Spektakl iz Izraela na ljetnjoj pozornici

U nedjelju 15.jula u Tivtu će biti odigrana i Bitefova plesna predstava „Pepeljuga“, a Festival će imati i svoj edukativni segment - plesni seminar koji će voditi renomirani baletski pedagozi Ašhen Ataljanc, Richel Veils, Milena Maneva i Dalida Stojanović, u trajanju od 20. do 27. avgusta
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2018. 07:46h

Prvi Internacionalni festival plesnog teatra – Tivat 2018, otvorio je preksinoć na ljetnjoj pozornici u tom gradu spektakularni nastup čuvene Kibbutz Dance Company iz Tel Aviva, sa predstavom „Mother’s Milk“ u koreografiji Ramija Bera.

Kibbutz Dance Company spada u jednu od najboljih plesnih trupa u svijetu a predstava Mother’s Milk (Majčino mleko), smatra se jednim od najboljih ostvarenja renomiranog izraelskog koreografa Ramija Bera, koje je on posvetio sjećanju na svoje roditelje.

Pravi igrački spektakl, čije izvođenje je pomogla Izraelska ambasada, kao i kompanije Airport City i Skyline iz Beograda, očarao je ovdašnju publiku iako ona još i nema velika iskustva sa plesnim teatrom kao specifičnom formom pozorišne umjetnosti. Vrhunski sinhronizovan ansambl od dvadesetak plesača i plesačica, energična i strastvena igra kombinovana odličnim izborom savremene muzike i sjajnim svjetslosnim efektima koji su još više do izražaja došli u minimalističkoj i tamnoj sceni, učinili su da nastup poznate izraelske plesne trupe u Tivtu zaista bude nezaboravan.

Ističući da joj je veoma drago što su Centar za kulturu i Bitef Dance Company iz beograda zajedno pokrenuli prvi Festival plesnog teatra u Crnoj Gori, selektorka festivala, rediteljka i koreografkinja Jelena Kajgio je kazala da nije bilo boljeg način da se ova manifestacija otvori od nastupa Kibbutz kompanije iz Izraela, jednog od samo tri koje će oni ove sezone imati u Evropi, pa će njihov ples pored tivatske, vidjeti samo još publika u Londonu i Parizu.

"Drago mi je što smo počeli sa ovakvim jednim pravim igračkim spektaklom. Kibbutz Dance Company i njen koreograf Rami Ber već desetak godina imaju istaknuto mjesto na svjetskoj sceni i zaista imaju fantastične igrače, a „Mother’s Milk“ je jedna od njihovih najboljih produkcija. Ovo je emotivno, energično i zaista virtuezno izvedeno plesno djelo i mislim da zaista nismo bolje mogli da započnemo ovaj novi festival“, kazala je Kajgo.

Inače, na Festivalu će narednih dana biti izvedena i prva, lani urađena plesna koprtoducije CZK Tivat i Bitefa – komad „Magbet“, dok će nova koprodukcijska predstava Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra biće premijerno izvedena 23. jula na sceni Atrijum Buća. Riječ je o komadu „San ljetnje noći“ u koreografiji Isidore Stanišić i izvođenju Bitef plesne kompanije, koja je bazirana na poznatom Šekspirovom djelu. Autorka se kroz virtuozan pokret igrača na duhovit i lucidan način bavi temom ljubavi, snova i ljudske imaginacije u post humanom društvu budućnosti. Predstava reflektuje kroz pokret Šekspirovu misao – šta je čovek do magarac ako pokušava da razriješi svoje snove.

U nedjelju 15.jula u Tivtu će biti odigrana i Bitefova plesna predstava „Pepeljuga“, a Festival će imati i svoj edukativni segment - plesni seminar koji će voditi renomirani baletski pedagozi Ašhen Ataljanc, Richel Veils, Milena Maneva i Dalida Stojanović, u trajanju od 20. do 27. avgusta.

Galerija

Bonus video: