Tatjani Gromači nagrada Jutarnjeg lista, Miodrag Popović u najužem izboru

“Pišući o Crnoj Gori, Popović piše i o Hrvatskoj (kao i Albaniji, Makedoniji) i njenoj ratnoj i tranzicijskoj zbilji"
185 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 15:50h

Roman “Božanska dječica” Tatjane Gromače dobio je trinaestu nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, dok je knjiga “Kino Tom - Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda” Slobodana Šijana dobila devetu nagradu za najbolje publicističko djelo.

Nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo dodijeljena je trinaesti put, a odluku o pobjednicima donio je petočlani žiri

U finale za najbolji roman Jutarnjeg lista, pored nagrađenog romana Tatjane Gromače, ušli su roman “Karnera” crnogorskog književnika Milorada Popovića i roman “Planet Friedman” Josipa Mlakića (sva tri romana objavila je Fraktura), te dvije zbirke priča – “Nahrani me” Romana Simića Bodrožića i “Pukovnik Beethoven” Damira Karakaša.

Popovićev roman publikovan je prošle godine u suizdavaštvu hrvatske Frakture i crnogorskog OKF-a i ovo je prvi put da jedno djelo izvan hrvatskog književnog jezika bude predloženo za renomiranu nagradu.

O romanu Milorada Popovića žiri je saopštio sljedeće: “Pišući o Crnoj Gori, Popović piše i o Hrvatskoj (kao i Albaniji, Makedoniji) i njenoj ratnoj i tranzicijskoj zbilji, što ga čini dodatno zanimljivim hrvatskoj čitateljskoj publici.

Karakteristike romana su slojevitost vremenskih tokova, paralelne sudbine, kombinacija realističkog i postmodernističkog pripovijedanja, citatnost, ubacivanje likova iz stvarnog života pod pravim imenima, ali i intrigantna i uzbudljiva priča koja drži čitateljevu pažnju od početka do kraja.”

Nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo dodijeljena je trinaesti put, a odluku o pobjednicima donio je petočlani žiri u kojem su bili Gordana Crnković, Dario Grgić, Ivan Lovrenović, Teofil Pančić i Jagna Pogačnik.

Galerija

Bonus video: