Premijera filma "Intro" reditelja Ivana Salatića

"Postoji moja istina u ovoj priči i to nekome može nešto da znači", rekao je mladi reditelj
107 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 08:57h

Hercegnovska premijera kratkog igranog filma "Intro" Ivana Salatića održana je proteklog vikenda u Dvorani “Park”.

"Intro" govori o devedesetim godinama prošlog vijeka i nudi drugačiju sliku Boke i Herceg Novog, od one koju smo navikli da gledamo na razglednicama i u turističkim filmovima.

Direktor fotografije bio je Ivan Marković

Umjesto idiličnog prikaza lijepog mora, punih plaža, vedrih turista, bezbrižnih domaćina i nostalgičnog pogleda na prošlost, reditelj govori o događanjima iz devedesetih godina na našim prostorima, koji su njemu i njegovoj generaciji, koji su tada bili djeca, promijenili život.

"Imam osjećaj kao da nam je neko u ruke stavio Mikijev zabavnik umjesto pravog života”, kazao je Salatić objašnjavajući zašto je “morao” napraviti jedan ovakav film.

Film ne bira stranu, ne zastupa nijednu ideologiju, već kroz atmosferu u kojoj žive mladi ljudi u ratnom okruženju, pokazuje bezizlaznost i depresivnu sliku vremena u kojoj oni stasavaju.

"Postoji moja istina u ovoj priči i to nekome može nešto da znači", rekao je mladi reditelj.

U filmu "Intro" ima i dokumentarnog materijala - kao scene u kojima je kompletna priča snimana u menzi Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj. Snimano je uglavnom u Herceg Novom, Bijeloj, Zelenici i Igalu i na jednoj lokaciji u Grblju.

Salatićev film "Intro" do sada je prikazan na Kustendorfu, festivalu kratkog metra u Beogradu, a tek ga čeka ušće na regionalnim festivalima

Glume Petar Novaković, koji tumači ulogu glavnog junaka Andreja, zatim Bojana Malinovska, junakinja ove storije, Branka Knežević, glumica Hercegnovskog pozorišta koja je Salatićevom filmu ostvarila upečatljivu ulogu majke i Miloš Pejović.

Direktor fotografije bio je Ivan Marković. Izvršni producenati filma koji je sniman u produkciji podgoričkog Sinemapolisa su Maja Todorović i Vojislav Vojo Kilibarda.

Iako konstatuje da je u Crnoj Gori teško snimiti film, jer uvijek nedostaje sredstava, Salatić je uvjeren da je potrebno imati volju i talenat i da se onda može “izgurati” film.

Njemu sigurno ne nedostaje ni jedno ni drugo, jer će već na jesen u Herceg Novom početi snimanje svog novog filma pod radnim naslovom “Porijeklo svijeta” po slici Gistava Kurbea.

Film će biti vedriji i baviće se “klincima” koji sada odrastaju. Kaže da neće mijenjati ni ekipu saradnika iz Herceg Novog, a podršku je obezbijedilo Ministarstvo kulture.

Salatićev film "Intro" do sada je prikazan na Kustendorfu, festivalu kratkog metra u Beogradu, a tek ga čeka ušće na regionalnim festivalima.

Bonus video: