Krivokapić traži da ovogodišnje Trinaestojulske nagrade ne budu dodijeljene

Predsjednik Skupštine zatražio izmenu Zakona o državnim nagradama
14 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.06.2013. 06:56h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić podnio je juče predlog Zakona o dopunama zakona o državnim nagradama, prenijela je juče Televizija Crne Gore.

Krivokapić je to učinio zbog zaštite dostojanstva i autoriteta Skupštine, predsjednika države, Vlade i samih državnih nagrada, od odluka žirija, koje mogu nanijeti štetu crnogorskim interesima u domaćoj i međunarodnoj javnosti, piše u saopštenju iz njegovog kabineta.

Krivokapić je podnio Skupštini prijedlog Zakona o dopunama zakona o državnim nagradama, u kojem se prvenstveno traži da velika državna priznanja, ako nema djela koja ih zavrjeđuju, ne budu dodjeljivana svake godine, što je prekjuče kazao i premijer Milo Đukanović.

Krivokapić će na sjednici parlamenta tražiti i da ovogodišnje Trinaestojulske nagrade ne budu dodijeljene, tako da je moguće da Gojko Čelebić, Ilija Lakušić i politikolog Radule Knežević 13. jula ne dobiju visoko državno priznanje, koje sa sobom povlači brojne beneficije (jedan je od uslova za dobijanje statusa istaknutog umjetnika i penzije, a ne treba zanemariti ni 11.000 eura koliko iznosi novčani dio).

Na odluku žirija, koji je radio u sastavu prof. dr Dragan K. Vukčević, predsjednik i članovi prof. dr Predrag Ivanović, prof. dr Dragan Koprivica, Andrej Nikolaidis i prof. dr Milenko Popović, već su reagovali brojni crnogorski intelektualci i udruženja.

Osim Mladena Lompara, Radoslava Rotkovića, Dragana Radulovića, Matice crnogorske, koja je i pozvala Krivokapića da spriječi dodjelu priznanja i “proces urušavanja i obesmišljavanja državnih nagrada”.

Na dodjelu Trinaestojuslke nagrade juče je reagovao i Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Oni smatraju da je nagrada ponižena i da se od odgovornosti ne mogu amnestirati ni nadležni državni organi i državnici koji “sa strane” posmatraju djelovanje brojnih “sve agresivnijih neprijatelja Crne Gore, negatora NOB-a, rušitelja međukonfesionalnog suživota i sklada u Crnoj Gori”.

“S obzirom da je Trinaesti jul, Dan ustanka crnogorskog naroda, istovremeno i Dan državnosti Crne Gore, obavezuje da se i najveće državno priznanje – Trinaestojulska nagrada, dodjeljuje stvaraocima koji afirmišu i tekovine NOB-a, crnogorsku državnost, kulturu i umjetnost. S ovogodišnjom dodjelom nagrada to, nažalost, nije slučaj. Naprotiv – odlukom žirija ne samo da je grubo prekršen Zakon o nagradi već je ona i ponižena”, navodi se u saopštenju Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

“Dvojica dobitnika, Ilija Lakušić i Gojko Čelebić, bivši ministri kulture, uporni su borci protiv države Crne Gore, negatori crnogorske nacije i naroda, poznati po ukidanju institucija i udruženja od posebnog interesa za afirmaciju crnogorske kulture i umjetnosti. I, umjesto da im se to ne zaboravlja – nagrađuju se najvećim državnim priznanjem i izjednačavaju sa brojnim dobitnicima koji su u ime časti, ponosa i obraza Crne Gore, izazvani da ga se odriču”, navodi se u saopštenju Saveza boraca.

Bonus video: