Autobus smrti se par sekundi klatio iznad provalije

Uzroci nesreće još nijesu zvanično saopšteni, ali se nagađa da je vozač autobusa izgubio kontrolu zbog mokrog kolovoza
446 pregleda 17 komentar(a)

Četvoro povrijeđenih u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistrali Kolašin - Podgorica, još je životno ugroženi i zavisno od respiratornih aparata.

To je sinoć novinarima saopštio hirurg, dr Ranko Lazović, pojašnjavajući da su, osim njih, još tri pacijenta smještena u Centralnoj intenzivnoj njezi Kliničkog centra Crne Gore.

Ostali su, prema njegovim riječima, sinoć bili stabilnih funkcija.

U jednoj od najvećih drumskih tragedija u Crnoj Gori, koja se prekjuče dogodila između Mioske i Manastira Morača, poginulo je 18 osoba, kada se rumunski autobus sa turistima sunovratio u kanjon Morače.

Uzroci nesreće još nijesu zvanično saopšteni, ali se nagađa da je vozač autobusa izgubio kontrolu zbog mokrog kolovoza.

Dragan Klikovac iz MUP je rekao da je osnovni državni tužilac izašao na mjesto nesreće i da će tek nakon vještaćenja znati njen uzrok: “Ne mogu sad da preciziram, iako postoje indicije i izvjave očevidaca”, kazao je on.

U Klinički centar iz saobraćajne nesreće primljeno je ukupno 29 pacijenata.

Uzroci nesreće još nijesu zvanično saopšteni, ali se nagađa da je vozač autobusa izgubio kontrolu zbog mokrog kolovoza

“Ostali pacijenti su stabilno. Na Kliniku za ortopediju i traumatologiju primljeno je pet pacijenata, Kliniku za oftalmologiju šest, Grudnu hirurgiju pet, Kliniku za ORL i MFH tri i po jedan na Digestivnu, Plastičnu i Neurohirurgiju", kazao je Lazović.

On je rekao da je dijete koje je crnogoski državljanin dobrog zdravstvenog stanja i da će sjutra napustiti bolnicu.

Lazović je naveo da su saglasni sa zahtjevom rumunskih vlasti da se povrijeđeni prebace u zdravstvene ustanove Rumunije, ali će odluku o tome koliko su pacijenti spremni na transport donijeti nakon zajedničke vizite u popodnevinim časova.

Direktorka Centra za nauku dr Slavica Vujisić, kazala je da će autopsija biti urađena za sve preminule.

Ona je sinoć oko 18 časova kazala da je urađena autopsija osam pacijenata.

“Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u dovođenju pacijenata do KCCG, ali i medicinskim radnicima koji su bez poziva došli da pomogli u zbrinjavanju povrijeđenih”, kazala je ona.

Vozač autobusa sa rumunskim turistima iz pravca Kolašina izašao je iz tunela broj 18 i u blagoj krivini prešao na suprotnu traku, a potom probio 22 metra dugu zaštitnu ogradu i sunovratio se u kanjon.

Bankina mosta probijena je sa lijeve strane iz pravca Kolašina, a nakon pada autobus se tumbao niz padinu i zaustavio na granama šume, tik iznad litice kanjona Morače.

Autobus je prilikom prevrtanja ostavio trag niz strminu, a kada su stigle spasilačke ekipe, mrtvi i teško povrijeđeni bili su rasuti niz padinu.

Prvu pomoć preživjelima pružili su putnici iz kolone sa magistrale, koji su se zaustavili i krenuli da silaze u kanjon kako bi pokušali da izvuku preživjele.

Nedugo potom, na mjesto tragedije stigli su i medicinske ekipe, vatrogasci, policija i Vojska...

U autobusu je bilo 47 putnika i vozač.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović, zahvalio se kolegama iz Ministarstva zdravlja Srbije i Hrvatske koji su ponudili pomoć, navodeći da za to nije bilo potrebe.

Korlaten: Medicinska njega je bila izuzetna

Ministar inostranih poslova Ruminije Titus Korlaten, zahvalio se naporima nadležnih u Crnoj Gori u zbrinjavanju povrijeđenih.

“Razgovarao sam i sa pacijentima, koji su kazali da je medicinska njega bila izuzetna, kao i ljudska pomoć”, kazao je Korlaten.

Rumunskog ministra primio je juče predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kome je, nakon izraza saučešća, saopštio da su se građani, koji su se zatekli na mjestu tragedije i sve nadležne službe, maksimalno angažovale da posljedice udesa ne budu još tragičnije.

“Ministar se u ime građana Rumunije zahvalio za maksimalnu angažovanost svih državnih organa i građana Crne Gore u pružanju pomoći i zbrinjavanju povrjeđenih. On je iskazao posebno poštovanje građanima Crne Gore koji su se masovno odazvali pozivu da se da krv povrjeđenim, uvjeren da će se u okviru adekvatnog medicinskog tretmana pružiti maksimalna pomoć povrijeđenima”, piše u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Dječak Bojan Popović sjutra napušta bolnicu

Otac i sin, Boško i Bojan Popović, kazali su juče da su stajali svega nekoliko metara od mjesta gdje je rumunski autobus sletio u provaliju. Dječak je ispričao da je mislio da sanja, i da je ocu, kada ga je ovaj pitao je li živ, rekao samo: “Jesam, idemo odavde”. Doktor Lazović je rekao da je dječak dobrog zdravstvenog stanja i da će sjutra napustiti bolnicu. Popovići su Televiziji Vijesti ispričali da su išli seoskim putem pješke do magistrale, kako bi sačekali autobus za Podgoricu.

"Ne znam kako, autobus je samo prešao preko mene u provaliju" >>>

“Izašli smo na magistralu, bila je kiša i zaputili smo se prema stanici”, ispričao je Boško, dodajući da je odjednom osjetio jaku buku i okrenuo se da vidi o čemu je riječ. “U momentu sam primijetio bijeli autobus koji je prešao na lijevu stranu i počeo da nosi sve pred sobom”.

Boško je potom, prema navodima njegovog sina, povukao dječaka, koji je usljed udara autobusa pao. “Autobus je onda, ne znam kako, samo prešao preko mene u provaliju”, ispričao je dječak.

Šuković: Posmatrao sam akciju kada sam napadnut

Vuk Šuković, sin načelnika kolašinske policije Milorada Baja Šukovića, kazao je juče da ga je, dok je trajala akcija spašavanja povrijeđenih ispod mosta Grlo, jedan od policajaca B. K. ničim izazvan grubo vrijeđao. Mlađi Šuković reagovao je na tekst, u kome piše da je udario policajca B. K. nakon što ga je ovaj “tjerao” da se pokrene s mjesta i pomogne ljudima u akciji.

“Stajao sam kod očevog automobila, kada mi je prišao policajac u crnoj uniformi kojem ne znam ime. Počeo je da me psuje, ničim izazvan. Dok je prilazio kazao je - 'P.... ćelava dolazi ovamo da pomogneš' i psovao mi oca i majku, a onda me uhvatio za ruke i glavu. Prilikom hvatanja za glavu prstom me je udario u oko. Ja sam ga pitao - 'Šta je probem', a on je nastavljao sa psovkama i počeo da me vuče put provalije. Ponovo sam ga odgurnuo i opet pitao šta je problem”, tvrdi Šuković. Prema njegovim riječima, tada su se umiješali policajac Veselin Čogurić i komandir Vanja Miletić.

“U trenutku kada mi je policajac u crnoj unformi prišao, nijesam ni na koji način mogao da pomažem ljudima koji su izvlačili tijela. Kao još mnogo ostalih, stajao sam i posmatrao. Nije bilo razloga za njegovu reakciju“, rekao je Šuković. Nakon incidenta, policajac B. K. ispričao je da ga je Vuk Šuković bez razloga udario u lice, dok je sin načelnika kolašinske policije kazao da je to uradio jer ga je ovaj hvatao za ruke i lice.

Tuga i muk

Predsjednk Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Rumunije Trajanu Basesku, povodom teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo 18 rumunskih državljana.

“U svoje i u ime građana Crne Gore, najiskrenije izjavljujem saučešće zbog tragičnog gubitka 18 života, građana prijateljske Rumunije, u saobraćajnom udesu koji se juče dogodio u Crnoj Gori. Uvjeravam Vas, da građani Crne Gore dijele veliku bol porodica i građana Rumunije”, piše u Vujanovićevom telegramu.

On je, Baseskuu napisao i da je povrijeđenim državljanima Rumunije, posvećen maksimalni tretman. Telegram saučešća uputili su i predsjednici Skupštine i Vlade Crne Gore, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović. U Krivokapićevom telegramu, upućenom predsjedniku skupštine Rumunije Valeriu Zgoneu i predsjedniku senata Rumunije Krinu Laurenţiju Antoneskuu, piše da će jučerašnja tragedija ostaviće dubok trag žalosti na kalendaru moderne Crne Gore.

“Tuga i muk koji su juče zavili Crnu Goru i Rumuniju, zauvijek će vezati naše dvije istorije kao rijeka bola dvije obale. U ime Skupštine Crne Gore, kao i u moje lično ime primite iskaze mog najiskrenijeg saučešća povodom smrti Vaših sugrađana”, piše u Krivokapićevom telegramu. U telegramu saučešća upućenom predsjedniku Vlade Rumunije Viktoru Ponti, Đukanović je napisao da je s dubokim žaljenjem primio vijest o teškoj saobraćajnoj nesreći.

“Dozvolite mi da u ime Vlade i građana Crne Gore, kao i u svoje ime, uputim izraze najdubljeg saučešća. Saosjećamo s Vašim gubicima, a naše misli su s porodicama preminulih i povrijeđenih, kao i svim građanima Rumunije koje je snažno potresla ova teška nesreća”, napisao je Đukanović.

On je dodao da je tokom obilaska povrijeđenih, koji su smješteni u Kliničkom centru Crne Gore i razgovora sa nadležnima, bio u prilici i lično da se uvjeri u posvećenost i revnostan rad svih institucija i zaposlenih na adekvatnom zbrinjavanju povrijeđenih. “Na isti način svoju požrtvovanost i humanost pokazali su i građani Crne Gore, a posebno oni koji su na licu mjesta pritekli u pomoć stradalima”, napisao je Đukanović. Telegram saučešća ambasadoru Rumunije u Crnoj Gori Mihailu Floroviču uputio je predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

“Saosjećajući u bolu i dijeleći sa Vama tugu, molim Vas da izraze saučešća prenesete porodicama stradalih, kao i najvišim zvaničnicima Vaše zemlje. Vjerujem da će vrijeme koje dolazi ublažiti bol porodicama nastradalih, i donijeti brz i uspješan oporavak povrijeđenih putnika”, piše u Milićevom telegramu.

Ministar vanjskih poslova, Igor Lukšić, koji učetsvuje na konferenciji u Parizu, od početka tragedije bio je u kontaktu sa kolegama iz rumunskog ministarstva i tamošnjoj Vladi ponudio je svu potrebnu pomoć.

Ni najjača mašina nije mogla pomjeriti olupinu

Nakon više od tri i po sata pokušaja mehanizacije preduzeća „Koprivica“, kolašinskih vatrogasaca i policije, da iz kanjona Morače izvuku olupinu rumunskog autobusa, akcija je obustavljena. Dizalica je na mjesto nesreće stigla nešto poslije 17 sati, nakon čega je uslijedila gotovo jednočasna priprema za spuštanje sajli u kanjon. Postavljani su teški kontrategovi, kojim je obezbijeđena stabilnost krana, a potom su, oko 18 i 30 sati, spuštene sajle do mjesta gdje su stijene i drveće zaustavile autobus. Na pripremi terena radilo je šest kolašinskih vatrogasaca. Komandir te službe Željko Darmanović, objašnjavao je tada da će autobus sajlama morati da približe, kako bi „ruka“ dizalice, dugačka 60 metara, mogla da ga podigne. “Od mjesta dizalice do autobusa, po mojoj procjeni, je oko 150 metara prave linije”, kazao je Darmanović.

Poslije 60 minuta bezuspješnih pokušaja da se autobus istrgne iz mjesta gdje je zaglavljen, bilo je neophodno pojačavanje sajli. Pošto ni to nije bilo dovoljno, sajle su još jednom pojačane, ali ni to nije dalo rezultate. U međuvremenu, na nekoliko minuta pokušaji su obustavljeni, jer se ispod mosta na kojem se desila nesreća pojavio kajak sa tročlanom posadom. Oko 21 i 20 osnovni državni tužilac Vojislav Grujić, obavijestio je da se akcija prekida.

„Autobus je zaglavljen između stijene i rastinja i ne može se ovako iščupati. Sumnjam da će se akcija sjutra nastaviti , jer ovo je najjača mašina u državi”, rekao je Grujić “Vijestima”.

„Autobus je zaglavljen između stijene i rastinja i ne može se ovako iščupati. Sumnjam da će se akcija sjutra nastaviti"

On nije mogao da kaže kako će se nastaviti procedura postupka, koja je uslovljena izvlačenjem olupine.

„Predaleko je olupina i zato nijesmo uspjeli. Uz to je zaglavljena, pa pored tri ojačavanja sajli, nijesmo uspjeli. Sad već sumnjam da kod nas u Crnoj Gori postoji mašina koja ovo može da izvede”, rekao je Daramnović.

Nekoliko policajaca sinoć je komentarisalo da bi tehnički pregled, koji bi uslijedio nakon izlačenja olupine, bio samo formalnost, s obzirom na havarisanost vozila. Za policiju i tužioca, prema njihovim riječima, važna je traka koja će pokazati kojom brzinom se autobus kretao prije nesreće. I do nje će, kako tvrde, bez izvlačenja olupine vrlo teško doći. Mehanizacijom iste kompanije, preksinoć oko 22 časa pomjerena je stijena koja je pritiskala tri beživotna tijela rumunskih turista.

Autobus se klatio iznad provalije

Prema nezvaničnim podacima iz kolašinske policije, nekoliko očevidaca nesreće kazalo je da se autobus klatio na ivici mosta, prije nego što je težinom prevagnuo i sunaovratio se sa mosta u provaliju. Jedan od policijskih inspektora, rekao je “Vijestima” nezvanično, da je vozač pokušao da koči, nakon što je prešao na suprotnu kolovoznu traku.

„Vidljivi su tragovi kočenja na dva mjesta, u dužini od po nekoliko metara, pošto je prešao na suprotnu traku. Lijevom stranom prešao je poprečno preko sporednog puta od sela Vočje, koje je neposredno prije mosta. Zatim je okrznuo prednjim dijelom odbojnu betonsku gredu. Omah poslije toga, prema izjavi očevidaca, zakačio je i nosio pred sobom bankinu, kratko, nekoliko sekundi se klatio na ivici mosta i survao”, rekao je nezvanično policijski inspektor.

Turisti ljuti što nisu obaviješteni o prekidu saobraćaja

Zbog pokušaja izvlačenja rumunskog autobusa iz provalije, saobraćaj je juče, na putnom pravcu Podgorica - Kolašin, bio u prekidu od 17 časova do 22 časa. Brojni turisti javili su se “Vijestima”, ogorčeni zbog toga što niko od nadležnih nije obavjestio javnost o prekidu saobraćaja ili ih preusmjerio na alternativne putne pravce. Oni su ispričali da su satima čekali u nepreglednoj kolini. Sa nekima od njih, u automobilima su bila i djeca.

“Vijesti” su sinoć od Uprave policije dobile informaciju da su oni, kako im to obaveza nalaže, o prekidu saobraćaja obavjestili Auto moto savez Crne Gore. Na sajtu AMS-a juče u 14 časova objavljeno je obavještenje da će oko 17 časova doći do totalnog prekida saobraćaja, zbog izvlačenja autobusa koji je sletio u kanjon.

Galerija

Bonus video: