SARADNJA SA HITLEROM

Istoričar: Američki studiji pristajali na nacističku cenzuru

Njemci su gledali filmove i diktirali sva “sječenja”. U junu 1939. MGM je organizovao turu za 10 nacističkih novinara-urednika po svom studiju
1 komentar(a)
Adolf Hitler, Eva Braun, Foto: Beta/AP
Adolf Hitler, Eva Braun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2013. 10:09h

Holivud je godinama prije Drugog svjetskog rata pomagao režimu Adolfa Hitlera i promovisao nacističku propagandu, tvrdi istoričar Ben Jurvand.

Jurvand (35) napisao je knjigu “The Collaboration: Hollywood’s Pact With Hitler” (Kolaboracija: Holivudov pakt sa Hitlerom) u kojoj se poziva na dokumenta koja, kaže on, dokazuju da su američki studiji pristajali na nacističku cenzuru i aktivno učestvovali u propagandi nacista.

Jurvand, koje je i folk muzičar i harvardski đak, kaže da je njegovo interesovanje za ovu temu probudio intervju koji je kao student pročitao u Kaliforniji i u kome je scenarista Bad Šulberg govorio o sastancima šefa MGM-a Luija Mejera i predstavnika nacističkog režima.

U knjizi, piše “Indipendent” opisano je kako su mnogi šefovi filmskih studija ne samo cenzurisali filmove kako bi odgovarali režimu već su i proizvodili materijal za njemačke propagandne filmove i čak su finansirali proizvodnju naoružanja u Nemačkoj.

"Rekao bih da ima nekoliko šokantnih momenata, naročito vezanih za dokument koji sam pronašao u Nacionalnim arhivama u Vašingtonu u kome se objašnjava način na koji je MGM uvećavao profit. Tada je u Njemačkoj postojao zakon prema kome strane kompanije nisu mogle da izvoze valutu. Napravili su izuzetak za MGM jer su finansirali njemačko naoružanje", rekao je Jurvand “Tajms of London”-u.

Po dolasku Hitlera na vlast u knjizi se detaljno opisuje kako su režimski predstavnici posjećivali holivudske studije uključujući Džordža Gislinga, specijalnog savjetnika za Holivud.

Njemci su gledali filmove i diktirali sva “sječenja”. U junu 1939. MGM je organizovao turu za 10 nacističkih novinara-urednika po svom studiju u Los Anđelesu a tokom 1930-tih gotovo nijedan jevrejski lik nije se pojavio u holivudskim filmovima.

I pored njeverice pojedinih akademika, Jurvand je odlučan: “Studiji su sarađivali sa nacistima”.

Preporučujemo za Vas