"Purgatorije": Odisejev povratak kući

Po tekstu makedonskog pisca Gorana Stefanovskog, predstavu je režirao Aleksandar Popovski
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 16:48h

Tivat - Predstava “Odisej” u produkciji Teatra “Ulysses” sa Briona, biće igrana večeras u 21 i 30 u takmičarskoj konkurenciji Međunarodnog festivala mediteranskog teatra koji se održava u sklopu ljetnje manifestacije kulture “Purgatorije“.

Po tekstu makedonskog pisca Gorana Stefanovskog, predstavu je režirao Aleksandar Popovski. U “Odiseju“ igraju Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matjašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski.

Predstava je premijerno igrana u maju 2012. kao prvi naslov prošlogodišnje produkcije Teatra “Ulysses”. Vodeći makedonski dramski pisac Goran Stefanovski, koji već dugo živi u Velikoj Britaniji, svog “Odiseja” je podjednako bazirao na nezaobilaznom Homerovom epu, kao i na ratovima na našim prostorima, te raspadu Jugoslavije. Ova predstava svojevrsna je “međunarodna jugoslovenska koprodukcija” pet teatara- partnera iz zemalja regiona (GDK Gavella - Zagreb, Slovensko narodno gledališče - Maribor, Pozorište 212 - Beograd, Srpsko narodno pozorište - Novi Sad, Sterijino pozorje – Novi Sad i Teatar Navigator - Skopje.)

“Čak i oni koji ne znaju ništa o Odiseju, znaju što znači odiseja. Znaju da to označava putovanje s mnogim nepredvidivim događajima koji uglavnom završavaju povoljno, povratkom kući. Putovanje i povratak kući su bitne stavke podsvjesnog kolektivnog sjećanja, narativna matrica naših života i načina na koji vidimo sebe”, zapisali su autori

Bonus video: