EVROPSKA LIGA

Važan je dobar start, odbojkaši Crne Gore večeras sa Mađarskom

"Mađari nemaju šta da izgube, biće totalno rasterećeni. Kad pogledamo naš posljednji meč protiv Mađarske, jako teško možemo da odigramo bolje od toga", rekao je Matijašević
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 10:41h

U Barseloni je stigla potvrda dobrih i igara rezultata iz Kečkemeta, ali je turnir u Podgorici, možda, i najteži i najznačajniji. Sa četiri pobjede u šest mečeva, odbojkaši Crne Gore su najavili svjetlije dane za ovaj sport, ali i sebi nametnuli veći teret, jer su sada očekivanja veća nego što su bila uoči starta Evropske lige...

"Što se tiče prva dva turnira, dosta sam zadovoljan, u prvom redu ponašanjem, atmosferom, pripremama svih utakmica. Ima još slabosti, nekih organizacionih, ali i naših objektivnih. Međutim, mislim da se to pomjera u pozitivnom pravcu, da ekipa daje sve što može. Naravno, nemoguće je da to radimo na svakoj utakmici. Ekipa je na jednom ili jednom i po meču dala i više od trenutnih mogućnosti, za šta je u ovom trenutku spremna i uigrana".

"Rezultatski smo postigli priličan uspjeh, sa po dvije pobjede protiv Španije i Mađarske", rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije selektor Nikola Matijašević, koji je pohvalio svoje najbliže saradnike, pomoćnika Predraga Ćorluku i fizioterapeuta Milana Zindovića.

Selektor odbojkaša je zadovoljan uslovima za rad u Podgorici, posebno činjenicom da trenutno nema paklenih vrućina u glavnom gradu.

To bi moglo da pomogne da budu bolji uslovi za igru u „Morači”, počev od večerašnjeg duela sa Mađarskom, koja je do sada dva puta savladana sa po 3:0, u Barseloni za 54 minuta igre.

"Očekuju nas različiti mečevi u odnosu na one u Kečkemetu i Barseloni. Poslije šest poraza u grupi, Mađari nemaju šta da izgube, biće totalno rasterećeni. Kad pogledamo naš posljednji meč protiv Mađarske, jako teško možemo da odigramo bolje od toga. Pritisak će biti veći na nama, zbog publike i TV prenosa, koji igrači vole i dodatno ih motiviše, ali im stavlja i presiju. Potrebno je da ekipa bude jako inteligentna u pripremi meča, naročito na početku, kako ne bismo doživjeli poraz. Pokušaćemo da dobijemo sva tri meča. Ako dobro odigramo prvog dana, nema razloga da ne popravimo igru i u narednim susretima", dodao je Matijašević.

Iako se priključio ekipi, i počeo sa treninzima, korektor Miloš Ćulafić neće moći da pomogne.

"Njegovo rame je bolje, ali nedovoljno dobro, i bio bi veliki rizik za njega i ekipu da odigra jedan ili više mečeva", zaključio je Matijašević.

Nakon posljednjeg treninga, selektor je odlučio da vrati Aleksandra Milivojevića (umjesto Rada Papovića), koji je zbog problema sa koljenom propustio turnir u Barseloni.

"Poslije svih onih stvari koje su se izdešavale i priče o novoj atmosferi i putu na koji smo krenuli, mislim da je dobro što smo u grupi sa jakim reprezentacijama. Da na startu vidimo gdje smo i šta smo, da li smo spremni da sjutra prođemo neke kvalifikacije i pojavimo se, možda, na Evropskom prvenstvu. Nastojaćemo da budemo prvi u grupi, mada je nakon dva poraza od Češke to malo teže, treba nam svaka pobjeda do kraja, sa po maksimalna tri boda. Potrudićemo se da budemo barem najbolja drugoplasirana ekipa u Evroligi", rekao je tehničar Marko Vujović.

Kapiten Milan Marković ističe da je ekipa na prethodna dva turnira napravila dobru uvertiru za Podgoricu.

"Na svom terenu imamo obavezu da prikažemo što bolju igru, svi momci su jako motivisani, željni dokazivanja. Poslije dužeg vremena, ovo je prava prilika da podgorička i crnogorska publika vide neku jaču odbojkašku utakmicu. Koristim priliku da pozovem sve navijače, ljubitelje reprezentacije, da dođu u što većem broju i pomognu nam da zajedno sa njima probamo da ostvarimo što više trijumfa", kazao je Marković.

Ulaz za sve mečeve u „Morači” je slobodan.

Pajković: Da nastavimo pozitivnu priču

"OSCG ima veliku želju da organizaciono i takmičarski bude dio evropske odbojke, a Evropska liga je veliki dio tog našeg nastojanja. Drago nam je da smo uspjeli da dovedemo jedan dio evropske odbojke u Crnu Goru. To će nam biti najstojanje i u narednom periodu, da organizaciono i takmičarski održimo kontinuitet. Mislim da je turnir u Podgorici lijepa prilika za sve nas da vidimo evropsku odbojku – rekao je predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković.

Prvi čovjek OSCG ističe da je bilo dosta posla da bi se na dobar i kvalitetan način pripremio turnir Evrolige u glavnom gradu Crne Gore.

"Prvenstveno zahvaljujemo Opštini Podgorica, koja nam je izašla u susret i puno pomogla u momentima kada je svuda teška situacija, da to prođe na najkvalitetniji mogući način. Hvala i svim ostalim sponzorima, koji su učestvovali u realizaciji turnira. Nadam se da će sve to proteći u najboljem redu – dodao je Pajković, i zahvalio svim ljudima koji učestvuju u organizaciji turnira, za koji vjeruje “da će biti organizovan na najkvalitetniji mogući način”.

Pajković se osvrnuo i na dosadašnje mečeve ekipe u Evropskoj ligi.

"Drago mi je da je ekipa na prethodna dva turnira prikazala kvalitetnu odbojku, posebno mi je drago zbog ekipe i stručnog štaba, ali i svih nas u Savezu. Nadam se da je napravljena dobra uvertira za kvalitetnu odbojku u

“Morači”, da će se pozitivna priča, koja je proteklih dana bila oko odbojke, nastaviti na ovom turniru. Nadam se da će publika to znati da cijeni i pokaže, da će pomoći momcima da prikažu kvalitetnu odbojku", zaključio je Pajković.

Dolijanšek: U Crnoj Gori se igra dobra odbojka

Konferenciji za novinare prisustvovao je i supervizor Evropske odbojkaške konfederacije Igor Dolijanšek.

"Jako mi je drago da sam dobio ovu priliku da posjetim Crnu Goru i Podgoricu. Imao sam već priliku da se upoznam sa vašom reprezentacijom i vašim Savezom, i dobro znam da se u Crnoj Gori ima veoma dobra odbojka, kako klupska, a sada je prilika da se i reprezentacija prikaže u najboljem mogućem izdanju u ovom takmičenju, koje je, mislim, jedno od najjačih u Evropi. Osim onih koji igraju u Svjetskoj ligi, u Evropskoj ligi se takmiče stvarno najbolje reprezentacije".

"Možda je to sreća, ili ne, da je Crna Gora u najjačoj grupi, sa najkvaitenijim protivnicima. Koliko sam do sada vidio, mislim da nas čeka lijep turnir. OSCG se jako dobro potrudio, nadam se da nas čeka lijep vikend, sa punom salom, da će doći dosta gledalaca koji će napraviti finu atmosferu, i koja će van zemlje prenijeti glas o crnogorskoj odbojci i organizaciji turnira", rekao je Dolijanšek.

Raspored

Petak

Češka – Španija (17.30)

Crna Gora – Mađarska (20.00)

Subota

Češka – Mađarska (17.30)

Crna Gora – Španija (20.00)

Nedjelja

Mađarska – Španija (17.30)

Crna Gora – Češka (20.00)

Galerija