Antu Ždraleviću potvrđeno da mora na liječenje

Vještaci neuropsihijatri su nesumnjivo utvrdili da Ždralević pati od trajnog duševnog oboljenja, te da je u trenutku izvršenja ubistva bio potpuno neuračunljiv
537 pregleda 0 komentar(a)
Anto Ždralević privođenje, Foto: Boris Pejović
Anto Ždralević privođenje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.06.2013. 11:22h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu Višeg suda koji je Antu Z. Ždraleviću (20) iz Nikšića optuženom za svirepo ubistvo tekstopisca i kompozitora Lazara Tripkovića, odredio obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u Specijalnoj bolnici u Dobroti.

Vještaci neuropsihijatri su nesumnjivo utvrdili da Ždralević pati od trajnog duševnog oboljenja, te da je u trenutku izvršenja ubistva bio potpuno neuračunljiv.

Prvostepenu presudu izreklo je krivično vijeće sudije Dragoja Jovića. On je kazao da će ovo ubistvo sa elementima rituala ostaće nekažnjeno jer zakon predviđa da se sudi svjesnoj osobi.

Prema navodima optužnice zamjenika višeg državnog tužioca Lepe Medenice, okrivljeni Ždralević, učenik IV razreda Elektrotehničke škole u Nikšiću, u noći između 26. i 27. avgusta 2011. godine u Ulici Danila Perovića u Nikšiću, na svirep način ubio komšiju Lazara Tripkovića. Oštećenog je prvo flašom udario u predjelu glave od koga je Tripković pao na ležaj, a potom ga kuhinjskim nožem veličine od 25 do 30 centimetara udarao 59 puta po tijelu.

Ždralević je zatim Tripkoviću prerezao vratne žile, a potom ubo u predjelu stomaka i napravio rez do grudnog koša. Na zidu je iscrtao pentagram i hemijskom olovkom ispisao riječi "nek zna ... Crna Gora šta sam uradio p... hrišćanske doći ću".

Nakon toga je upaljenom plinskom bocom palio glavu, kosu i obrve Tripkoviću, nanoseći mu teške tjelesne povrede u vidu 59 rezno-ubodnih rana usljed čega je oštećeni trpio bolove jakog intenziteta sve do momenta kada je kod njega usljed iskrvavljenja iz raskidanih krvnih sudova nastupila smrt, navodi se u optužnici.

Bonus video: