Ako se ne dodijeli trinaestojulska nagrada, zašto postoji žiri

"Zabrinjava visok stepen uvrjedljivih kvalifikacija i gotovo isključiva usmjerenost na ličnosti dobitnika"
196 pregleda 13 komentar(a)
Dragan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.07.2013. 12:33h

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade saopštio je da reakcije na dobitnike te nagrade zabrinjavaju jer pokazuju visok stepen uvrjedljivih kvalifikacija koje su usmjerene na ličnost dobitnika, a ne na njihov rad, za koji se nagrada i dodjeljuje.

Iz žirija su objasnili da je njihov rad zasnovan na Zakonu o državnim nagradama i Poslovniku o radu Žirija.

"Ove godine predviđeno je donošenje do tri godišnje nagrade, dok se Trinaestojulska nagrada za životno djelo ove godine ne dodjeljuje. Shodno odredbama Zakona (član 17) vrjednovana su, isključivo, djela ostvarena u prethodne dvije godine, od značaja za stvaralaštvo u Crnoj Gori", objašnjavaju iz žirija.

Pred žiri je stigao 21 predlog, i jednoglasno je dogovoreno da se za oblast umjetnosti dodijele dvije nagrade, a za ostale oblasti jedna.

"Žiri je, u skladu sa odredbama Poslovnika o radu (član 22), sveo listu na pet kandidata: Radule Knežević, Ilija Lakušić, Gojko Čelebić, Gojko Kastratović i Risto Radmilović. Zatim su članovi Žirija pristupili tajnom glasanju. Glasanje je završeno u prvom krugu sljedećim rezultatom: Radule Knežević (5 glasova), Ilija Lakušić (4 glasa), Gojko Čelebić (4 glasa), Gojko Kastratović (2 glasa) i Risto Radmilović (bez glasova)", dodaje se u saopštenju.

Žiri napominje da brojna reagovanja dijela javnosti prate svako dodjeljivanje nagrada, ali da zabrinjava visok stepen uvrjedljivih kvalifikacija i gotovo isključiva usmjerenost na ličnosti dobitnika, a ne na analizu njihovih djela, za koja su nagrađeni.

"Takav pristup istovremeno predstavlja i pokušaj diskreditovanja članova Žirija i postupka za donošenje ovogodišnjih nagrada. Kao rezultat ovakvih neprimjerenih napada i osporavanja uslijedila je inicijativa za izmjenu Zakona o državnim nagradama.

Ne sporeći pravo inicijatora da pokrene ovakav postupak, dužnost nam je da principijelno ukažemo da bi eventualno usvajanje ovih izmjena potpuno obesmislilo postojanje institucije žirija u postupku dodjeljivanja državnih nagrada, a po važećem Zakonu o državnim nagradama žiri donosi konačnu odluku", zaključuju u žiriju.

Bonus video: