Izložba slika Slobodana - Boba Slovinića

"Suština stvaranja radova koji sačinjavaju izložbu na kojima sam prikazao dva ekstremiteta jednog te istog korpusa", rekao je slikar
92 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Bobo Slovinić, Foto: Jadranka Ćetković
Slobodan Bobo Slovinić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.06.2013. 11:25h

Crnogorski slikar i likovni kritičar Slobodan – Bobo Slovinić predstavio se bjelopoljskoj publici izložbom slika u Kući Rista Ratkovića.

Slovinić je izložio 34 slike rađene u tehnici ulje na platnu, a koje pripadaju ciklusima „Le Corps" (1988-2013) i „Mare Montenegro" (2001-2013).

Slikar Abaz Dizdarević koji je i otvorio izložbu je kazao da je zbog toga postavka zapravo manja retrospektiva bogatog Slovinićevog stvaralaštva.

Autor je do sada imao više od 40 samostalnih i više od 300 kolektivnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu

U slikarskom procesu djela nekada su izvođena lazurnim namazima, s dosta terpentina do skoro akvarelskog načina pristupanja izvedbi slike. Zavisno od autorovog interesovanja za materiju, na određenim djelima kod Slovinića vidimo pastuozne slojeve i potrebu za isticanjem strukture na slikama”, kazao je Dizdarević dodajući da se u oba slučaja stiče utisak “ozbiljne posvećenosti” te da je snažan odnos prema crtežu dominantno uočljiv na svakom djelu.

"Suština stvaranja radova koji sačinjavaju izložbu na kojima sam prikazao dva ekstremiteta jednog te istog korpusa: na jednoj strani je ljudsko tijelo koje nema fizionomiju tijela, koje je obezličeno ali koje je u stvari jedno univerzalno tijelo jer sa svojim umom čini jedan veliki univerzum…", rekao je slikar.

On je kazao da je “sav moj život pretočen na platnu. Sve što se meni dešavalo prošlo je kroz mene kao filter i pretvorilo se u veliku čaroliju koja se zove moja umjetnost".

Autor je do sada imao više od 40 samostalnih i više od 300 kolektivnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, i dobitnik je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Bonus video: