Autobus smrti išao dvostruko brže od dozvoljene brzine

Istražitelji došli do preliminarnih rezultata o uzrocima tragedije u kanjonu Platije, kada je poginulo 18 rumunskih državljana
149 pregleda 56 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 07:18h

Na osnovu podataka sa kartice tahografa, istražitelji su utvrdili da je rumunski autobus neposredno prije tragedije u Platijama, išao dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale.

“Vijesti” saznaju da su preliminarni rezultati pokazali da je, prije nego što se survao u kanjon, autobus išao oko 80 km/h, ali će se tačna cifra znati nakon detaljne analize vještaka saobraćajne struke.

“Na uređaju su učitani podaci da se autobus, prije pada u kanjon, kretao oko 80 km/h što je dvostruko veća brzina nego što je to bilo dozvoljeno znakom na toj dionici puta”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Ograničenje na tom dijelu puta je 40 km/h. Mjesto gdje se dogodila nesreća, kako su nezvanično kazali u kolašinskoj policiji, bilo je donedavno obilježeno znakom „crna tačka". Zimus je taj saobraćajni znak odnijela voda.

Čeka se nalaz vještaka saobraćajne struke

Osnovni državni tužilac iz Kolašina Vojislav Grujić, kazao je juče “Vijestima” da su očitavali podatke sa kartice digitalnog tahografa.

“Ne mogu vam u ovom trenutku saopštiti detalje o tome koliko je vozač vozio prije nego se dogodila nesreća. Te podatke znaćemo u konačnom izvještaju, koji će biti gotov naredne sedmice”, kazao je Grujić.

Tužilac, koji od dana tragedije, rukovodi istragom, naveo je da se čekaju još neki detalji tokom prikupljanja dokaza kako bi se sačinio konačan izvještaj.

“Treba da se pojasne još neke činjenice koje su važne za postupak. Trebalo bi da sve bude gotovo naredne sedmice”, kazao je tužilac, koji je dodao da će tek nakon nalaza vještaka saobraćajne struke možda tražiti i dodatna super-vještačenja.

Nakon nekoliko sati od tragedije, tokom uviđaja, ekipe policije, krim-tehničari i tužilac nezvanično su špekulisali da je do nesreće najvjerovatnije došlo zbog neprilagođene brzine i klizavog kolovoza.

Na takav zaključak iste noći naveli su ih tragovi zanošenja, kao i dva manja traga kočenja, koja su bila vidljiva tek na suprotnoj traci magistrale i na proširenju pored ceste.

Da je vozač išao brzo, bilo je jasno i zbog činjenice da je rumunski autobus ispred sebe srušio betonski zid, znakove pored puta ali i zaštitnu ogradu mosta u dužini od 22,5 metra.

Ono što u ovom trenutku buni vještake saobraćajne struke i stručnjake iz ove oblasti je činjenica da su turisti putovali modernim autobusom “Neoplan”, koji ima svu dodatnu savremenu opremu ali i uređaj “retarder”, koji služi da se lakše ukoči na nizbrdici...

“Tokom istrage pokušaćemo da utvrdimo šta se sve dogodilo i šta je osim brzine i mokre ceste uticalo da vozač ne uhvati krivinu, već da produži pravo u ambis”, rečeno je “Vijestima” u UP.

I dalje se ne zna ko je vozio

Ni nakon pet dana od tragedije u kanjonu Platije, kada je stradalo 18 turista, a 29 teže povrijeđeno, ne zna se sa sigurnošću je li za volanom bio vozač George Ciobanu, koji je stradao u nesreći.

Za zvaničan izvještaj nedostaju još neki detalji jer tim ljudi, koji radi na rasvjetljavanju uzroka drumske nesreće, ima nekoliko različitih izjava preživjelih putnika o tome ko je od dvojice vozača bio za volanom autobusa smrti.

Taj dio istrage otežava činjenica što su gotovo svi turisti, koji su bili u prednjem dijelu autobusa - poginuli ili teško povrijeđeni.

Gotovo svi, koji su bili u zadnjem dijelu, a koji su ispali tokom tumbanja autobusa, ispričali su da je prije tragedije vozio omanji čovjek sa brkovima, dok postoji izjava da je za volanom bio njegov kolega, kojem se u Rumuniji ljekari bore za život.

Stradali Ciobanu je i službenik rumunske policije, koji od kraja 80-ih godina ima i licencu za vožnju autobusa zbog čega je honorarno radio za rumunsku agenciju, preko koje su turisti krenuli u desetodnevnu turu Balkanom.

“Sve u ovom trenutku navodi na zaključak da je za volanom bio Ciobanu, koji je autobus vozio i kada su Rumuni na prelazu Dobrakovo oko 15 časova ušli u Crnu Goru. Tu nas samo buni izjava da su se vozači, navodno, zamijenili nakon odmora kod Mojkovca, gdje su kupili hranu, vodu i sokove”, ispričao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Olupina rumunskog autobusa još nije izvađena iz kanjona, a tek treba da se pronađe način kako da se taj posao završi, jer bi i na osnovu tehničkog vještačenja možda mogli da se dobiju još neki odgovori.

Patrola policije i dalje se nalazi pored mosta Grlo, kako bi obezbijedili mjesto, ali i upozorili vozače da tom dionicom pažljivije voze.

Galerija

Bonus video: