Ćuk: Cilj su barem dvije pobjede

"Cilj nam je da ostvarimo dvije pobjede, kao na prethodna dva turnira i da posljednjeg dana pokušamo da dobijemo Češku", rekao je Ćuk
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2013. 09:18h

Poslije četiri godine i meča sa Norveškom u prvoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, odbojkaši Crne Gore igraće ponovo u “Morači“. Ako se izuzmu mečevi u CEV kupu, od posljednjeg nastupa Budućnosti u Ligi šampiona prošlo je pet godina, pa će predstojeći mečevi u Evropskoj ligi, od petka do nedjelje, biti lijepa prilika za ljubitelje odbojke u glavnom gradu, ali i ostale, da nakon duže vremena u „Morači“ prisustvuju nekom značajnijem odbojkaškom hepeningu.

Izabranici Nikole Matijaševića su u protekle dvije nedjelje, u Kečkemetu i Barseloni, ostvarili rezultate iznad očekivanja, posebno nakon neuspješnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Skoplju i promjena u timu poslije toga (izostavljanje sa spiska Sima Dabovića i Marka Bojića, te povreda Miloša Ćulafića).

Iako u najtežoj grupi, četiri pobjede, po dvije protiv Mađarske i Španije (pobjednik Evropske lige 2007. godine, tri puta drugi, i dva puta treći, posljednji put prošle godine), uz poraze od Češke (prvog osvajača Evropske lige), omogućili su „crvenima“ da sa 11 bodova budu drugi u grupi B.

Uz to, ostali su u trci za prvo mjesto u grupi, te za najbolju drugoplasiranu ekipu, koja takođe ide na finalni turnir u turskoj Bursi (Crna Gora je trenutno najbolja drugoplasirala selekcija), od 11. do 14. jula...

"Naravno, uvijek može bolje", kaže za „Vijesti“ primač Božidar Ćuk, osvrćući se na dva prethodna turnira, u Mađarskoj i Španiji, gdje su odbojkaši ostvarili po dvije pobjede.

"Cilj nam je da ostvarimo dvije pobjede, kao na prethodna dva turnira i da posljednjeg dana pokušamo da dobijemo Češku", dodao je Ćuk.

Ekipa Nikole Matijaševića je u Podgorici počela sa radom u utorak veče, a ekipi koja je igrala u Barseloni priključili su se Miloš Ćulafić, Aleksandar Milivojević i Ivan Ječmenica.

Prvi je zbog povrede ramena preskočio prvu polovinu Evrolige, drugi nije igrao u Barseloni zbog problema sa lijevim koljenom, dok je Ječmenica bio prekobrojan za prva dva turnira. Svi su u kombinaciji za turnir u Podgorici, ali će sve biti poznato u četvrtak, kada se bude prijavljivalo 12 igrača.

"Nadam se da ćemo biti u punom sastavu, s obzirom na to da Milivojević i Ćulafić imaju problema sa povredama", ističe mlađi od braće Ćuk, rodom iz Ljubinja, koji je prije početka Evropske lige dobio crnogorski pasoš i mogućnost da nastupa za Crnu Goru.

Crna Gora će na startu turnira u Podgorici igrati sa Mađarskom, koju je u prethodna dva meča savladala sa po 3:0, posebno lako u Barseloni, za svega 54 minuta igre. U subotu je rival Španija (savladana u Kečkemetu 3:1, u Barseloni 3:2), a u nedjelju, na kraju, neporaženi lider grupe, Češka, koja je od Crne Gore bila bolja dva puta sa po 3:1.

"Trenutno smo fokusirani na Mađarsku. Možda smo favoriti na papiru, ali to moramo da dokažemo i na terenu. Mađarska ima odličnu ekipu, koja uvijek može da iznenadi. Koristim priliku da pozovem publiku da dođe u što većem broju i pomogne nam da ostvarimo što bolje rezultate", zaključio je Božidar Ćuk.

Rašović: Šteta što ne igramo prvo sa Česima

Povratku reprezentacije u glavni grad Crne Gore posebno se raduje libero Ivan Rašović, jedan od trojice Podgoričana u timu (uz kapitena Milana Markovića i Luku Babića), koji je igrajući za Budućnost, prije odlaska u Budvansku rivijeru, u “Morači” nastupao desetak godina.

"Odavno reprezentacija nije igrala u „Morači“. Većina igrača dobro poznaje tu dvoranu, pa mislim da će to biti naša prednost u odnosu na rivale, jer znamo da je „Morača“ specifična za odbojku dok se malo ne navikne na nju. Nadam se da ćemo mi odigrati dobro u toj dvorani", kaže za „Vijesti“ Rašović.

On ne zna da li će biti publike u „Morači“.

"Velike su vrućine, biće i vikend, tako da će ljudi, vjerovatno, i otići negdje iz grada. Ali, ja se nadam da će biti pristojan broj navijača, da će nas podržati i da ćemo mi opravdati njihova očekivanja i potvrditi dosadašnju formu", dodaje Rašović.

Libero „crvenih“ žali što Češka neće biti prvi rival na turniru, već Mađarska.

"Možda bismo bili mnogo odmorniji da igramo prvi meč sa njima, a ne treći, i možda Česi ne bi uspjeli odmah da osjete salu u prvom meču. Imali bismo tada mnogo veće šanse da ih pobijedimo, ali idemo od meča do meča. Pokušaćemo protiv Mađara da odigramo na istom nivou. Jesmo ih mi lako pobijedili dva puta, ali nikad se ne zna, imaju i oni nekoliko dobrih igrača i uvijek mogu da nas iznenade ako odigramo ispod našeg nivoa. Ipak, očekujem pobjedu u tom meču, a onda dobar susret i, nadam se, pobjedu protiv Španije, kao uvertiru za Čehe. A protiv njih je vrijeme da slavimo. U svakom slučaju, mislim da bismo svi bili zadovoljni sa dosadašnjim učinkom po turniru, sa dvije pobjede", zaključio je Rašović.

Galerija

Bonus video: