EVROPSKA LIGA

Odbojkaši konačno uzeli mjeru i Češkoj

U veoma uzbudljivom meču, obje ekipe su imale meč lopte u taj-brejku, ali je Crna Gora zasluženo stigla do trijumfa, nakon što je iskoristila treću šansu
57 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 20:24h

Desetak minuta prije početka večerašnjeg meča sa Češkom, fizioterapeut naše reprezentacije Milan Zindović nam je iza klupe šapnuo:

"Dobijamo ovo 3:2!"

"Zato sam ja bio miran prije meča", uz osmjeh je dobacio nakon utakmice selektor Nikola Matijašević, kada smo mu prenijeli šta je prognozirao član njegovog stručnog štaba.

Poslije utakmice, Zindović je kazao da se nije kladio na ovaj rezultat, ali je njegov predosjećaj bio pravi – crnogorski odbojkaši su prvi put u Evropskoj ligi „uzeli mjeru“ Česima, baš sa 3:2, u triler meču, i turnir u Podgorici završili kao i prethodna dva, u Kečkemetu i Barseloni, sa dvije pobjede i porazom.

Crna Gora je gubila 2:1 u setovima, Česi su u petom setu vodili 9:4 i 11:7, imali dvije meč lopte na 14:12, ali se Milan Marković i drugovi nijesu predavali.

Serijom odličnih servisa uspjeli su da poremete Čehe, i na kraju realizuju svoju treću meč loptu za ukupno šestu pobjedu u grupi, kojom su ostali u trci i za prvo mjesto uoči posljednjeg turnira u češkoj Opavi (5 – 7. jul).

Jasno je da je Češka (21 bod) apsolutni favorit za prvo mjesto, dok će Crna Gora sa Španijom voditi bitku za drugo mjesto (oba tima imaju po 16 bodova, nakon što su Španci danas savladali Mađare 3:0), koje je malo ko mogao prognozirati uoči starta ovog takmičenja, posebno nakon svih peripetija oko promjena u igračkom kadru i stručnom štabu prošlog mjeseca...

"Ovaj turnir smo nekako počeli loše, u prva dva meča nijesmo imali našu igru s prva dva turnira. Srećom, u prvom kolu smo igrali sa lakšim protivnikom, dobili smo Mađarsku 3:0, a onda smo kiksali protiv Španije. Znali smo da nas protiv Češke čeka teška utakmica i da moramo da zapnemo i vratimo našu igru da bismo mogli da se suprotstavimo Češkoj, koja je prvi put poražena u subotu. Imali smo dosta oscilacija, ali u ključnim trenucima smo dobro servirali i mislim da je to na kraju prelomilo utakmicu", rekao je korektor Aleksandar Minić.

Crna Gora je lako dobila prvi, još lakše izgubila naredna dva, ali je uspjela u četvrtom setu da se vrati u život. Presudna je bila serija od 3:0 za 20:17.

U petom setu je sve izgledalo izgubljeno na 4:9 i 7:11, posebno na 12:14, ali je prvu meč loptu anulirao Minić, a drugu odličnim as servisom Vojin Ćaćić. Na 16:16 prvo se “upecao” Holubec, a tačku na sjajan preokret stavio je Minić iz kontre, poslije servisa mladog Rajka Strugara, posljednjeg u seriji odličnih servisa našeg tima u 5. setu.

Crna Gora – Češka 3:2 (21:16, 16:21, 18:21, 21:18, 18:16)

Podgorica – Dvorana: „Morača“. Gledalaca: 500. Sudije: Brlaš (Hrvatska) i Akinči (Turska). Poeni iz napada: Crna Gora 49, Češka 51. Poeni iz bloka: Crna Gora 9, Češka 12. Poeni iz servisa: Crna Gora 8, Češka 4. Greške: Crna Gora 25, Češka 28.

Crna Gora: MINIĆ 23, Babić 1, G. Ćuk, ŠULJAGIĆ 5, ĆAĆIĆ 16, RAŠOVIĆ (libero), MARKOVIĆ 5, Radunović 2, B. Ćuk 4, MILIVOJEVIĆ 8, VUJOVIĆ, Strugar 2.

Češka: MAULER 2, BOULER, HISKI 16, HOLUBEC 6, KOPAČEK (libero), Zajiček, Kriško, Bartoš 15, ŠIROKI 8, Tihaček 4, FINGER 16, Kuliha.

Galerija