Umrla beba u bjelopoljskoj bolnici: Nalazi će otkriti je li bilo propusta

"Kazali su da je beba u redu i da ništa ne brinemo... Ako je slučajno neko kriv, neka odgovora”, rekla je Čindrak
376 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2013. 06:56h

Beba porodilje Indire Čindrak (25) iz Bijelog Polja preminula je juče ujutro oko 6.20 časova na odjeljenju Neonatologije u Bijelom Polju.

Majka preminulog muškog djeteta tvrdi da su doktori konstantno nju i supruga uvjerali da je sa djetetom sve u redu. Ona je rekla da sada čeka nalaz obdukcije, kako bi se utvrdilo da li je neko napravio propust u liječenju bebe.

O slučaju su upoznati policija i Tužilaštvo, a tijelo je juče upućeno na Institut za patologiju u Podgorici, gdje će se uraditi obdukcija.

“Nakon porođaja, dr Puletić je ušao kod mene u intenzivnu i rekao mi da beba plače i da je u redu. Međutim, sjutradan ujutro, kad mi je došao suprug, kazao mi je da je beba ječala i da su je prebacili na neonatologiju. Poslije dva dana, dr Tahirović mi je rekla da beba nije bila dobro, ali da je sada dobro. Moj suprug je pitao da li treba da se pošalje u Podgoricu, ako misli da bi tamo bolje pratili stanje bebe, ali ona mu je garantovala da je sve u redu i da će tako i ostati, da je samo zadržavaju na neonatologiji prema protokolu. Prekjuče ujutro, suprug je opet dolazio, doktorka mu je rekla da ide na bolje... I preksinoć oko 21 čas, kazali su da je beba u redu i da ništa ne brinemo... Ako je slučajno neko kriv, neka odgovora”, kazala je Čindrak.

Načelnica Neonatologije dr Haka Tahirović, objasnila je “Vijestima” da je beba na to odjeljenje smještena u prvom satu života, nakon što joj je u porođajnoj sali, kako je saznala od kolega, rađena stimulacija disanja.

“Poslije primarne obrade smještena je u inkubator na šest litara kiseonika pod HOOD-om. U daljem toku, beba je dobila simptomatsku inicijalnu antimikrobnu terapiju i opservirana je. Za vrijeme boravka beba nije imala ni jednu respiratornu krizu, niti pokazatelje centralne cijanoze. Bila je zadovoljavajuće saturacije i srčane frekvencije, bez neuoroloških ispada”, kazala je ona.

Tahirović je rekla da je posljednji put bebu obišla oko 22 časa. Dijete je tada, kako tvrdi, bilo u dobrom opštem stanju.

Ona napominje da ni tokom noći nije primijećeno da beba ima bilo kakvih problema ili poremećaja, o čemu bi je obavijestila dežurna sestra Danijela Lutovac.

“Ujutro, oko 6.20, za vrijeme presvlačenja beba, kada je došla do djeteta, sestra je primjetila da ne daje znakove života i pozvala me”, dodala je Tahirović.

Treći carski rez

Načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić, kazao je da je Čindrak 23. juna dobila kontrakcije i porođajne bolove.

“Zbog započetog porođaja u 37. nedjelji trudnoće, u interesu majke i ploda odlučeno je da se uradi hitan carski rez, koji je uslijedio. Dijete je rođeno tri nedjelje prije vremena, zbog čega je prebačeno na odjeljenje Neonatologije”, kazao je Puletić.

On je rekao da je to bio treći carski rez i da su i druge dvije trudnoće porodilje Čindrak bile rizične. Ginekolog dr Blažo Varagić, koji je pratio trudnoću I.Č. kazao je da je trudnica primljena na odjeljenje u toku 9. lunarnog mjeseca, zbog rizične trudnoće komplikovane visokim pritiskom, što je iziskivalo potrebu intenzivnog praćenja i nadzora majke i ploda.

“Njeno stanje tokom boravka u bolnici bilo je stabilno, kao i stanje ploda”, rekao je dr Varagić.

Galerija

Bonus video: