Mersudin Kalić ostaje u pritvoru

Safetu Kaliću, koji je u bjekstvu, njegovoj supruzi Amini i bratu Mersudinu, sudi se za pranje novca, koji je, sumnja tužulaštvo, stečen od prodaje narkotika
129 pregleda 0 komentar(a)
Mersudin Kalić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mersudin Kalić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.06.2013. 15:59h

Branilac Kalića, optuženih za pranje novca, advokat Borivoje Borović, kazao je u bjelopoljskom Višem sudu da tužilac nije dokazao da je potekao od droge novac koji su njegovi klijenti 2005. godine unijeli u državu.

"Ovo je predmet koji ne postoji i optužbe za pranje novca nemaju nikakav pravni osnov", kazao je za "Vijesti" Borović.

Safetu Kaliću, koji je u bjekstvu, njegovoj supruzi Amini i bratu Mersudinu, sudi se za pranje novca, koji je, sumnja tužulaštvo, stečen od prodaje narkotika.

Borović je tražio je da sud donese odluku o puštanju Mersudina Kalića iz pritvora, ocjenjujući da da nijesu opravdani razlozi da će ovaj “otići van zemlje, gdje ima rođake i da ima djevojku u Srbiji”.

On je predložio da se Mersudinu izrekne mjera zabrane izlaska iz stana, uz privremeno oduzimanje putnih isprava.

Nakon petominutnog vijećanja, Sud je odbio predlog advokata odbrane.

Na pretresu nije se pojavio vještak medicinske struke, psihijatar Mirsad Ljhar, koji će biti naknadno saslušan. Pred vijećem sudije Vidomira Boškovića, prikazana je knjigovodstveno-finansijska dokumentacija poslovanja Kalića, koja je u prvoj fazi obrade sadržala oko 30.000 strana.

Optužnica tereti Kaliće da su se od 2005. do juna 2011. udružili da, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca, za koji su znali da je pribavljen švercom droge, izvršenim od strane kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić.

Okrivljeni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači, čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.

Suđenje se nastavlja 19. septembra.

Bonus video: