Jeknić stradao dok je druge pokušavao da otrgne od smrti

Ispovijest dvojice mladića iz Podgorice, čiji je drug pred njima izgubio život dok su pokušavali da pomognu zarobljenima u bunaru u Dobroj Vodi
622 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 19:24h

Maloljetni Podgoričanin Milorad Jeknić (17), tragično je izgubio život pokušavajući da spase njemu nepoznate osobe u bunaru u barskom naselju Dobra voda, kazali su “Vijestima” njegovi drugovi iz djetinjstva.

Danilo Bulatović (18) i Aleksandar Novčić (20), ispričali su “Vijestima” da su i njih sekunde dijelile od smrti, ali da su u posljednji tren uspjeli da se izvuku iz sedam metara dubokog bunara, tada prepunog gasova ugljen-monoksida.

Milorad, kako tvrde, nije imao snage da se popne stepenicama.

Četiri mladića stradala su u bunaru u dvorištvu kuće Enka Olevića. Prema nezvaničnim informacijama, bunar je motornom pumpom čistio Ejup Hodžić iz Zenice, koji je u tim trenucima bio vani.

U bunar je prvo ušao Demir Olević sin vlasnika kuće, koji se ubrzo od trovanja ugljen-monoksidom srušio. U pomoć mu je pritekao Hodžić, a njima i Nizet Carina, sugrađanin i kolega Hodžića, koji takođe nije uspio da izađe na površinu.

Nije uspio da se popne: Jeknić (lijevo) i Bulatović

Bulatović i Novčić tvrde da je upravo tada njihov drug Jeknić, nakon kupanja u moru, otišao da nešto pojede, kada je čuo zapomaganja.

"Oko 15 sati neka žena je zvala upomoć. Pritrčao sam za Miloradom da vidim šta je bilo", rekao je Bulatović.

On je kazao da im je nekoliko okupljenih saopštilo da su mladići sišli u bunar i da se ne odazivaju, nakon čega su se njih dvojica odlučili da pokušaju da pomognu.

Sagovornik “Vijesti” iz Kliničkog centra pretpostavlja da je koncentracija ugljen-monoksida bila velika čim niko od nastradalih u bunaru u dvorištu porodične kuće Enesa Olevića nije uspio da se izvuče

Objasnio je da je neprestano gubio snagu dok se penjao, da se osjećao veoma iznemoglo.

"Mislio sam da ću se onesvijestiti. Gotovo ošamućen, vidio sam da se Milorad uhvatio za stepenice, ali da je, vjerovatno izgubivši snagu, pao nazad. Nekako sam se domogao vrha", kazao je Bulatović.

On je ocijenio da je njegov boravak u bunaru trajao tri do četiri minuta.

Novčić je ispričao da je, kada je došao do bunara i shvatio šta se dešava, pokušao da se spusti, ali da mu nisu dozvoljavali okupljeni.

“Ali, niko od 15-ak ljudi nije htio da uđe u bunar. Htio sam da pomognem Miloradu”, istakao je Novčić.

Rekao je da su prisutni zatim izvukli motornu pumpu, koja je bila vezana kanapom, a da se potom i on spustio u bunar.

“Tada sam zavezao kanap sebi oko struka i spustio se na dno. Pronašao sam Milorada u blatu, bio je bez svijesti. Uhvatio sam ga rukama i odgurnuo se jako nogama, kako ne bih njegovom glavom udario o ivice bunara. Tada sam povrijedio leđa”, ispričao je Novčić.

Prvi pokušaj izvlačenja, međutim, nije uspio.

Jeknić je u septembru trebalo da upiše četvrtu godinu Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” u Podgorici. Iza sebe je ostavio oca, sestru i starijeg brata

Bulatović je kazao i da je na površini pokušao da pomogne drugu: “Davao sam Miloradu vještačko disanje. Iz usta je izbacivao neku smješu, benzin ili nešto... Pjenio je na nos i usta”.

Njihova uloga tu se završila. Tijela ostalih muškaraca izvukli su vatrogasci. Bulatović i Novčić tvrde da je Hitna pomoć stigla nakon 20 minuta do pola sata.

Novčić je rekao da je jedan od policijskih inspektora od njega uzeo izjavu, nakon što su on i Bulatović samoinicijativno otišli do bolnice.

“Tamo su nas detaljno ispitali”, kazao je Bulatović.

Jeknić je u septembru trebalo da upiše četvrtu godinu Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” u Podgorici. Iza sebe je ostavio oca, sestru i starijeg brata.

Koncentracija ugljen-monoksida bila velika

Ukoliko je koncentracija ugljen-monoksida veća od 80 odsto, izaziva trenutnu smrt.

“Toksičnost ugljen-monoksida zavisi od koncetracije na mjestu incidenta i dužine (izloženosti) ekspozicije. Do 10 odsto bez siptoma, do 20 odsto blaga čeona glavobolja i crvenilo lica, do 30 odsto uznemirenost... od 80 do 100 odsto izaziva trenutnu smrt”, rekao je “Vijestima” ljekar Kliničkog centra.

On je pojasnio da se bez obdukcionog nalaza ne može sa sigurnošću reći koliko je vremena prošlo dok nije nastupila smrt, jer to zavisi od koncentracije i dužine izloženosti.

Sagovornik “Vijesti” pretpostavlja da je koncentracija ugljen-monoksida bila velika čim niko od nastradalih u bunaru u dvorištu porodične kuće Enesa Olevića nije uspio da se izvuče.

Galerija

Bonus video: