Neudobne muzičke stolice u Kotoru

Ratimir Martinović tvrdi da je Dulović zahtijevala da se kupi novih 180 stolica ili da ne mogu koristiti prostor škole
143 pregleda 4 komentar(a)
Ratimir Martinović, Foto: Bach-cantatas.com
Ratimir Martinović, Foto: Bach-cantatas.com
Ažurirano: 25.06.2013. 13:23h

Umjetnički direktor festivala Don Brankovi dani muzike Ratimir Martinović kazao je juče da je realizacija kompletnog programa tog festivala pod znakom pitanja, jer su kako je naveo, “ucijenjeni na neki način” od strane direktorke Muzičke škole u Kotoru Marine Dulović, koja traži da se za potrebe koncertne dvorane u toj školi kupi ili obnovi 180 stolica.

Direktorica je “Vijestima” kazala da je tvrdnja da je “festival pod znakom pitanja zbog nas je bio bespotreban, ishitren korak”, te da smatra da je pozadina cijele priče “lične prirode”.

Martinović je rekao da svake godine u martu, ili aprilu potpisuju ugovore sa lokalnim institucijama, Opštinom Kotor, Kotorskom biskupijom i Muzičkom školom.

Direktorka Muzičke škole “Vida Matjan” Marina Dulović, kazala je da to nije ucjena, niti njen lični stav i naređenje

"Ove godine nemamo potpisan ugovor sa Muzičkom školom, a razlog je taj što smo uslovljeni da kupimo ili obnovimo nekih 180 stolica u sali škole. Mislim da nije potrebno govoriti koliko je stotina umjetnika prošlo kroz muzičke programe Kotor Arta u proteklih 12 godina, neću vam spominjati ni to da u Kotoru imamo najbolji instrument klavir koji je nabavljen zahvaljući ministarstvu kulture i CNP-u, a koji je naravno ustupljen Muzičkoj školi na besplatno korišćenje.

Ali hoću da vam kažem da u ugovoru koji potpisujemo godinama nažalost nema ni jedne klauzule koja predviđa, moli ili predlaže od strane ove instuticije da primjera radi učenici te škole prisustvuju koncertima, il makari probama.

Potpuno je neshvatljivo, zabrinjavajuće i poražavajuće da nemamo interes onih koji bi ga trebalo iskazati, već interes da se traže stolice. Ne bih imao problem da sam takav zatjev dobio od stolara, ali obzirom na to da ga dobijam od čelnika jedne muzičke obrazovne ustanove, onda ja ovo doživljavam kao potpuni sunovrat vrijednosti gdje jedna stolica vrijedi više nego Ivo Pogorelić, gdje vam udobnost vaše stražnjice vrijedi više nego duhovno i duševno uznemirenje koje Pogorelićev koncert svakako sa sobom nosi", kazao je Martinović.

Direktorka Muzičke škole “Vida Matjan” Marina Dulović, kazala je da to nije ucjena, niti njen lični stav i naređenje.

Ona je pojasnila da je Školski odbor prije 15 dana dao prijedlog da Kotor Art festival nastavi sa adaptacijom koncertne dvorane kako bi se stvorili prostorni kapaciteti i adekvatni uslovi koji dolikuju svjetskim umjetnicima a koji nastupaju tu i u orgnaizaciji Muzičke škole i Kotor Art festival, ali i za dobrobit učenika škole.

"Školski odbor je imajući u vidu da Kotor Art svake godine sa određenom sumom novca finansira Opština i Ministarstvo kulture , to smatrao jednim činom dobre volje kako bi se stvorili bolji uslovi u koncertnoj dvorani", kazala je ona, navodeći da je škola prije dvije godine uložila u adaptaciju krova koncertne dvorane koji je prokišnjavao, usljed čega su oštećene stolice u dvorani.

Dulović je kazala “odgovorno tvrdim to nije moja naredba, jer radeći dugi niz godina u oblasti muzičkog obrazovanja djece i omladine I kreiranju muzičkog života Kotora sa velikom posvećenošču, izuzetno cijenim festival Kotor Art koji je od posebnog značaja za Crnu Goru”.

"I ni u kom slučaju nemam namjeru, ni ja lično, a niti da utičem na školski odbor da se zavore vrata naše škole i onemogućimo održavanje programa. Zbog odsutnosti nekih članova školskog odbora i drugih obaveza, nijesu se do sada stekli uslovi da se odbor sastane i razmatra ovu situaciju, tj. odbijanje predloženog ugovora od strane Kotor Art festivala. Očekujem da će to biti uskoro i da će školski odbor imati razumijevanja za cijelu ovu situaciju", kazala je Dulović.

Bonus video: