Kotor Art: Kultura nije potrošnja već pametna investicija

"Samo prisustvo svih ovih umjetnika, bez umjetničkih programa, daje doprinos gradu"
109 pregleda 1 komentar(a)
Kotor Art, Foto: Vijesti
Kotor Art, Foto: Vijesti
Ažurirano: 25.06.2013. 11:53h

Međunarodni festival Kotor art počeće 1. jula izvođenjem predstave “Baba Jaga”, koprodukcijom italijanske teatarske kompanije TPO i Teatra Metastasio Stabile della Toscana i trajaće do 15. avgusta u godini u kojoj se obilježava 200 godišnjica rođenja Petra II Petrovića Njegoša, kome je i posvećeno ovogodišnje festivalsko izdanje.

Kotor Art 2013 će ugostiti preko 2. 500 umjetnika, izvođača i predavača kroz 6 festivalskih segmenata: Festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike, Kotor art teatar, Festival klapskog pjevanja, Kotor APSS i Pisanje grada.

Biće izvedeno 125 premijernih programa tokom 46 dana na preko 50 lokacija u Starom gradu, Kotoru i Boki sa učesnicima iz preko 25 zemalja (Portugal, Italija, Njemačka, Rusija, Austrija, Švajcarska, Norveška, Letonija, Poljska, Španija, Belgija...)

Festival za djecu imaće 16 predstava u glavnom i 70 pratećih programa tokom 10 dana

Direktor Kotor arta Paolo Mađeli, kazao je na pres konferenciji da Kotor art odlikuju visoko kvalitetni programi u svim segmentima koje vode renomirani umjetnici.

On je kazao da je neophodno instucionalizovati ovaj festival kako bi mogli da rade tokom godine, što bi stvorilo mogućnost da ga “učinimo nezamjenljivim u evropskom kulturnom prostoru”.

"Želim da naglasim da kultura nije potrošnja, već investicija, jer već samo prisustvo svih ovih umjetnika, bez umjetničkih programa, daje doprinos gradu, to je preko preko deset hiljada noćenja plus potrošnja - tako da su debelo vraćeni novci koji su investirani.

Kultura nije potrošnja već inteligentna investicija, i nadamo se da će se jednog dana to razumjeti do kraja, i da će se uspjeti artikulisati jedna politika koja će voditi definitivno ovim putem. I na kraju, posudiću jednu Danteovu rečenicu: „Od zakašnjele pameti pune su jame“, možda ćete jednog dana razumjeti da je ovo bilo dobro", kazao je Mađeli.

Okosnicu ovogodišnjeg Kotor arta čine tri pozorišne premijere – autorski projekti Paola Mađelija (Njegoš i ja), Lidije Dedović (San na Božić) i Petra Pejakovića (Njegoš za djecu - Kako rastu veliki ljudi), kao i četiri koncerta: Njegoševih 200, Preplitanja - Njegošu sa odanošću žene, Čojstvo i junaštvo u muzici i premijerno izvođenje djela “Iskra besamrtna” crnogorskog kompozitora Ivana Marovića koja je napisana po narudžbi festivala.

Perast će, tokom tri festivalske večeri ugostiti 30 klapa koje će se nadmetati u tri kategorije

Predstava “Njegoš, Vatre”, autorski projekat Radmile Vojvodić i Paola Mađelija igraće svoju četvrtu sezonu, a reprizno će biti izvedene i prošlogodišnje produkcije ”Egzistencija” i “Guliver”.

Festival za djecu imaće 16 predstava u glavnom i 70 pratećih programa tokom 10 dana koliko će ključevi grada Kotora biti u rukama najmlađih.

U okviru 12 koncerata 12. Don Brankovih dana muzike, nastupiće preko 300 umjetnika, a među njima je jedan od najvećih pijanista današnjice Ivo Pogorelić, koncert-majstori dva najveća orkestra na svijetu – Berlinske filharmonije (Gaj Braunštajn) i Londonskog simfonijskog orkestra (Roman Simović), jedan od najuspješnijih pijanista sa naših prostora Simon Trpčeski, proslavljeni crnogorski gitarista Miloš Karadaglić, muzička legenda dirigent Mladen Jagušt, kao i dva off programa Rundek Cargo trio i Duško Gojković sa Belgrade Summit Octetom.

Perast će, tokom tri festivalske večeri ugostiti 30 klapa koje će se nadmetati u tri kategorije, a izvodiće obavezene bokeljske izvorne i autorske kompozicije. Već petu godinu zaredom Kotor art uživa pažnju i pokroviteljstvo UNESCO-a, što je presedan među festivalima u svijetu.

Kotor APPS

Uvod u kotorsku, arhitektonsku priču predstavljaće izložba „The Competitive Hypothesis” koja iz Njujorka stiže u Crnu Goru

"Misao koja je „procurila“ iz Zatvora i dalje vodi i nastavljamo u istom pravcu, sa novim temama i drugim ljudima. Svi učesnici ovogodišnje škole i završne konferencije su dolaze isključivo zbog Kotora i najavljene teme o planiranju i projektovanju na crnogorskoj obali.

Tako ćemo goruće teme, koje su bile aktuelne još od '90-ih, ali nisu bile na pravi način, vaninstitucionalno iznešene, uputiti na prave adrese", kazala je Dijana Vučinić, iz Kotor APSS-a Ljetnje škola arhitekture.

Bonus video: