Svijetu prijeti kulturna erozija

Počela međunarodna književna manifestacija knjižare “Karver”
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 10:12h

Međunarodni festival kratke priče “Odakle zovem”, počeo je juče projekcijom filma “Jaje” čuvenog turskog reditelja Semiha Kapanoglua u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Program prvog dana je nastavljen u knjižari “Karver”, čitanjem izbora savremene crnogorske poezije koji je sastavio Mladen Lompar. Varja Đukić i Slobodan Marunović čitali su antologijske stihove crnogorskih pjesnika.

To je bio uvod za savremenu tursku pjesničku scenu - karverovskoj publici su se predstavili Hajrije Unal, Omer Erdem i Hajdar Ergulen, a nakon toga je održan koncert na kome su se čuli autentični neobični turski intrumenti.

Peti međunarodni književni festivala je ove godine proširio horizonte pa će se publika upoznati sa turskim savremenim stvaralaštvom, istorijom i vezama.

Direktorica festivala Varja Đukić je na juče održanoj konfereciji za novinare kazala da je taj uvid omogućila saradnja sa Ministarstvo kulture Crne Gore, Ambasadom Turske u Podgorici i Institutom “Junus Emre”.

Festival je prilika da umjetnici među sobom mogu da dijele iskustva i predstave svoj rad, rekao je Šerif Atis koji se nalazi na čelu te velike kulturne institucije.

Istoričar Bešir Ajvazoglu je kazao da već dugo vremena izučava istoriju Balkana te da su sličnosti u kulturi, istoriji, mentalitetima i načinu razmišljanja jake te da se to mora istražiti. On će sjutra na Cetinju u Ministarstvu kulture održati predavanje, kao i istoričar Šerbo Rastoder, te antropolog Ivan Čolović i Enver Kazaz teoretičar književnosti.

Najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala je svakako reditelj Kapanoglu, koji će prisutvovati svim projekcijama svojih filmova u CNP-u. Nakon “Jaja”, danas u 17 sati će biti prikazan film “Mlijeko”, a sjutra u isto vrijeme “Med”.

On je kazao da bi svakako želio da nakon sva tri filma razgovara sa publikom, jer bi želio da vidi kako je doživljena njegova čuvena trilogija o Jusufu, koja prati život pjesnika.

Na njegovo insistiranje,filmovi će biti projektovani sa filmske trake, što će svakako pojačati užitak ljubiteljima filmske umjetnosti, da na pravi način dožive djelo reditelja koji je dobitnik i nagrade Berlinskog festivala.

Reditelj je juče kazao da se kultura u današnjem svijetu srijeće sa ogromnom erozijom i uništavanjem, te da se problemi kulture mogu osjetiti i u svjetskim metropolama, koje se izgleda ne razlikuju mnogo od provincija.

- Mi moramo da čuvamo tradiciju i sve ono što čini našu suštinu, bit - sve ono zbog čega postojimo u ovom svijetu. Kako bismo se održali, morali bi svako na svom jeziku da upozna prvo sebe i da se tako onda predstavi svijetu. Globalizacija, na žalost, ubija odnose među nama i pojedinačne kulture... A najbolje se upoznajemo preko unutrašnjih osjećaja, koje da bi ispoljili prvo moramo da spoznamo, i zbog toga bih želio da pogledate filmove i da onda razgovaramo, rekao je Kapanoglu, koji je kazao da je u ranijim godinama i sam bio pjesnik.

O savremenoj turskoj poeziji, za koju je kao zajedničku riječ odredila nespokoj, govorila je pjesnikinja Hajrije Unal.

Ona je kazala da je savremena turska poezija veoma raznovrsna i prilično zastupljena jer je Turska velika zemlja. Ona je kazala da se o njoj zbog toga ne može govoriti uopšteno, već o svakoj niti posebno.

Danas na festivalu

Danas će se u Šipčaniku dodijeliti nagrade za najbolje kratke priče pristigle na konkurs Vranac 2013. Od 17 sati u CNP-u biće prikazan drugi dio trilogije, „Mlijeko“.

Od 20 sati razgovaraju Oto Tolnai, Božo Koprivica, Enver Kazaz. Sat kasnije na scenu će se popeti Miraš Martinović i Božo Koprivica, a u 15 minuta do 22 sata Jurica Pavičić, Goran Vojnović i Teofil Pančić.

Današnji program zatvara segment “Bez velikih riječi, molim vas!” a pisci Dragan Radulović, Jurij Hudolin, Tanja Mravak i Kruno Lokotar će razgovarati na razne teme

Bonus video: