"Tito u Titogradu" otvorio Festival alternativnog videa

Pored filmova Ćupića i Bojovića, publika će uživati u ostvarenjima Brčka Brčkovića i Miška Đukića
62 pregleda 3 komentar(a)
Festival alternativnog videa, Foto: Boris Pejović
Festival alternativnog videa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.06.2013. 09:04h

Projekcijom filma “Tito u Titogradu“ sinoć je u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović“ otvorena smotra kratke video forme – Festival alternativnog filma/videa.

Nezaboravne trenutke dolaska čuvenog Plavog voza i predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita u Titograd, 28. maja 1976. godine, koji je obilježio dugoočekivano puštanje pruge Beograd-Bar, snimio je Nikola Ćupić kamerom Volex 200mm, a materijal je prvi put javno prikazan sinoć pred podgoričkom filmskom publikom.

Posjetioci su nakon Ćupićevog filma bili u prilici da pogledaju i “Zlatne čaklje“ Zorana-Zoka Bojovića, istorijski kung-fu spektakl u kojem igra kultna ličnost balkanskog trasha, Bore Lee. Film je premijerno prikazan 2007. kada je na Trash film festivalu u Varaždinu nagrađen za najbolji film, a osvojio je i specijalnu nagradu festivala Cinema City u Novom Sadu (2008). U filmu igraju i Jelena Božović, Džavid Mahmutović Džaka, Dragan Šomi Roganović, Rade Rapido.

Zoran Bojović, pokretač Festivala alternativnog filma/videa, ovogodišnje izdanje smotre kratke video forme okarakterisao je skromnijim zbog nemogućnosti sa se zatvori predviđena finansijska konstrukcija.

“U februaru smo koncipirali program ovogodišnjeg festivala, ali nismo uspjeli da zaokružimo finansije za sve programe. Zato smo odlučili da se oslonimo na domaće snage, tj. da festival bude u znaku domaćih autora. Publika je bila u prilici da premijerno pogleda film ''Tito u Podgorici' Nikole Ćupića, a zatim i moje ostvarenje 'Zlatne čaklje'. Moj film je prikazan zbog velikog interesovanja, jer od premijere (2007) nije prikazivan pred domaćom publikom. Kada je riječ o ostalim domaćim autorima, tu su Goran Nikčević, Miško Đukić, sa uvijek zanimljivim materijalima“, prokomentarisao je Bojović.

Festival večeras u 19 sati, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” nastavlja film ”Lijepo lice Podgorice” Gorana Nikčevića, priča o avanturama Duhboljuba Mornaka, neprevaziđenog detektiva. U 20 sati biće prikazan “Crtani film”' Miška Đukića, a u 21 i 30 počinje zvanična selekcija VIII Smotre kratke video forme 2013: “Dva Ludaka” Nemanje Dragovića, “Pogled sa Gorice” Ivana Čojbašića, “Plan C” Bacili, “Serotonin” Duška Boškovića, “Super raspoloženje” Autogeni trening, “Magarac Hold'em” Edina Huria, “2000” Gomila nesklada, “Amor fati” Žulj i Cnujfa, “Onaj sa babom i mesarom” Sare Radović, “Omladinac” Bobana Pejovića, “Visible silence” Ivana Mandića, “Iskra Besamrtna” Darka Vučkovića, “Priroda” Gordane Nikač i “Lovačke Priče” Balše Krkeljića.

Bonus video: