"Vozač je u trenutku nesreće vozio malo brže, sve se odigralo brzo..."

Autobus sa turistima iz Rumunije sletio u provaliju iznad manastira Morača. Poginulo 18 osoba
244 pregleda 253 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2013. 21:31h

U jednoj od najvećih drumskih nesreća u Crnoj Gori, koja se u nedjelju oko 17 časova dogodila na magistrali između Mioske i manastira Morače, poginulo je 18 turista iz Rumunije, dok je teško povrijeđeno 28 putnika autobusa, koji se sa mosta Grlo sunovratio u kanjon Morače.

Sedam putnika u teškom stanju nalazi se na liječenju Odjeljenja intenzivne njege Kliničkog centra, gdje se ljekari bore za njihov život.

U nesreći je lakše povrede zadobio i dječak iz Crne Gore Bojan Popović, koji se sa ocem Boškom, zatekao pored magistrale u trenutku kada se dogodila nesreća na mostu Grlo.

Prvi podaci ukazuju da je vozač rumunskog autobusa, u kojem je bilo 46 putnika, izašao iz tunela iz pravca Kolašina, te da je po klizavoj cesti nastavio pravo, probio zaštitnu ogradu mosta sa lijeve strane, a potom se sunovratio u provaliju.

"Ovo je velika tragedija za nas", kazao je ambasador Mihail Florovič, koji je zahvalio svima koji su pomogli u spašavanju unesrećenih i građanima koji su u KCCG došli da daju krv.

Prvi su iz provalije unesrećene izvlačili putnici privatnih automobila, koji su naišli na nesreću, a nešto kasnije su im se priključile brojne spasilačke ekipe koje su više od dva sata izvačili preživjele putnike. Od 19 sati, pa sve do 22.30 ekipe su iz ambisa izvlačili beživotna tijela Rumuna.

U KCCG dopremljena je 31 osoba, među kojima jedno lice bez znakova života. Dvije osobe su preminule u KCCG.

Među povrijeđenima je osam lica koja su životno ugrožena, saoopšteno je na konferenciji za novinare oko 23 sata. Iz Zavoda za transfuziju krvi saopšteno je da je, nakon nesreće, za samo tri sata, više od 100 osoba došlo da donira krv, te da krvi ima dovoljno.

U KCCG je stigao i premijer Milo Đukanović koji je izjavio saučešće ambasadoru Rumunije. Đukanović je potom pošao u posjetu povrijeđenima.

"Trebalo je da u Crnoj Gori ostanemo pet dana. Sve se odigralo brzo, vozač je u trenutku nesreće vozio malo brže, kad je autobus proklizao", kazala je "Vijestima" putnica Karmen Dorobec iz Bukurešta, koja je smještena na ortopediji, u Kliničkom centru Crne Gore.

20.02 Ministra unutrašnjih poslova Raško Konjević, ranije je saopštio da je u nesreći poginulo najmanje 13 osoba. U nesreći je povrijeđena 31 osoba. Tijela 13 poginulih su prebačena u Podgoricu, dok su tijela tri osobe zatrpana stijenjem ili ostacima autobusa, prenosi TV Vijesti.

Željko Darmanović, komandir Službe zaštite Kolašin, kazao je ranije da izvlačenje ostalih unesrećenih otežava to što se preko autobusa nalazi ogromna stijena.

Nesreća se, kako navode iz Uprave policije, dogodila u blizini kafane "Počinak", kada je autobus sletio sa mosta Grlo u kanjon.

Sa mjesta nesreće, Foto: Čitalac reporter

Sa mjesta nesreće, Foto: Dragana Šćepanović

Iz vrha MUP-a "Vijestima" je saopšteno da je riječ o autobusu rumunskih registarskih tablica, koji je oko 15 sati ušao u Crnu Goru na graničnom prelazu Dobrakovo. Iz istog izvora, saopšteno je da je u autobusu bilo 46 putnika.

Konjević je kazao da je o nesreći obaviještena rumunska ambasada i izjavio saučešće porodicama preminulih.

Snimak RTCGKonjević je zahvalio pripadnicima MUP-a, Uprave policije, Vojske, Službe spasa i medicinske hitne pomoći na brzoj reakciji kao i građanim koji su im pomogli.

Reporterka "Vijesti" javila se danas sa lica mjesta, navodeći da su se tijela mrtvih mogla vidjeti na padini. Kako bi ih izvukli, spasioci su napravili kordon koji se spušta kroz šiblje, te odatle izvlačili povrijeđene.

Do 18.50 sati iz provalije je izvađeno oko 30 povrijeđenih.

Direktor Urgentnog centra Vladimir Dobričanin kazao je TV Crne Gore da je u KC dopremljena 31 odrasla osoba i jedno dijete. Dijete je sa lakšim tjelesnim povredama smješteno na Institutu za bolesti djece, dok su ostali putnici prošli sa težim povredama.

Foto: Vesko Belojević

Na mjestu nesreće danas su bili ljekari iz više crnogorskih opština, a nešto prije 19 sati i jedan helikopter je uspio da se spusti u mjestu Seoce.

Brojna bolnička, te putnička vozila građana učestvovala su u prevoz unesrećenih. Velik broj građana odazvao se i pozivu da dobrovoljno daju krv.

Premijer Srbije ponudio pomoć

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponudio je danas svu potrebnu pomoć Crnoj Gori zbog ove teške saobraćajne nesreće. Dačić je izjavio Tanjugu da je ponudio pomoć u medicinskom i stručno tehničkom ljudstvu i svemu što je potrebno da bi se sanirale tragične posljedice nesreće.

Galerija

Bonus video: