Paradajz: Čuvar zdravlja i mladosti

Paradajz je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, a bio je kultivisan još za vrijeme vladavine Asteka i Inka
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 11:34h

Zahvaljujući obilju likopena i vitamina C, paradajz (Solanum lycopersicum) po mišljenju stručnjaka predstavlja hranu protiv starenja.

Ova dva sastojka potvrđeni su saveznici u borbi protiv slobodnih radikala, pri čemu likopen održava tkiva mladim i elastičnim, a vitamin C kao antioksidans jača imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlade.

Udruženi predstavljaju saveznike ljepote i mladosti.

Paradajz je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, a bio je kultivisan još za vrijeme vladavine Asteka i Inka.

U Evropu je prvi put donijet na područje Španije i Portugalije krajem petnaestog vijeka. Zbog svoje energetske, hranljive i ljekovite vrijednosti postao je omiljena salata, hrana i preliv.

Danas čini osnovu mediteranske kuhinje, jer se odlično slaže sa brojnim jelima sa tjesteninom, pirinčem, sirevima, jajima, mesom i ribom. U ponudi su brojne vrste, poznate kao goveđe srce, kruškasti paradajz, paradajz bez sjemenki, sitan paradajz u grozdu, žuti i zeleni paradajz, jabučar...

Paradajz je sezonsko povrće od maja do oktobra, ali zahvaljujući plastenicima i staklenicima može da se nađe tokom cijele godine.

Njegova crvena boja potiče od likopena koji je karotenoid sa posebnim antioksidansnim svojstvima. Bori se protiv slobodnih radikala štiteći kožu, zbog čega je za vrijeme sunčanja poželjno jesti što više ovog povrća. Ustanovljeno je i da je djelotvoran u prevenciji tumora prostate, zbog čega muškarci naročito treba da ga jedu.

Paradajz je bogat i bjelančevinama, beta- karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D, K, a od minerala gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom. U zavidnim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim količinama sadrži i rijetke minerale bakar, mangan, bor i kobalt.

Kao niskokalorijska namirnica odlično se uklapa u dijetalni jelovnik za one koji žele da smršaju, a preporučuje se i za jačanje odbrambenog sistema organizma.

Zapravo, paradajz sadrži dosta ljekovitih materija zahvaljujući kojima i ima antioksidansno i antiseptično dejstvo, dobar je čistač organizma i diuretik. Pokazao je djelotvornost i u liječenju čireva, bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja.

Paradajz je najdjelotvorniji kao sok, pokazala su istraživanja. Kao napitak reguliše metabolizam, jača otpornost i izbacuje suvišnu tečnost iz organizma. Ukoliko nije slan snižava krvni pritisak, popravlja krvnu sliku djelujući protiv malokrvnosti, reguliše varenje, efikasan je i protiv bolesti jetre, pankreasa i reume.

Sok od paradajza preporučuje se i kod premora, jer krijepi i čisti organizam, a tijelo oslobađa od neprijatnih mirisa.

Dobar je i prirodni lijek protiv prijevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa.

Galerija

Bonus video: