Vađenje zuba najbolji način uklanjanja gnoja

Jedan od osnovnih principa u medicini i hirurgiji izražen je u latinskoj izreci „Ubi pus, ibi evacua“ („Gdje ima gnoja, treba ga ukloniti“)
581 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 10:59h

Kako idu topli dani, to raste broj pacijenata koji se javljaju stomatologu ili doktoru zbog otoka koji ima zubno porijeklo. Iako se prisustvo otoka ne smatra kontraindikacijom, postoji bojazan mnogih pacijenata (a i ljekara) da se ovakvi zubi ne smiju vaditi dok se otok ne povuče. Upravo zbog ovako pogrešne slike, odlučio sam da napišem tekst u kojem bih objasnio principe zašto i kada ovi zubi mogu i treba da se vade.

Otok zuba, koji ima zubno porijeklo (postoje otoci koji nisu uzrokovani procesima u zubu), ne predstavlja ništa dugo do kolekcije gnoja koja se najčešće nalazi oko vrha korijena zuba. Ovaj gnoj je nastao kao rezultat prodora bakterija sa površine zuba (kvar) preko pulpe zuba.

Ovaj stadijum označava se kao pulpitis i ukoliko se ne liječi, dovodi do odumiranja pulpe zuba i širenja bakterija van zuba. Upravo tada dolazi do nastanka i akumulacije gnoja oko korijena zuba. Kolekcija gnoja je u nivou kosti (kada nije vidljiv golim okom) sve do onog trenutka kada se ne probije površina kosti (ova faza je veoma bolna) i kada otok postaje vidljiv. Lokacija otoka može biti različita, kako unutar usne duplje, tako i van nje.

Liječenje ovakvih stanja antibioticima je slabo efikasan metod. Ovo se objašnjava time da je kost slabo prokrvljeno tkivo. Kako se oralno uzet antibiotik širi organizmom putem krvi, to se u kosti ne može dostići terapijska koncentracija antibiotika. Samim tim uzimanje antibiotika dovodi do smanjenja otoka, ali ovakva terapija ima veliki rizik od stvaranja sojeva bakterija otpornih na antibiotike.

Jedan od osnovnih principa u medicini i hirurgiji izražen je u latinskoj izreci „Ubi pus, ibi evacua“, što u prevodu znači: „Gdje ima gnoja, treba ga ukloniti“. Ovaj princip se primjenjuje i u stomatologiji, pa prema tome kod postojanja otoka treba izvršiti evakuaciju gnoja.

Ovo se može postići na dva načina: incizijom i vađenjem zuba. Incizija predstavlja postupak pravljenja malog reza kože ili sluzokože u cilju pristupa gnojnoj kolekciji. Kako se ovaj postupak ne može uvijek odraditi, a i ne uklanja početni uzrok nastanka gnoja, to se smatra da je vađenje zuba najbolji način rješavanja otoka zuba. Vađenjem zuba uklanja se uzrok i ostvaruje se slobodan prolaz za gnoj. Štaviše, vađenje zuba se ne preporučuje samo u onim situacijama kada se zbog otoka ne može aplikovati anestezija.

Zato, uradite sve da do otoka ne dođe, a ako se to ipak desi, budite sigurni da je vađenje zuba najbolji način da se on ukloni.

(www.mojstomatolog.net)

Galerija

Bonus video: