Zašto bi trebalo svakodnevno konzumirati sjemenke lana

Redovna konzumacija lanenih sjemenki ili lanenog ulja ima povoljan učinak na nivo šećera u krvi i smanjenje apetita
730 pregleda 1 komentar(a)
ulje od lana, Foto: Shutterstock
ulje od lana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2018. 16:14h

Lanene sjemenke su prava riznica hranjivih materija. Bogate su esencijalnim masnim kiselinama koje regulišu holesterol, smanjuju rizik od srčanih bolesti, pa čak i štite od određenih malignih bolesti. Sjemenke lana obiluju vitaminima i mineralima, a sadrže i visok procenat dijetalnih vlakana koji u probavnom traktu na sebe vežu vodu, bubre i tako omekšavaju stolicu i olakšavaju rad crijeva.

Mnogi lanene sjemenke uvrštavaju među najzdravije namirnice na svijetu. Njihova redovna konzumacija jača imunološki sustav, snižava krvni pritisak i osigurava optimalan omjer HDL i LDL holesterola. Uz to, lan održava kožu zdravom i pomaže kod problema s menopauzom.

Sjemenke lana i zdravlje

Lanene sjemenke su takođe poznate po visokom sadržaju antioksidansa lignana koji štiti tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i mogu uzrokovati brojne bolesti. Lignani su bogati biljnim estrogenom, koji je namijenjen za spječavanje nastanka raka dojke, regulaciju menstrualnog ciklusa i problema s plodnošću.

Redovna konzumacija lanenih sjemenki ili lanenog ulja ima povoljan učinak na nivo šećera u krvi i smanjenje apetita. Osim toga, lanene sjemenke sprječavaju nakupljanje masnoća u tijelu i povećavaju njihovo sagorijevanje, te pomažu u održavanju mišićnog tkiva. Lan ima blagotvoran učinak na probavu, reguliše metabolizam i čisti crijeva.

Preporučuje se konzumacija 1-2 kašike lanenih sjemenki na dan u kombinaciji sa jogurtom, kefirom, žitaricama i smoothijem. Takođe možete isprobati lan i kefir za dobar početak dana.

Pripremite čaj od lana

Za gubitak viška kilograma ili dosadnog celulita, napravite jednostavan čaj od lana.

Sastojci:

3 kašike lanenih sjemenki 1 litar vode

Priprema:

Za čaj od lana potrebne su lanene sjemenke i voda. Preko lanenih sjemenki potrebno je preliti kipuću vodu i pustiti da odstoji. Čaj je najbolje kuvati noć prije i ostaviti preko noći, te piti sljedećeg jutra. Prije konzumacije je čaj potrebno procijediti i ukloniti sjemenke. Preporučuje se piti 150 ml čaja, pola sata prije svakog obroka. Za najbolje rezultate, piti dnevno 3-4 šolice čaja tokom 10 dana.

Čaj od lana pomaže u smanjenju neželjenih kilograma i održavanju zdrave tjelesne težine. Uz to, čaj od lana pomaže poboljšati izgled kože na način da joj daje zdravi sjaj i elastičnost, prenosi kiwi.hr.

Bonus video: