Frum i Kontador jure jubilarnu 100. titulu

Trka počinje današnjom etapom na Korzici, od Porto Vekja do Bastije, dugom 213 kilometara, a završava 21. jula na Jelisejskim poljima.
0 komentar(a)
Kontador, Foto: Beta/AP
Kontador, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.06.2013. 08:59h

Pred jubilarno, 100. izdanje najprestižnije trke na svijetu „Tur de Frans”, pravi ljubitelji biciklizma imaju samo jednu želju - da taj sport sa sebe napokon spere ljagu koju su ostavili brojni doping skandali u bliskoj prošlosti.

I letimičan pogled na pobjednike trke „Oko Francuske” dovoljno govori šta se dešavalo prethodnih godina - na 1. mjestu od 1999. do 2005. nema nikoga, jer je svih sedam titula oduzeto Lensu Armstrongu, a i šampion iz 1997. Jan Ulrih je priznao da se dopingovao.

U ovom milenijumu, jedini potpuno „čisti” osvajači titule (ili nisu uhvaćeni) su Karlos Sastre (2008), Kadel Evans (2011) i Bradli Vigins (2012). Titula iz 2010. je pripisana Endiju Šleku, jer je Alberto Kontador bio dopingovan...

Slavni Španac je zbog toga odlučan da osvoji svoju treću, a drugu „pravu” titulu na „Turu” nakon 2009. (2007. pobijedio pošto je diskvalifikovan lider nakon 16. etape, Mihael Rasmusen). El Pistolero, ipak, nije najveći favorit - stručnjaci i kladionice daju prednost Krisu Frumu. Britanski as je nedodirljiv ove sezone, bio je ispred Kontadora na svakoj trci, ali zna da mu neće biti lako da to ponovi i u zemlji Gala.

"Kada se nađemo na startu, sve prethodne trke će se zaboraviti", upozorio je Frum, koji je prije 28 godina rođen u glavnom gradu Kenije, Najrobiju.

Lani je najbolji bio njegov timski kolega iz Skaja i zemljak Vigins, ali se zbog povreda zadobijenih na „Điro d’Italiji” nije pojavio u Francuskoj. Zbog toga se drugi timovi nadaju da će naći način da prekinu dominaciju Skaja, jer je Frum lišen pomoći najjačeg saradnika.

Vigo je imao želju da se revanšira aktuelnom vicešampionu za pomoć na prošlogodišnjem „Turu”, ali nije mogao da dođe... Zbog toga će Frum morati da se osloni na pomoć Australijanca Ričija Portea, koji je po kladionicama četvrti favorit.

"Frum i ja nismo jedini glumci u ovom filmu. Biće uzbudljivije nego prošle godine, vjerujte mi", rekao je Kontador, koji se vratio na „Tur” nakon godine odsustva zbog dopinga.

Kladionice se, međutim, ne slažu sa tim njegovim stavom - kvota na Fruma je od 1,70 do 1,83, a na Kontadora od 3,50 do 3,85. Sljedeći na listi je Hoakin Rodriges sa čak 21!

Trka počinje današnjom etapom na Korzici, od Porto Vekja do Bastije, dugom 213 kilometara, a završava 21. jula na Jelisejskim poljima.

Bonus video: