"Pop ikona" u Perjaničkom domu: Kako miriše sveta vodica

CAK “prezire glupost, primitivizam, konzumerizam i druge nemani konfekcijskog svijeta lažnih odnosa"
20 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2013. 09:35h

Manifestacija “Pop ikona“, u organizaciji Udruženja crnogorske alternativne kulture (CAK), održana je u subotu u Perjaničkom domu na Kruševcu.

CAK predstavlja platformu za uspostavljanje novih kulturnih obrazaca u crnogorskoj kolektivnoj svijesti. U postojećoj konstelaciji stvarnosti te promjene nisu samo izraz mladalačkog bunta, kako navode u ovom udruženju, već su suštinski neophodne, nužne.

CAK “prezire glupost, primitivizam, konzumerizam i druge nemani konfekcijskog svijeta lažnih odnosa. CAK je naoružan duhom u borbi protiv robova i robota toga svijeta”. Sinoćnji događaj organizatori su najavili kao “priču o nama”, priču “o duhu vremena bez duha”.

Manifestacija “Pop ikona” kreativno se poigrava sa zloupotrebom svetačkih kultova. Stvaranjem parfema,odnosno, svođenjem svete vode na parfemsku, krsta na modni detalj, a sveca na pop ikonu, bez karikiranja ili skrnavljenja svetačkog kulta, ukazuje na dekonstrukciju jedne malograđanske kulture patrijarhata, koja je taj kult svela na puki konzumeristički proizvod.

“Priča, koju večeras predstavljamo, bavi se dekonstrukcijom kulture patrijarhata. Ona je glavni uzročnik nesloboda u Crnoj Gori i iz nje proizilazi sistem u kakvom živimo. Evidentno je da u neopatrijahalnom, tranzicionom, malograđanskom društvu, imamo masovnu proizvodnju koja duhovno svodi na trivijalno, kao što je fabrikovanje raznih proizvoda sa likom svetaca. Ispred samih svetilišta se prodaje sve 'od igle do lokomotive'.

Nismo htjeli da nešto karikiramo ili satanizujemo, prosto, naša namjera je bila da kroz postupak recikliranja religijskih motiva prikažemo socijalni kontekst konzumacije religije kroz vizuelni stimulans, ne kao sredstvo već kao cilj sam po sebi”, prokomentarisala je Maja Bakić iz Udruženja crnogorske alternativne kulture.

Bonus video: