Uhvaćen na djelu

Podgoričanin pokušao da prokrijumčari kilogram heroina

U automobilu je pronađeno oko kilogram heroina koji je bio upakovan u dva pakovanja i sakriven u specijalnom bunkeru koji se nalazi ispod prednjih vrata
79 pregleda 15 komentar(a)
heroin, Foto: Arhiva "Vijesti"
heroin, Foto: Arhiva "Vijesti"
27.03.2019. 21:52h

Podgoričanin Đorđije Banović (41) uhapšen je danas u selu Otilovići u Pljevljima, u zajedničkoj akciji srpske i crnogorkse policije, dok je iz Srbije u Crnu Goru pokušavao prošvercovati oko kilogram heroina.

Iz Uprave policije saopšteno je da su ih kolege iz Srbije obavijestile da postoji mogućnost da se sa teritorije njihove države u Crnu Goru prokrijumčari droga ili oružje. Kako u tom momentu nijesu imali tačnu informaciju na kom graničnom prelazu bi se to moglo dogoditi, obavjestili su crnogorsku policiju i sa njima, po odobrenju direktora tih policija Slavka Stojanovića i Milorada Veljovića dogovorili zajedničku akciju.

Uhapšeni Podgoričanin je, upravljajući automobilom “Mini Moris” podgoričkih registarskih oznaka, juče ujutro pokušao iz Srbije u Crnu Goru prošvercovati heroin.

On je na teritoriji Srbije bježao tamošnjoj policiji, a zatim je, oko 11.30 časova vozilom probio rampu na graničnom prelazu Ranče, nasilno ušao u Crnu Goru i nastavio bjekstvo. Srpski policajci nakon toga su, skupa sa policijom Crne Gore nastavili potjeru za Banovićem, na crnogorskoj teritoriji.

Banović je zaustavio automobil na udaljenosti pet kilometara od granice, izašao iz vozila koje je ostavio pored puta i nastavio bjekstvo.

“Službenici Centra bezbjednosti Pljevlja, koji su bili na vezi sa kolegama iz granične policije, su sproveli pretragu terena, koja je oko 13,30 časova rezultirala pronalaskom i lišenjem slobode Đ.B. u selu Otilovići – Opština Pljevlja. Vozilo „Mini Moris“, koje je Đ.B. koristio u bjekstvu je, s obzirom da je oštećeno prilikom probijanja zaštitne rampe, transportovano do službenog parkinga CB Pljevlja. Nakon pribavljene naredbe za pretres, dobijene od strane sudije za istragu, službenici CB Pljevlja su izvršili pretres navedenog vozila”, saopšteno je iz UP.

Prvi rezultat saradnje dvije policije

U automobilu je pronađeno oko kilogram heroina koji je bio upakovan u dva pakovanja i sakriven u specijalnom bunkeru koji se nalazi ispod prednjih vrata.

Policija je saopštila da njihove aktivnosti ukazuju na sumnju da je Banović namjeravao manji dio heroina preprodati na crnogorskoj teritoriji, a veći dio prokrijumčariti do zemalja Zapadne Evrope.

Hapšenje Đorđija Banovića, osumnjičenog za šverc droge i zaplijena kilograma heroina, prva je zajednička akcija policija Srbije i Crne Gore, nakon što su se, direktori tih policija Slavko Stojanović i Milorad Veljović 22. juna u Beogradu dogovorili da, zbog sinhronizovanja istraga, policije dvije države formiraju zajedničke istražne timove u borbi protiv organizovanog kriminala.

Njih dvojica su se tada, saopšteno je iz UP, saglasili da se neposredna saradnja spusti i na niži – operativni nivo i da se odvija bez formalnosti kada situacija nalaže da se hitno reaguje u borbi protiv svih teških krivičnih djela, posebno onih sa obilježjima organizovanog, transnacionalnog i prekograničnog kriminala.