Umjetnička muzika na Cetinju

Festival “Espressivo” 15. jula će otvoriti klavirski duo “Tra Noi”, a do 10. avgusta će na Cetinju biti održano više koncerata
0 komentar(a)
Espressivo festival, Foto: Facebook (espressivofestival)
Espressivo festival, Foto: Facebook (espressivofestival)
Ažurirano: 13.07.2018. 07:31h

Festival umjetničke muzike “Espressivo“, koji se već 11 godina organizuje na Cetinju, biće održan od 15. jula do 10. avgusta u Vladinom domu, a otvoriće ga klavirski duo “Tra Noi” koji čine Jelena Vukićević Vukmirović i Ivana Pešić u svečanoj Sali “Ivan Crnojević” u 21 čas otvoriti. Na programu će biti djela Petra Iljiča Čajkovskog, Hermana Gecea i Sergeja Rašmanjinova.

Tokom jula sve ljubitelje kvalitetne muzike očekuju još četiri koncerta: 19. jula nastupiće pijanista Vladimir Viardo, 23. jula nastupa crnogorski “Clazz Quintet” koji sačinjavaju Bojana Brajović (gitara), Milanka Nikčević (klavir), Boris Nikčević(flauta), Slaven Turusković (kontrabas) i Predrag Lazović(bubnjevi). Članovi kvinteta su profesori u crnogorskim nižim i srednjim muzičkim školama, a kontrabasista je stalni član Simfonijskog orkestra, 28. jula zakazan je koncert Silve Skenderi, albanske pijanistkinjinje, a posljednji julski koncert biće održan 30. u mjesecu kada će svoja umijeća predstaviti Viktor Tretiakov i Natalia Likhopoi iz Rusije, i Miran Begić iz Crne Gore, a iste večeri dogodiće se i svjetska premijera festivalske porudžbenice, kompozicije “Divertimento” Milovoja Pićurića, koja je inspirisana nematerijalnim kulturnim nasljeđem Crne Gore, čiji i sama postaje pulen.

U Avgustu su zakazana dva koncerta: šestog avgusta nastupaju Aleksander i Ivan Rudin iz Rusije, zajedno sa MiranomBegićem, crnogorskim violinistom, i 10. kada će nastupiti “Nova trio” koji čine violinistkinja Tanja Bogdanovć, čelistkinja Maja Antić Kalezić kao i pijanista Oleksij Molčanov.

Svi programi počinju u 21 čas, a ulaz je besplatan.

“Festival se cijelu deceniju razvijao na konceptu vrhunske interpretacije, umjetničke muzike i stvaranju novih konteksta u kojima se umjetnička muzika može konzumirati. Cilj projekta je realizovati program koji obuhvata raznovrsne segmente muzičkog stvaranja, stvaranje ambijenta za komunikaciju unutar crnogorske muzičke zajednice. Programski je satkan od visokih umjetničkih dometa i njegov uticaj u posljednjoj deceniji je primijećen na ukupnu klimu crnogorske muzičke scene. Njegov značaj ogleda se i u interakciji između vrhunskih crnogorskih i svjetskih umjetnika koji pored muzičkog iskustva razmjenjuju energiju, ideje i dovodi do novih izvođenja i novih stvaranja”, ističu organizatori.

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva kulture, Univerziteta Crne Gore i Muzičke akademije, Opšitina Cetinje i Narodnog muzeja Crne Gore.

Bonus video: