluba Derek Vorvik
106 pregleda 0 komentar(a)
Pireli guma, Foto: Reuters
Pireli guma, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2013. 14:35h

Vlasnici trkačke staze Silverstoun negirali su danas da su vozačima na trci Formule jedan za Veliku nagradu Velike Britanije gume eksplodirale zbog neodgovarajućih ivičnjaka.

Predsjednik Britanskog trkačko-vozačkog kluba Derek Vorvik rekao je da je izašao na stazu da pogleda ivičnjake i kao “apsolutnu glupost” nazvao spekulacije da su oštre ivice izazvale eksploziju guma na jučerašnjoj trci Formule 1.

Tokom jučerašnje trke vozačima su u više navrata eksplodirale “Pirelijeve” zadnje gume - Luisu Hamiltonu (Mercedes), Felipeu Masi (Ferari) Žan-Eriku Vernju (Toro Roso) i Serhiju Peresu (Meklaren).

“Ovakvi ivičnjaci su na stazi još od 2009. godine. Više hiljada automobila je od tada prešlo preko njih i sve je bilo potpuno u redu. Provjerila ih je i Svjetska automobilska federacija (FIA) i one su potpuno u skladu sa stazom”, rekao je Vorvik za televiziju Skaj.

Većina vozača Formule 1 danas je poručila da strahuju za svoju bezbjednost i da će ozbiljno razmisliti o bojkotu predstojeće trke, 7. jula u Njemačkoj, ako kompanija “Pireli” odmah ne reaguje i saopšti šta se dogodilo.

Vozači su tokom trke morali da izbjegavaju metalne djeliće koji su letjeli po stazi nakon eksplozija pneumatika.

“Mislim da su (predsjednik FIA) Berni (Eklston), FIA i “Pireli” doveli ovaj sport na zao glas i da moraju ozbiljno da razmisle i promijene gume. Naravno, ne treba da očekuju da će se sve ekipe sa tim složiti. Stavite bezbjedne gume na bolide”, rekao je Vorvik.

Ferari, Lotus i Fors Indija protivili su se promjenama u izgradnji i jedinjenjima guma za ovu sezonu, jer njihova vozila “dobro rade sa njima”. Ostali timovi kažu da se te gume brzo habaju i da nisu dovoljno tvrde.

“Ekipe moraju da gledaju svoj interes. Donijeli su odluku da ne uvode nove gume. Pomalo krivim 'Pireli', ali uradili su najbolje što su mogli da donesu nove gume na Silverstoun, a tri ekipe su bile protiv toga”, zaključio je Vorvik.

Kompanija Pireli je istakla da je radila samo ono što se od nje tražilo, obezbjeđujući gume koje podstiču preticanje i višestruko zaustavljanje u boksu i da su bili spriječeni kada su pokušali da ih promijene.

Italijansku kompaniju je FIA ukorila prošlog mjeseca, jer je sa Mercedesom izvišila tajno testiranje guma u Španiji.

Bonus video: